Zo liegt het CPB u vandaag voor over kosten grenscontrole

Door Joost Niemöller

Het werd vandaag door de kranten in Nederland triomfantelijk gebracht: De herinvoering van de grenscontrole kost ons geld, en niet zo’n beetje. Het CPB zegt het zelf in een nieuw rapport. Zeker negen miljard kost het ons, en wel anderhalf procent groei minder.

Wat veel mensen zich bij dat soort cijfers niet realiseren is hoe je kunt liegen met cijfers door het doorrekenen van sommige aspecten en het achterwege laten van andere.

Kijken we even naar het rapport in kwestie, het Centraal Economisch Plan 2016. Op bladzijde 29 van het rapport lezen we dat grenscontrole zal leiden tot langere wachttijden en minder grenstoerisme en winkelgedrag over de grens. Het CPB vertelt niets over technologische mogelijkheden om die wachttijden te verkorten (digitalisering) en over het verplaatsen van het consumentengedrag binnen de grenzen. Goed nieuws voor menige Nederlandse pomphouder. Meer belastinginkomsten enzovoort. Toch?

Het CPB stelt slechts dat de grenscontrole met name voor Nederland zeer nadelig uitpakt:

Eigen berekeningen laten bbp-verliezen zien met een orde van grootte die vergelijkbaar is met de Franse studie: 110 mld euro voor de EU en 9 mld voor Nederland. Dit komt neer op een 1,3% daling van het Nederlandse bbp, en voor de EU op een daling van gemiddeld 0,7%. De reden voor het grotere bbp-verlies in Nederland ten opzichte van de EU is de grotere openheid van de Nederlandse economie. Daardoor is ook het aandeel van de import vanuit Schengenlanden voor Nederland groter dan gemiddeld voor de EU. Als gevolg hiervan zijn de consumptie- en bbp-verliezen in Nederland groter dan het EU-gemiddelde.

Stel dat dit allemaal zou kloppen en dat ook door digitalisering die wachttijden lang zullen blijven. Dan nog is het vreemd dat het CPB hier met een macro economische berekening voor Nederland komt zonder de effecten van de illegale immigratie zelf mee te nemen!

Hier begint het liegen van het CPB. Volgens het CPB kost die illegale immigratie ons eigenlijk niets:

De omvang van de instroom van vluchtelingen in Europa vanuit het Midden‐Oosten en Noord‐Afrika is aanzienlijk toegenomen. De economische gevolgen op korte termijn lijken vooralsnog beperkt (en zouden volgens het IMF zelfs positief zijn).

Vooralsnog beperkt? Zelfs positief? De kosten van illegale immigratie worden in Nederland helemaal niet berekend door officiële instanties als het CPB! Nou, niet helemaal waar: de effecten van de immigratie werden één keer berekend, in 2003. De gevolgen van immigratie uit niet-Westerse landen waren toen niet positief, maar negatief:

For all entry ages, however, immigrants turn out to be a burden to the public budget if their social and economic characteristics correspond to those of the present average non-Western resident. Accordingly, budget balances are affected negatively.

Hoe komt het dat het CPB daar ineens anders over is gaan denken? Waarom wordt dat nergens toegelicht?

Bij het CPB denkt men dat u gek bent. Natuurlijk kost de opvang van de illegale immigranten Nederland geld. Zelfs in het politiek correcte Duitsland worden dat soort zaken gewoon berekend. Het prestigieuze Institut der deutschen Wirtschaft kwam tot de conclusie:

 Unterbringung, Verpflegung sowie Integrations- und Sprachkurse für Flüchtlinge werden den Staat nach einer  Prognose des Kölner Instituts der deutschen Wirtschaft (IW) 2016 und 2017 knapp 50 Milliarden Euro kosten.

Vijftig miljard over twee jaar. Nu is Nederland een kleiner land. We hebben hier minder illegale immigranten. Maar we hebben hier een vergelijkbare verzorgingsstaat. Waarom laat het CPB na wat het Duitse IW wel berekent? En waarom wordt dat niet meegerekend bij het kostenplaatje van de grenscontrole? Minder illegale immigranten betekent dus dat die eventuele kosten voor de grenscontrole minder zwaar zullen drukken op het Nederlandse budget. Zo moeilijk is dat toch niet?

Overigens worden de kosten van deze onafzienbare golf illegale immigranten pas echt enorm wanneer we naar de structurele gevolgen kijken. In Duitsland heb je, anders dan in Nederland, ook kritische economen, die deze kosten doorberekenen.

Elke illegale immigrant kost Duitsland 450.000 euro, berekende de prominente Duitse econoom Hans-Werner Sinn. En volgens de niet minder prominente Duitse econoom  Thilo Sarrazin gaat de huidige instroom van illegale immigranten van een miljoen Duitsland 1,5 biljoen euro kosten.

Het CPB loog er vandaag maar een beetje omheen. En de kranten namen het kritiekloos over. En u wordt geacht gek te wezen.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

41 Reacties

 1. clash?

 2. Wat een trage oorlog die WO III. Laten we ervan uitgaan dat deze cash of civilisations 150 miljoen doden gaat kosten, dan zitten we op nog geen 1%. Zo hou je de aandacht niet vast.

 3. Dicht die grenzen.

 4. En alle politieke registers worden weer opengetrokken:
  “Wir haben es nicht gewusst”

 5. De economische schade van het ‘sluiten van de grenzen’ daar willen de kijkers vanavond niet over horen. Musschien een item over de zoekinstructie bij het doorzoeken van auto’s en vrachtverkeer. Daarbij wordt volgens een item dat op de plank ligt, gezocht maar niet gevonden omdat men niet op zoek is naar wapens maar naar (sporen van) mensen smokkel. Verstopplaatsen van wapens ‘caches’ worden niet ‘herkent’. Er is een illegale wapenhandelroute via Luxemburg deze kant op die zo praktisch ongestoord gebruikt wordt volgens dat item. Zoets interesseert de kijker die vandaag van Flutte bij wijze van geruststelling te horen kreeg dat “wij met meer zijn” en ons daarom geen zorgen hoeven maken (!).

  • g.h.m.leferink

   23 maart 2016 op 00:12

   ‘Cale’: Het is ook: “Wir haben es nicht gewusst, aber wir WOLLTEN ES NICHT SEHEN! Denn wir schliefen ja so selig……”. Wij, de leden van de SLinkse Zwartekousenkerk. Wat waren we toch D66-blij met de bloemetjes in de wei…..
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. We zullen vanavond wel weer de “experts” aan het woord horen die weer keurig (volgens opdracht) binnen de lijntjes blijven. Ze zullen het hebben over “de boel bij elkaar houden” en “in debat gaan” en meer van dat soort lege hulzen zullen er afgeschoten worden. En ontopic, het is net zoals met overheidsorganen als het CPB of CBS, er wordt net zolang met cijfers gegoocheld totdat het gewenste resultaat zichtbaar wordt.

  • Sint Nicolaas

   22 maart 2016 op 12:30

   Zojuist het commentaar van Rutte gehoord ? hij spreekt van weer een aanval op de vrijheid en onze manier van leven. Is dit niet dezelfde man die aan het hoofd staat van een regering die willens en wetens onze vrijheid laat ondergraven door het binnenlaten juist die lieden die total niets met vrijheid van doen hebben. Zoals we allemaal ondertusen wel weten gaan islam en vrijheid cq. democratie nou eenmaal niet samen. Het is een levensgvaarlijke ideologie waarin onderdrukking heel normaal is en vrijheid van meningsuiting niet gewaardeerd wordt en stilzwijgend wordt ingestemd met het geweld wat gebruikt wordt om het kalifaat te kunnen uitroepen ? Maak Sint nou niet wijs dat dit alleen in Molenbeek speelde. Daar waar de politie werd bekogeld en de pers bedreigd toen de grote held Abdelslam werd neergeschoten en afgevoerd ? Niet mijn islam ? Yeah, right !

   • De plannetjes van de NWO maffia zijn bijna geïmplementeerd. Ze hebben op heden nagenoeg de totale controle over de banken de geldmiddelen de overheden en de media. Tevens over de manier van denken die in de toekomstige heilstaat is gewenst (climaathype vluchtelingen etc.). Nu moet de burger nog verder geknecht worden door een alom heersend controlesysteem. Het opslaan van het DNA van alle mensen zit er aan te komen. De gedachtenpolitie die het internet controleert. Afschaffen contant geld, grootschalige afluisterpraktijken en ga zo maar door. De legitimatie; bestrijding terrorisme. Terroristen die ze eerst zelf met de rode loper hebben binnengehaald. We zijn al ver heen hoor. En het schaap Rutte maar dom staan te lachen. Je moet om het nieuws te kunnen volgen zo langzamerhand wel beschikken over een sterke maag. http://www.ad.nl/ad/nl/38570/Aanslag-Brussels-Airport/article/detail/4267812/2016/03/22/LIVE-Verscherpte-controles-in-heel-Europa-na-bloedige-aanslagen-Brussel.dhtml

    • klopt, en als straks de pleuris uitbreekt..wie is dan als eerste vertrokken ?
     juist ja ons koningshuis en onze regering is dan als eerste weg…

 7. Onze Pias Mark ziet nergens gevaar in nee al gebeurd het in zijn gezichtsveld zal hij het niet herkennen en gewoon doorgaan met ons land verkwanselen ….en nee wij zijn niet met meer….en met wat moeten wij ons en onze dierbaren beschermen ? ja met wat ? een aardappelschil mesje ? een koekenpan ?
  Niet mijn Islam… nee klopt helemaal geen Islam en ook geen moskeen …persoonlijk was ik daar al jaren geleden klaar mee..
  Zelfs in de gevangenis wordt rekening gehouden met moslims…ja al jaren is er halal voedsel voor ze….dat is toch van de zotte..!!

 8. BOMAANSLAG IN BRUSSEL!

  • Ja ik zag het….gaat goed in Europa toch ? heel veel welvaart , veiligheid , banen enz.
   alles wat ze beloofd hebben ….( pff niet dus )
   In Nederland hebben wij geen daklozen , armen en hulpbehoevend ouderen , geen werkeloosheid , geen wachtlijsten van 8 jaar en meer voor een woningzoekende Nederlander…nee alles gaat goed ?

   Welterusten Nederland en bedankt EU…

   • Sint Nicolaas

    22 maart 2016 op 10:57

    Mede door het jarenlange open grenzen beleid van onze €U vrienden in Brussel hebben de door de linkse kerk en gutmenschen geknuffelde islam idioten ongestoord hun aanslagen kunnen plannen, materiaal kunnen inkopen en verplaatsen naar daar waar het “nodig” was. Eerst was Parijs aan de beurt en nu dus Brussel wat maar weer eens op zeer pijnlijke wijze duidelijk maakt dat de gestreepte medemens ongestoord dood en verderf kan zaaien. Hoeveel “cellen” zijn er nog slapende cq. actief ? Hoe groot is het netwerk waar ze over beschikken ? Alleen het feit al dat die Abdeslam een kleine vier maanden in Molenbeek ondergedoken kon zitten spreekt al boekdelen. En wederom reageert de politiek geschokt en leeft men overal mee. Wat moeten wij met die krokodillentranen ? Wij als burger zien graag actie, iets waarvan we kunnen zeggen zo, prima ! De regering staat er bij en kijkt er naar. Laat de grenzen gewoon open, dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

    • Sint Nicolaas

     22 maart 2016 op 11:06

     Dat dit gebeuren kan, daar zijn de €urofielen debet aan. Er kleeft bloed aan de handen van de €urocraten en s’ lands politici die nalaten ons ( het volk ) adequate bescherming te bieden omdat anders hun Schengen speeltje niets meer waard is en de transportsector bij de grens moet wachten. en tijd is geld niet waar ? Zoals al eerder geplemt hier, geld en handel is belangrijker dan het volk of het voortbestaan van de staat. Stuur vooral een vloot lege vliegtuigen naar Turkije om nog meer gespuis hierheen te transporteren. Wellicht is de €U levensmoe ? Wilders heeft ( zoals altijd weer ) gelijk. Grenzen dicht, illegalen er uit, stop op immigratie en breek de steeds verder om zich heen grijpende macht van de muzelman voordat het echt te laat is. Hoevel doden en gewonden moeten er nog vallen meneer Rutte en Co. ?

     • Sint Nicolaas

      22 maart 2016 op 11:34

      Hoe ironisch. De €uroparlementariërs in Brussel vinden het zeer angstig allemaal. Wellicht even vergeten dat zij zelf aan de wieg gestaan hebben van het Schengen debacle en dat de voorbereidingen voor deze aanslagen dankzij Schengen allemaal onopgemerkt hebben kunnen plaatsvinden. Komt wel dichtbij nu he, €urovrienden ? Komen ze vervolgens allemaal krokodillentranen huilen als de uitvaarten plaatsvinden voor de slachtoffers ?

 9. g.h.m.leferink

  23 maart 2016 op 00:00

  ‘Sint Nicolaas’: Molenbeek is nèt zo gesloten als de Maffia: de islamieten verlinken elkaar niet. Mij verwondert dit niks. Mijn konklusie: België is al nèt zo naïef als Nederland. Hier hebben we een broekie dat nog het best te omschrijven is als ‘Ratelmachine’. Alsof je het daarmee redt in tijden van nood…..
  In Brittannië kregen ze op 10 Mei 1940 nog nèt op tijd Churchill als premier. Ik reken er voorlopig niet op dat Rutteflutte nog op tijd vervangen wordt door iemand die wèl VISIE heeft. Zodat zijn stoer klinkende maar nietszeggende woordenbrij vervangen wordt door ZINNIGE uitspraken! Met wàt voor soort fantasieloze RUTTESMURF zitten wij nu opgescheept!
  Of: wàs het maar Grote Smurf, die berokkende tenminste geen schade….
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 10. Mijn onderbuik is weer aan het rommelen. Kijken of hij gelijk heeft.

  • Sint Nicolaas

   22 maart 2016 op 11:12

   Onderbuikgevoelens kloppen meestal wel, hoezeer de linkse kerk en gutmenschen ze ook proberen te relativeren. Helpt niet. Sint vertrouwd er ook op en zijn intuïtie. En warempel wordt het gelijk zeker 9 van de 10 keer bevestigd !

   • In de onderbuik zitten miljoenen en miljoenen neuronen, en kunnen gezien worden als onderdeel van het brein.

    http://www.osteopathiealkmaar.info/artikelen/algemeen/de-ontdekking-van-het-buikbrein/

 11. test

 12. “De economische gevolgen op korte termijn lijken vooralsnog beperkt (en zouden volgens het IMF zelfs positief zijn).”

  Ik citeer “modest increase in GDP growth in the short term, due to higher state spending on housing and benefits for asylum seekers, as well as a boost to the job market from the newcomers.”

  Men zegt dus: geld gaat rollen, de economie warmt op en deze nieuwkomers zullen vaak de ongewenste baantjes nemen (ze kijken naar Mexicanen in de VS natuurlijk).

  Maar dan: ” bigger long-term economic boost to the EU if refugees are well integrated into the job market”. Probleem is dat juist in de EU de ervaringen met diverse Noord-Afrikanen groepen zeer slecht is . En juist daarvan krijgen we er veel.

  Feiten worden om ideologieën heen gearrangeerd, natuurlijk, dat is de standaard deze eeuw geworden. Dat is de tragedie , de blinde vlek van het Westen. Feiten worden schuilhutten!

  • Het IMF is een bijwagen van de wereldpolitiek. Bijvoorbeeld, het IMF wil linksom of rechtsom dat de Euro gered wordt, en daarom krijgt Griekenland meer privileges als failliete staat dan andere failliete staten. Waarom? Bijvoorbeeld omdat Frankrijk het IMF helemaal in de tas heeft en niet wil dat de Grieken de Euro verlaten, anders was dat al lang gebeurd. Het was overigens ook Frankrijk die Italie en Griekenland door onze Euro strot getrapt heeft omdat ze anders het zwakke broertje van de EU zouden zijn met hun patat sociale stelsel.

   Het IMF wordt ook altijd automatisch geloofd door de media (is staatspropaganda), zoals hun stelling dat immigratie goed is terwlijl elke randdebiel die een beetje onderzoek doet weet dat het honderden miljarden kost.
   Maar het is politiek nodig dat immigratie wordt geaccepteerd dus het IMF zorgt ervoor dat hun uitkomsten de wensen van de leiders steunen.

 13. @DirkM
  .
  Met die reactie ben ik het weer eens, ik vraag me af of dit dezelfde @DirkM is als van de reacties waar ik het helemaal niet mee eens ben?
  .
  Wel een kleine opmerking:
  .
  “Dat is de tragedie , de blinde vlek van het Westen”
  .
  Wie zijn eigenlijk het ‘Westen’? Daar moet de westerse elite mee bedoeld worden maar die hebben allang niets meer met het westen zoals hier bedoeld wordt, de halve wereld is van hun en de wereld is hun huis. Ze doen zaken met allerlei elites uit het oosten, etc.. Ze maken wel gebruik van bv de knokploeg die ze het Amerikaanse leger noemen, maar daar hebben wij in het westen geboren mensen helemaal niets mee te maken, sterker nog wij worden daarmee geslachtofferd! Zij waren bv degenen die slaven dreven, maar het blanke klootjesvolk krijgt het op z’n bord. Het punt is, zoals de aanslagen nu in Brussel, wij worden al een tijd in onze habitat aangevallen maar we mogen ons niet verdedigen, of de vijand zelfs benoemen, dankzij die ‘westerse’ elite.

 14. Langs de Nederlandse grens met Duitsland is binnenkort gelegenglheid om uiting te geven aan uw ongenoegen door op quasi ludieke wijze een fysieke grens te helpen bouwen.
  Vergelijkbare acties werden eind vorig jaar in Oostenrijk door de Identitaire beweging aldaar gehouden.
  Eens kijken hoeveel van de zolderkamer filosofen en asielbewoners hier voor zoiets in de auto stappen o.I.d.
  Grensactie. Zelf brood meenemen.

 15. 17 miljoen mensen, en vroeger was 10 miljoen al teveel. We worden op een verschrikkelijke manier belogen. De massa heeft het niet door en wil het (nog niet) door hebben. De onderklasse in dit land wordt nog gepamperd en wiens brood men eet… Straks als de sharia is ingevoerd, zijn alle gevangenissen en hun personeel overbodig (Rijksbezuiniging). De handjes worden afgehakt en de dokter verdient weer wat (meer). De zorgverzekeraars tellen geld als Dagobert Duck enz. Het lijkt er steeds meer op dat we ons druk maken om een niet te keren tsunami en de opvreters hebben allemaal een boot en wij een fiets. Zie ook GS en verder op internet om te beoordelen of zaken bewust worden verwijderd. Geloof maakt meer kapot dan je lief is maar dit moet je niet tegen een gelovige zeggen want die ziet liever hemels omhoog.

 16. Grenzen bewaken kost geld dus laten wij het land liever vollopen met migranten. 17 miljoen mensen, wat kan ons dat schelen. Echte Nederlandse gierigheid.

 17. Ik heb zelf jaren zelf economische modellen gemaakt of beoordeeld, zowel van het CPB als van onderzoeksinstituten en dure adviesbureaus. En ik kan er maar een ding over zeggen, ze zijn allemaal zo gevoelig voor de vele aannames, veronderstelde relaties en weggelaten grootheden dat die modellen compleet waardeloos zijn. Het eerste model dat een enigszins betrouwbare MKBA (maatschappelijke kosten/baten analyse) oplevert moet nog gemaakt worden.

  Toch worden deze fopberekeningen gretig afgenomen door opdrachtgevers. Je kan namelijk elke uitkomst er uit krijgen die je maar wil.

  En als de uitkomst past in het politiek correcte geluid wordt het kritiekloos in de media uitgevent. Klopt de boodschap niet, dan kan deze makkelijk worden afgebrand.

  Maw, als er met (economische) modellen wordt geschermd, weet je één ding zeker. Je wordt voorgelogen waar je bij staat.

 18. Dat deze immigratiestroom geld kost is niet zo erg, want geld kun je gewoon maken d.m.v. een paar drukken op de knop.

  Wat erger is, is dat deze immigratiestroom veel energie, arbeid en grondstoffen kost die op een andere manier ingezet zouden kunnen worden.

  Voor de Nederlandse bejaarden bijvoorbeeld..

 19. g.h.m.leferink

  21 maart 2016 op 18:06

  “Het CPB loog er vandaag maar een beetje omheen.” Nou nee, Joost, het CPB loog dat het gedrukt stond!
  Wat mij bezighoudt is de vraag WIE dit allemaal toelaat, WIE bij dit kromgetrokken GELIEG aan de touwtjes trekt, natuurlijk achter de schermen.
  Of: WIE gebruikt hier het reptielendeel van zijn hersens, en niet het zoogdier- of primatendeel?
  Die ’touwtjestrekker’ moet per direkt ontslagen worden uit ’s Rijks dienst!
  En weer moet ik denken aan het Bouworde werkkamp in Taganrog, Zuid Rusland, 2008. En die knaap, Gijs Corstens, die uitblonk in ACHTERBAKSHEID en LAFHEID. Toen zag ik deze ROTMENTALITEIT al naar Nederland komen, na het voorbeeld van Drugsdorp aan de Amstel. Helaas blijkt dat mijn gevoel toen juist was….. Hàd ik maar ongelijk gekregen met mijn voorspelling!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 20. En weer tuimelt de burger er massaal in. Het overgrote deel van de reacties op o.a. Nu.nl maakt dat pijnlijk duidelijk. Ook ik tuimelde er bijna in… totdat je even logisch nadenkt. Want in Nederland kostte de migratiestroom ons in 2015 al 1 miljard, en naar verwachting zou dat 1,5-2 miljard in 2016 worden. Dat maakt van de kósten van grenscontrole geen 9 miljard, maar hooguit 7,5 miljard. En dat scheelt nogal.
  .
  Vervolgens heb je ook dat mensen minder snel over de grens tanken, wat de Nederlandse economie óók ten goede komt, en kun je voor de import en export van goederen ook een aparte baan (zoals in Amerika soms het geval is) reserveren om de doorstroom te versnellen (naast de winst door automatisering). Al met al denk ik dat er amper enkele miljarden nodig zijn voor deze grenscontrole… áls het al wat kost.
  .
  En dan nog… is veiligheid en bescherming van je cultuur en welzijn, en de vrijheid van meningsuiting, ook niet wat waard?

 21. Wat een onzin, graag weer controles bij de grens persoonlijk heb ik daar geen enkel probleem mee.
  Gisteren op de tv …Nederland wil nieuwe duikboten ? ik begrijp er niets meer van..
  wat willen ze doen dan ? onderwater grenzen beschermen ?
  Nederland kan de normale grenzen niet eens beschermen wat moet je dan met een duikboot of een nieuwe straaljager ???
  Sorry hoor schiet mij maar lek……wat een triest land is dit geworden…

 22. Grenscontrole; was dat vroeger een probleem? Alleen als het douane personeel stiptheids acties hield. Verder viel het reuze mee. Paspoorten klaarhouden, er werd even naar binnen gekeken en met een knikje werd aangegeven dat je door mocht rijden (altijd het gevoel gehad dat een leuke blonde vriendin naast je wel een beetje hielp en zonnebril af natuurlijk). Voor het vrachtverkeer betrouwbare zegels op de laaddeuren. Tijdens de EEG periode mochten vrachtwagens toch ook doorrijden tot aan het land van bestemming? Dat dit nu anno 2016 miljarden moet gaan kosten is denk ik grote onzin. Bangmakerij is het. Wat bezielt die overheden toch?

 23. Ik citeer uit Emerson Vermaat: Misdaad,Migratie en Cultuur (Aspekt 2004) ‘…Harry ter Rele en Hans Roodenburg,twee onderzoekers van het CPB publiceerden een uitgebreide analyse van wat een niet-westers imigrantengezin (ouders 25 jaar,met 2 kinderen van 0-5 jaar) de Nederlandse samenleving gemiddeld kost. ‘Het gezin levert een negatieve bijdrage van 230.000 euro. Minus 43000,= voor elk van beide ouders,minus 68.000,= voor het nuljarige en minus 76.000,= voor het vijfjarige kind en vormt dus een aanzienlijke last voor de overheidsfinanciën.’ Tot zover het kennelijk ongecensureerde CPB toen. De doorwerking naar ziektekosten,veiligheidskosten,uitkeringskosten telt kennelijk bij de bedriegersmachinerie nu ook niet mee. Als de lekke grenzen zo goed voor Nederland zijn,waarom groeide dan de economie in de guldentijd mét grenzen sneller dan in deze Schengen tijd? Zelf bij geweest. De staatsprogaganda stikt zowat in haar eigen brutale ideologische leugens. Schoftentuig.

 24. Leo KarelJan

  21 maart 2016 op 15:59

  CPB, CBS, WRR en al die andere maffia organen van de regentenkliek hebben maar één doel: zo positief mogelijk berichten als het gaat over gelukszoekers, EUSSR, economie en het beleid van de kliek. Dus liegen over werkloosheid, kosten gelukszoekers, groei welvaart en economie, kosten EUSSR, kosten van de vele ( multikul ) subsidies enz enz: dus de mensen zo goed mogelijk indoctrineren en laten geloven dat ze in de heilstaat NL van de bedriegersclub van Rutte leven.
  Je bent volkomen imbeciel als je niet weet dat de hele tsunami aan gelukszoekers ons vele miljarden per jaar kost. Niet alleen aan directe kosten, maar ook het VEELVOUD aan latere kosten. Ga er maar vanuit dat het overgrote deel NOOIT iets voor NL zal opbrengen en ons levenslang zal uitzuigen.

 25. Ooit in de jaren 80 kon je de Nederlandse vertaling kopen van de Pravda, dat was de staatskrant van de Sovjetunie.

  Daar stonden dit soort onderzoeken ook in.

  In Nederland hebben we geen staatskrant maar een gelijkgeschakelde pers. Vandaag in de Elsevier werd betoogd dat de EU op geen enkele wijze te vergelijken is met de EUSSR. Iedere dag lees je daar iets positiefs over de EU. Maar dat is wel nadat de mogelijkheid tot reageren, of zelfs een artikel te beoordelen, is uitgezet.
  Ik denk dat de volgende stap is om de vrijheid op internet verder in te perken zodat we steeds afhankelijker zijn van MSM en dus van leugens.
  In Engeland blijkt uit ‘onderzoek’ ook dat Engeland economisch in elkaar stort als ze uit EU stappen. De werkgevers en de banken willen het niet, dus de politici willen het ook niet, dus de gelijkgeschakelde pers wil het niet en zij selecteren de ‘deskundigen’.
  Het is te hopen dat de meeste burgers verder kijken dan hun neus lang is, nl op de alternatieve…

  • Goed dat je dit opmerkt. Elsevier is voor mij reeds een gepasseerd station. Er is een tijd geweest dat ze tamelijk onafhankelijk nieuws brachten. Nu echter is het blad steeds meer een vaandeldrager van de Linkse Kerk. Net als hun protegé de VVD. En wat het liegen aangaat, Joseph Goebbels zei: “Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt, zal de bevolking die gaan geloven.”
   En Adolf: “Hoe groter de leugen, des te meer mensen het geloven” Daar heeft de EUSSR duidelijk van geleerd.

 26. De stap om social media te controlleren is al aan de gang.

  Op facebook, reddit en twitter, de drie grootste, wordt er al gebruik gemaakt van shadowbans. Oftewel: niemand ziet je bericht maar zelf heb je niet door dat dat zo is.
  Facebook maakt gebruik van topic bans: als je een status update doet over bepaalde onderwerpen kunnen die verborgen worden.

  En alle drie hebben op verschillende manieren de mogelijkheid om bepaalde mensen en/of onderwerpen te ontmoedigen. Dan laten ze jouw bericht slechts 10% zien vergeleken bij hoe ze met andere berichten omgaan.

  Door de manier hoe internet in elkaar zit hebben mensen dit vaak niet door en denken ze dat anderen geen interesse hebben in hun bericht.

  Dus ja, scherp dat je ziet dat social media een doel is om te beteugelen, maar dit is al een jaar of twee drie aan de gang. Om nog maar niet te spreken van het politiebeleid om bij je op de stoep te staan als je iets verkeerd twittert sinds een maand of drie.