BBC docu over #MH17 wordt een-tweetje met Bellingcat

Door Joost Niemöller

De BBC zendt op drie mei een documentaire uit over MH17.  Daarin komen voor het eerst in de westerse media getuigen aan het woord die zich bevonden op de crashsite. In de media wordt er daarom nu gesproken over ‘nieuw bewijs.’ Dat is het helemaal niet. De getuigenverklaringen zijn allang her en der op internet te vinden. Pogingen van de makers ervan om die ook in de gevestigde media te tonen, stuitten telkens op onwil en desinteresse. Zo was er een zeer uitvoerige en gedetailleerde getuigenverklaring van iemand ter plekke onder diens eigen naam. Opgenomen door burgerjournalist Max van der Werff.

Maar de Nederlandse media waren niet geïnteresseerd. Wat ligt er trouwens meer voor de hand dan dat een Nederlandse journalist naar de crashsite ging, de mensen sprak en een eerlijke weergave gaf van de getuigenissen? Wat ik nu uit zoveel bronnen hoorde, is dat veel personen dan zullen zeggen dat ze straaljagers hebben gezien vlak voor de crash. De Nederlandse journalisten zijn daar niet in geïnteresseerd. Er is nooit een Nederlandse documentaire geweest waarin die getuigenverklaringen onbevangen werden weergegeven. Het past niet in het frame hier. Dat frame is: Het was een raket van Poetin. Alles wat van dit beeld afwijkt, wordt weggedrukt.

Sommige journalisten, zoals de Duitse Billy Six, verbleven maanden in het crashgebied, wonnen het vertrouwen in de lokale bevolking, en gaven dat weer. De grote Nederlandse media waren daar niet in geïnteresseerd.

Nu heeft Billy Six meegewerkt aan de genoemde BBC documentaire, en daarin zullen de getuigenverklaringen te zien zijn:

German investigative journalist Billy Six interviewed 100 witnesses, seven of whom said they saw a fighter jet.

Het is een documentaire over complotgekkies en Billy Six zal daar wel zo afgebeeld worden. Billy Six ken ik als een zeer serieuze journalist, die open, maar ook kritisch onderzoek doet voor hij tot conclusies komt. Zonder het programma gezien te hebben, weet ik nu al dat hij niet zo weergegeven zal worden.

De documentairemaker, Mike Rudin, benaderde mij ook, vorig jaar per mail:

Dear Joost

I would like to talk to you about MH17. I am making a documentary about the crash and looking at all the explanations for what happened. I would like to arrange a time to talk to you on the phone. Please contact me by my email address if that’s ok.

Many thanks

Mike

Ik googelde Mike Rudin, zag toen dat hij eerder een documentaire had gemaakt over 9/11 theorieën, wat leidde tot grote woede bij de mensen die met hem hadden meegewerkt, want ze werden afgebeeld als aluhoedjes en ze hadden hun argumenten niet kunnen weergeven. Toen ik dat zag, besloot ik niet mee te werken met deze Rudin, die het er in zijn mail ook helemaal niet over had gehad dat het ging om een documentaire in die serie Conspiracy Files.  Met zo’n titel wist je natuurlijk al genoeg.

We weten dus wat we kunnen verwachten. Helemaal nu we zien dat Eliot Higgins, oftewel Bellingcat, er nu al enthousiast over twittert dat hij direct na de BBC docu weer met een ‘rapport’ komt.  Het wordt dus een een-tweetje van Higgins met de BBC, waarin na veel gekkies Higgins met het wijze afsluitende woord mag komen. Met een beetje slim monteren kun je nu eenmaal ieder verhaal vertellen.

Toch zullen de BBC kijkers nu ineens voor het eerst getuigenverklaringen horen over  straaljagers die gezien waren. En daarmee is de Engelse mediaconsument wel een stapje voor bij de Nederlandse.

Dat is winst. Ook omdat er natuurlijk in Engeland heel veel verstandige mensen zijn die de BBC niet meer geloven. Net zoals er in Nederland heel veel verstandige mensen zijn die de NPO niet meer geloven.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

8 Reacties

 1. https://soundcloud.com/user-334666357/rense-25042016-hr1-56k-stereo

 2. Sint Nicolaas

  26 april 2016 op 09:20

  Zoals eerder door Sint geplempt ; de waarheid achter het neerhalen van de MH17 zal altijd in nevelen gehuld blijven. Waarom ? De Oekraïene in de vorm van president Poroshenko en de €U tekenden op 27 juni 2014 het economische verdrag in Brussel en omschreven de gelegenheid als de eerste maar meest beslissende stap naar het €U lidmaatschap. U ziet, ze wonden er toen al geen doekjes om ! En nog geen maand later komt de MH17 naar beneden vallen. Dus is de €U er alles aan gelegen om de beschuldigende vinger richting Poetin te laten wijzen. Dat werkt blijkbaar want intussen is het verdrag door de rest van de Club al geratificeerd. Alleen NL moet nog krabbelen. Saillant detail : President v Rompuy ( lees : Vaatdoek ) van €uropa zei : In Kiev and elsewhere, people gave their lives for this closer link to the European Union. We will not forget this. Nee, inderdaad. De €U gaat over lijken zolang de imperialisten maar land na land kunnen inlijven en onderwerpen aan hun dictatuur.

  • Sint Nicolaas

   26 april 2016 op 09:31

   Het komt de €U dus absoluut niet uit als blijkt dat de Oekraïene verantwoordelijk blijkt te zijn voor het neerhalen van de MH17. Dat het een bananenrepubliek / schurkenstaat is behoeft geen betoog maar dat is voor de €U niet belangrijk. zolang Rusland maar een hak gezet kan worden en het €uropese rijk maar expandeert. Men gaat letterlijk over lijken en laat de nabestaanden in de kou staan door de waarheid onder het tapijt te vegen. Alles voor macht, geld en eigen gewin. En Rutte ? Die heeft tijd nodig na het referendum om weer met een k*tsmoes op de proppen te kunnen komen zodat ook NL braaf zijn krabbel zet onder het associatieverdrag want hee, handel is handel nietwaar ? Dit zijn dus onze “vertegenwoordigers” Liegen, bedriegen, verraden, schofferen. Allemaal geen punt. Brussel rules en duldt geen tegenspraak. Ook de €U is een dictatuur maar dan geschoeid op politiek correcte leest.

 3. ‘k Denk dat Joost heel goed voorvoelt welke kant de BBC docu op wil gaan:

  “The BBC has criticised the Sunday Express for its claiming a forthcoming BBC2 documentary will say that Malaysian Airlines MH17 was shot down by a Ukrainian jet.”

  A spokesperson said: “The Sunday Express has misrepresented this programme. Contrary to their headline experts in fact tell the programme it was unlikely a Ukrainian fighter jet could have shot down MH17, as they cannot fly at such high altitudes.

  “This impartial documentary takes a balanced viewpoint in reporting the competing theories surrounding the fate of MH17, including the evidence for and against those involving Russia, Ukraine and the CIA. It also examines in detail the findings of the official Dutch inquiry into the incident, which provide compelling evidence that the plane was brought down by a powerful ground to air missile.”

  http://www.theguardian.com/media/2016/apr/25/bbc-sunday-express-mh17-ukraine-jets?CMP=share_btn_tw

 4. g.h.m.leferink

  25 april 2016 op 18:48

  “Net zoals er in Nederland heel veel verstandige mensen zijn die de NPO niet meer geloven.” Daar hoor ik dus al meer dan 10 jaar bij, de kritische MSM-bekijkers.
  Het is gewoon ongelooflijk wat die gluipers van het NOSsjenaal menen zich te kunnen veroorloven! Voor hun geen parlement dat hun terugfluit, alleen een of andere raad die een doodenkele keer zich buigt over een klacht. Maar je hoort nooit over een keiharde uitspraak van die raad…..
  Zodat we nu nog steeds opgescheept zitten met berichtgeving waarin nogal eens de term EXTREEM RECHTS valt, maar nooit EXTREEM LINKS!
  En de invloed van wat er ’s avonds aan de bars van ‘Zwart’ en ‘de Pels’ wordt gekwekt is voor de oplettende lezer-luisteraar-kijker al gauw duidelijk.
  En vaak wordt de kijker als een onmondige kleuter behandeld. Voorbeeld uit het verleden: “EN BLIJVEN KIJKEN HÈ!”
  Wie ingeslapen is, die wordt tegenwoordig wakker in een MEDIA-DIKTATUUR.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 5. Breinbrouwsels

  25 april 2016 op 15:56

  Er is ook nog een merkwaardige verdwijning van het toestel van Poetin dat daar op dat moment in de buurt vloog. In de dagen na de aanslag stond het internet vol met dit bericht en bijbehorende scenario’s. Was dit dan een hoax en loop ik een tijdje achter, met wieletjes, plus zo’n alu vouwhoedje?

 6. Je vergeet de BBC opnamen van Olga Ivshina die vlak na het neerstorten met omwonende sprak. De rapportage werd snel door de BBC van het www gehaald Gevolgd met de komst van BBC John Sweeney die eerst via een een getruukte opname Poetin aansprak waarop het leek dat Poetin niet met hem wilde spreken De NOS nam de geënsceneerde opname uiteraard klakkeloos over Vervolgens kwam Sweeney met het BUK verhaal en kwam ook Elliot Higgins in beeld Van Olga Ivshina heb ik nooit meer iets gehoord. Overigens Rusland eiste vanaf dag één een onafhankelijk UNO onderzoek, het werd geweigerd, Waarom? Bizar dat de UNO lucht en ruimtevaart Jurist nu voor een nabestaande de staat Oekraïne heeft aangeklaagd A) ze hebben het luchtruim open gehouden en B) ze hebben 2 koerswijzigingen aan MH17 opgegeven tot boven het oorlogsgebied zonder enige noodzaak en zonder back up met Eurocontrol. Voor mij is het duidelijk dat deze feiten wijzen op een opgelegde samenwerking om Oekraïne uit de wind te houden

 7. Zoals de meesten al lang weten zijn het juist de Amerikanen die de burgeroorlogen in Oekraïne hebben veroorzaakt door een illegale fascistische staatsgreep tegen de wettig gekozen regering te steunen, en zijn het dezelfde agressief provocerende Amerikanen die nu steeds meer troepen, tanks en vliegtuigen naar de grenzen met Rusland sturen. Behalve dat Obama de Europeanen economisch en politiek op de knieën wil dwingen, probeert hij ook nog eens een nieuwe grote oorlog op ons continent te ontketenen.
  In mijn beleving is de dader (s) de V.S