Rutte kiest nu voor tijdrekken (‘maanden’) en tegen Nederland. #ReferendumNL

Door Joost Niemöller

Wat zijn nu de opties voor Rutte? Dat is heel simpel. Lees bijvoorbeeld wat Henri de Waele daarover zei,  hoogleraar Internationaal en Europees recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De Waele kwam tot vijf opties:

Heroverwegen

“We hebben het nader bekeken en geluisterd naar de kiezers. Maar uit peilingen blijkt dat twee derde van de bevolking denkt dat het verdrag om toetreding van Oekraïne tot de EU gaat. Dat is niet zo. Daarom leg ik het negatieve advies van het volk naast me neer. Daarbij heb ik de vrijheid akkoord te gaan.”

Verklaring

Nederland kan een verklaring opstellen om bepaalde dingen nog eens te onderstrepen. Bijvoorbeeld dat Oekraïne niet ineens zal worden toegelaten tot de EU of dat er geen extra geld naar het land zal gaan. Dat gedeelte kan aan het verdrag worden toegevoegd. Alle lidstaten kunnen zich daar dan eventueel achter scharen. Dit is een juridisch vrij eenvoudige optie.

Uitzonderingspositie

Nederland kan een uitzonderingspositie aanvragen bij de Raad van Ministers van de EU. Dat gaat dan slechts over 10 procent van het akkoord. De overige 90 procent gaat over handel en daar valt niet aan te tornen. Wel is een uitzondering mogelijk op het gebied van bijvoorbeeld corruptie, dierenwelzijn, transport en energie. Daar zou Nederland dan niet aan kunnen deelnemen, na instemming van de Raad van Ministers.

Sleutelen aan verdrag

Veranderingen in de tekst zijn een heel complexe optie. Juridisch maken die weinig verschil, maar ze betekenen symbolisch veel. Het grote nadeel hieraan: de hele EU en Oekraïne moeten wederom akkoord gaan.

Verdrag weigeren

Een veto voor het geheel is de vijfde optie. Dat betekent nieuwe onderhandelingen tussen de EU en Oekraïne. Met andere woorden: terug bij af. Nederland lijdt dan niet alleen gezichtsverlies, ook bestaat de mogelijkheid dat alles vast komt te zitten en er helemaal geen nieuw akkoord uitrolt.

De laatste optie, ‘verdrag weigeren’ is natuurlijk de meest eerlijke optie. Het Nederlandse volk sprak en zei: Wij willen dit verdrag niet. Zeker, dit is een raadgevend referendum. Maar het kabinet zou nu in de geest van de democratie moeten handelen. Dat betekent een Nederlands veto in Brussel. Dat betekent dat het verdrag voor de EU ook van tafel is. Zo zijn de regels. Jammer EU, jammer Nederlands voorzitterschap, maar het Nederlandse volk sprak en het Nederlandse volk sprak duidelijk.

En het Nederlandse volk sprak zich niet alleen uit over Oekraïne. Het sprak zich ook uit over de EU. We willen niet meer EU.

Het Nederlandse volk heeft al eens eerder een Eurofiel kabinet tot de orde geroepen over diezelfde kwestie. Toen was Balkenende premier. Dat was bij het referendum over de Europese Grondwet. Toen was er een enorme opkomst en een enorme afwijzing. Balkenende ging hierop tijdrekken en rommelen. Ergens in Lissabon werd diezelfde Grondwet er toen gewoon twee jaar later doorgedrukt, stiekem, want zonder ophef in de slaafse Nederlandse media.

Rutte lijkt nu te kiezen voor de Balkenende optie. Waarschijnlijk omdat hij wel weet dat zijn periode hier ten einde loopt en er nog een hele toekomst voor hem kan liggen in Brussel.

Nederland wilde de Grondwet niet en kreeg de Grondwet. Daar zijn de Nederlanders nog steeds kwaad over, en die woede speelde ook bij dit referendum weer een rol. Bleek ook uit peilingen voorafgaan aan het referendum.

Er zit overigens een lijn in: De EU negeert referenda van Europese volkeren wel vaker. Nationale EU leiders zijn dus geen nationale leiders, maar slaven van Brussel, waar voor hen de banen liggen. Dan hoef je je niet te verbazen over het wantrouwen en de groeiende woede onder de Europese volkeren. Rutte gaat voor Brussel.

Laten we eens kijken naar de officiële reactie van premier Rutte, te zien op de website van de Rijksoverheid:

‘Als de uitkomst blijft zoals die nu is, dan kunnen we niet zonder meer doorgaan met ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne. Dat is mijn politieke opvatting. Het nee-kamp heeft duidelijk gewonnen. Voor het definitieve opkomstpercentage moeten we nog meer zekerheid krijgen. We gaan nu een proces in dat stap voor stap gaat. Na de uitslag bespreekt het kabinet deze. Daarna volgt het overleg met de Tweede Kamer en onze Europese partners. Daar nemen we de tijd voor. Dat zal eerder weken dan dagen gaan duren.’ Aldus minister-president Rutte op zijn Facebookpagina.

Vandaag had hij het in een reactie tegen de pers, voorbijlopend, ineens terloops al over ‘maanden.’ Rutte kiest dus voor tijdrekken. Dat is een politieke keuze. ‘Stapje voor stapje’. Hij heeft er al minstens een half jaar over na kunnen denken wat hij moest doen bij een ‘nee.’ Hij heeft een enorm ambtenarenapparaat ter beschikking om de effecten van de verschillende scenario’s te bekijken. Hij kan nu snel handelen. Maar hij kiest voor een vertragingstechniek. Ook daar moet hij dus al van te voren voor gekozen hebben. Hij zegt dat hij dit verdrag ‘niet zonder meer’ kan laten doorgaan. Lekker vaag. Hoe vager hij het houdt, des te langer kan het gaan duren.

En daarmee laat Rutte duidelijk weten dat hij de geest van de uitslag negeert. De geest van deze uitslag is dat het Nederlandse volk de Eurofiele lijn van dit kabinet afwijst. Dit is een geest van urgentie die geen vertraging duldt.

Maar Rutte heeft allang afscheid genomen van dit Nederland dat hem niet moet. Brussel lokt. Timmermans ging hem al voor. ‘Maanden’ gaat het duren, zegt hij, voor hij weet wat te doen. Hij hoopt dat die maanden hem gaan helpen om hem veilig weg te laten komen uit Nederland. Rutte had een kans om zich als democraat te laten gelden, en die kans liet hij liggen. (Maar hé, Mark, kijk waar Jan-Peter nu is. Nee, kijk nog maar eens. Je moet echt goed zoeken hoor.)

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

46 Reacties

 1. Rutte rekt het ,wacht op de uitslag of Wilders veroordeeld word.
  Daar hoopt hij op dan kan hij toeslaan heeft hij vrij spel

  • Ik waag het vrije spel te betwijfelen van Rutte.
   Er zijn teveel spelers aanwezig die Rutte en co in de gaten houden. Wilders is niet het probleem, maar 1 van de oplossingen . Dat vindt Wilders niet, maar de kiezers, de bevolking, de enige echte volksvertegenwoordigers. Daarbij ziet het andere kamp een referendum ook zitten want directe democratie is de toekomst. Het is net met de zwart wit TV, de telefoon en de foto en filmcamera. Opeens is er 1 apparaat dat alles doet. Waardoor de rest niet meer nodig is. Het vermolmde politieke systeem loopt op zijn einde. De politiek als baantjesmachine en regelaars zonder inspraak is in een paar generaties verleden tijd. En de EUSSR is een kreupel monster als de dino die de komeet nog niet ziet aankomen wat zijn ondergang betekent. De klap zal hard aankomen.

 2. Het verdrag van Lissabon was niet alleen een slimmigheidje van Balkenende. De meeste partijen steunden het van harte. Want de meeste partijen zijn nog EUfiel. Het is die partijen ook aan te rekenen dat ze 66 % van de kiezers hebben bedot. Het is natuurlijk wel zo dat NL toen geen kant uit kon, want niet ondertekenen was ook geen optie. Maar helaas is de EU in handen van diplomaten, die liever de verschillen verhullen dan voor het standpunt van hun land staan. Ze vrezen niet serieus genomen te worden. Maar zie Griekenland, dat houdt onderhandelingen met Macedonie al tien jaar onder druk met het veto tegen de naam van Macedonie. Die hebben kennelijk geen last van de diplomatieke smetvrees. Dat kan Nederland ook. Maar diplomaten verhinderen dat.

 3. Dan leef je een aantal maanden naar zo’n referendum toe. Eindelijk eens een beetje actie aan het politieke front door mensen waarvan politici vonden dat ze er te ver vanaf stonden. En dan moet je nu de reacties van de ‘verliezers’ zien. Dan bekruipt mij toch echt de vraag: zijn dit land en dit volk het überhaupt nog waard om gered te worden? Is er iets aan verloren aan dit land als de pensioenpotten en de vliegvelden en de hele rimram in de lucht vliegen? Ik vraag het me serieus af. Een en al triestigheid. Wat een horde miezers.

 4. Sorry, U hebt gelijk het is Spong.

 5. @Cale. U meldt dat Knoops een rechtszaak wilde. Elders las ik Spong en dat geloof ik eerder. Ik wilde dat Spong sprong.

 6. Het tenenkrommend morning-after nieuws:
  Rutte: Ik was voldoende zichtbaar – Maar niemand zag me, dus was het niet mijn schuld, zoals altijd.
  Knoops: Ik ga een rechtszaak beginnen tegen het referendum – Beetje laat niet?
  Wiegel: De referendum wet is een gedrocht – Beetje anti democratisch wellicht?
  Woordvoerder US state department: We zijn heel erg teleurgesteld – Waar bemoeit die gast zich mee?
  “Vrij Nederland”: Teveel democratie is slecht voor de democratie – Huh? Die moeten we onthouden.
  Er valt ongetwijfeld nog veel meer te lachen maar even serieus. Wat is er in godsnaam aan de hand? Paniek bij de elite denk ik. Deze referendum stok zou, op wat voor manier dan ook, weer opgepakt moeten worden om door te gaan met democratie te eisen (= paniek zaaien, volgens de elite). Ik heb geen idee hoe dat zou moeten maar we mogen deze kans niet onbenut laten. De hele wereld kijkt momenteel naar Nederland. Laat Rutte & co. maar in de broek pissen. Wie durft?

 7. Leo KarelJan

  8 april 2016 op 16:06

  Het valt mij zwaar tegen van Baudet dat hij nu met Rutte ( !!!! ) in gesprek wil om over “aanpassingen” te praten. Namens wie? Afkeuren is afkeuren. Dat verdrag mag gewoon niet de handtekening van NL krijgen. Ook Baudet , Kelder en consorten leiden aan die vreselijke NL ziekte: compromissen van niks sluiten en aanschurken bij de regentenkliek.

  • Oneens,…. als er iemand tegen de EUSSR is dan is het Baudet wel.
   Hij is volmondig Pro Europa dus tegen de EU…Hij heeft er boeken over geschreven.
   De aanval op de natiestaat: Europese eenwording en multiculturalisme hebben de nationale staat verzwakt. De soevereiniteit van het parlement wordt steeds verder ondergraven en de nationale identiteit verwatert. In de tweede helft van de twintigste eeuw is in alle West-Europese landen een sluipende aanval ondernomen op de natiestaat. Verder heeft hij vaak aangeven Wilders als de toekomstige MP te zien. Als er nou iemand is die in dit dossier te vertrouwen is dan is het Baudet wel.
   Daarnaast heeft hij gelijk de volgende referenda aangekondigd. Met de onderwerpen. Hij gooit de knuppel in het hoenderhok en de regenten moeten hun macht gaan delen met de echte volksvertegenwoordigers. Dat is ff schrikken voor de zonnekoningen.

 8. Voor Nederland is er maar een lijn in deze: geen grote deals met wie dan ook in die regio tot de onderste steen van MH17 boven is. Je zult maar een verdrag sluiten met de moordenaars van onze landgenoten. IK vind het vreemd dat dit zo onderbelicht is gebleven in deze materie. De opfokkerij door de EU, Verhofstadt en van Baalen vond plaats voor MH17. Zij hebben de sfeer geschapen waarin MH17 iets kon gebeuren. Fortuin vergeten?

  • Sint Nicolaas

   8 april 2016 op 15:10

   Precies Heikneuter. Het zooitje €urofielen in Brussel heeft flink wat bloed aan de handen. En niet alleen van de MH-17 slachtoffers. Dankzij het jarenlange wanbeleid op veiligheidsgebied ( we moeten zo nodig open grenzen hebben nietwaar ? ) hebben de heren en dames islam opblaaspoppen ongestoord hun gang kunnen gaan. Wapens, munitie, alles kan en en kon ongestoord door de hele €U verplaatst worden zonder dat er een haan naar kraaide. Die kontenkijkers lachen zich het apenzuur over de onnozelheid en vooral de naïeviteit van de €urocraten die maar blijven geloven in hun €uropese sprookje en het tegen wil en dank door een ieders strot duwt. En zeg er maar niks van want oh nee, wij hebben het beste met €uropa voor. Het beste voor wie ? Niet voor ons in ieder geval. Die worsten die ons steeds werden en worden voorgehouden kunnen ze ergens wegstoppen waar de zon niet schijnt. de open grenzen worst bijvoorbeeld , oh da’s zo makkelijk. Lekker doorrijden, lopen, fietsen etc.

   • Sint Nicolaas

    8 april 2016 op 15:13

    Dan is er de €uroworst. Oh, nooit meer wisselen, da’s makkelijk ! De resultaten van beide hebben we helaas aan den lijve mogen ondervinden in de vorm van terrorisme en de financiële puinhoop die er van gekomen is. Ze zeggen wel eens wat zijn ogen zien, breken zijn handen. In geval van de €U is dit zeer op zijn plaats.

 9. Wat me nog het meeste tegenvalt is dat Jort Kelder en Thierry Baudet lijken te kiezen voor het aanpassen van het verdrag. ONBEGRIJPELIJK. Nederland heeft het verdrag in zijn totaliteit verworpen; het financiële gedeelte, het militaire gedeelte… alles! Het moet dan ook helemaal van tafel. Wat zullen we nou krijgen?

  Als de mensen die aan ‘onze’ kant staan al dit soort dingen gaan zeggen… Dit referendum heeft bloed, zweet en tranen gekost. Dan gaan we toch niet akkoord met het “Lissabon-scenario”? Volgens mij moet de Tweede Kamer opnieuw over deze wet stemmen, met inachtneming van de uitslag. Dan komt de wet dus in de prullenbak en kan het verdrag niet geratificeerd worden. Dat is het enige juiste en verstandige wat er nu moet gebeuren.

 10. Sint Nicolaas

  8 april 2016 op 09:43

  Wat een vertoning gisteren op TV. Hadden ze in Brussel een of andere onder gestofte droplul opgetrommeld die zonder blikken of blozen kwam vertellen dat het verdrag al reeds door 27 landen was geratificeerd. Het maakte dus niet uit of NL nee gezegd heeft, het gaat toch door. Met andere woorden : Wij zijn de €U, fuck you all ! De arrogantie van deze €urofiel droop er werkelijk van af en vooral de lichaamstaal verraadde dat hij niks maar dan ook helemaal geen ene moer geïnteresseerd was in het overduidelijke NEE. Dit is ZO typerend voor het hele €U zooitje. Het electoraat doet er absoluut niet toe. Die hebben om te beginnen niet eens een stem in het geheel. Heeft u kunnen kiezen voor de huidige €uropese president ? NEEN, sint niet in elk geval. En de zelfbenoemde €uropese commissie ? Nikske ! Het enige wat ze organiseren is €uropese parlementsverkiezingen en hoe meer anti €U geluiden er daarmee klinken in het €uropese parlement, des te meer €uropa moet er komen.

  • Sint Nicolaas

   8 april 2016 op 09:49

   Vooral van die hoofdkwal Verhofstadt en die van Baalen. Dat zijn wel een paar van de gevaarlijkste kontenlikkers die er rondlopen. Handjeklap, koehandel en stuivertje wisselen, dat is de €U. Het electoraat ? Huh ? Wat is dat ? Oh, zijn dat die mensen die op straat lopen als ik s’morgens naar het parlement wordt gereden vanuit mijn villawijk waar geen moskeëen staan en geen klootjesvolk, of streepjesmedelanders wonen ? Ja ja, apart. Hoe meer €uropa er komt, hoe meer wurgneigingen Sint krijgt. Weet niet met u maar ik ben er ongelooflijk klaar mee.

 11. Rutte heeft al zoveel getekend dat dit genoeg is om:
  – De Turken lid te maken van de EU
  – Een door het bedrijfsleven toegejuichte associatie verdrag met Marokko met een geheime paragraaf dat ze lid Mogen worden
  – De TTIP te implementeren
  – Een fusie tussen de EU en VS mogelijk te maken, conform de wensen van het bedrijfsleven
  – Nederland een deelgemeente maken van de provincie Duitsland
  – De bouw van mega moskeeën mogelijk te maken
  Kortom, de weg naar de hel is geplaveid met handtekeningen van Rutte.

 12. Rutte en de andere nep volksvertegenwoordigers kunnen alles naast zich neer leggen. Alleen zijn er steeds meer mensen die een nogal goed geheugen hebben waardoor er vroeger of later een afrekening komt. De incidenten en fout beleid stapelt zich op totdat er een motie van wantrouwen komt. Niet van de andere politieke partijen, maar direct van de bevolking. Bij dit referendum zagen we er een glimp van. De kloof werd ook zichtbaar. Het is voorsorteren op PVV beleid en het Zwitserse model. Thierry Baudet profileert zich steeds meer als de PVV intellectueel die overal aanschuift. In het debat wordt hij ook steeds scherper. Ik hoop dat die man zich zo blijft ontwikkelen en erbij blijft. Misschien nog te vroeg, maar ik zie in hem een toekomstige MP die Nederland verder kan helpen. Hij zelf gaf eens aan MP Geert Wilders helemaal niet zo gek te vinden. Dus daar kan iets moois opbloeien. Wat Rutte of Merkel vinden is oud nieuws, die hebben hun (ramp) tijd gehad.

  • Rutte, Merkel en nog vele anderen zijn pionnen van het bedrijfsleven en hun eigen portemonnee natuurlijk.

 13. Baudet kan gemakkelijk uitgroeien tot een tweede Fortuyn. Of het verstandig is om in de PVV te gaan zitten weet ik niet. Iets er naast. Een PVV denktank of zoiets. Dat is misschien nodig om Wilders te behoeden voor fouten zoals nu door Trump gedaan.

  • Welke fouten heeft Trump dan begaan? Ik ben de Nederlandse media totaal gaan wantrouwen na hun verslaggeving over die abortuskwestie.
   De Belgische t.v. toonde wat er was gebeurd: De interviewer eiste van Trump een helder JA of een NEE aangaande abortus, omdat het een principekwestie is.
   Trump aarzelde en zei vervolgens dat hij het nog niet helemaal wist maar dat hij misschien een straf voor die abortusvrouwen zou kunnen willen. maar direct er achteraan: hij wist het eigenlijk nog niet precies!
   De Nederlandse media hebben zijn aarzelingen en zijn twijfel helemaal verduisterd. Het ging zoals het STEEDS gaat bij republikeinse kandidaten: de Nederlandse pers kent alleen de woorden HOON en SMAAT! En laat vele feiten aangaande zijn speeches gewoon achterwege!
   We leven binnen een walgelijke linkse clubmentaliteit.
   En de EUSSR voegt allen maar toe, met het bekende valse positivisme , aan het totaal valse beeld van de linkse valse droomwereld.

   • Ik heb het interview gezien, en vond het knullig van Trump. Ik was echt kwaad en teleurgesteld. Natuurlijk lag het deels aan het zuigen van de interviewer, zoals altijd bij dit soort dingen. De pers is geteisem.
    Feit is dat hij de laatste voorverkiezingen heeft verloren.
    Maar het kan nog goed komen. Hij heeft het al herroepen, en het geheugen van de kiezers is kort!

 14. Zolang 75% van het kiezersvolk blijft stemmen op de Eenheidspartij,producent van Van der Steurs en Ruttes enzo, gaat de mars naar de afgrond verder. Naast het verraderlijke gedrag van politici als Rutte en Balkenende, maakt het gedrag van de meerderheid van de kiezers deze tot medeplichtigen en bondgenoten van het soort leiders,dat VVD,CDA,PvdA,D’66 GL,CU en SGP produceren. Het misbakseltje van der Staaij mocht er met zijn inteeltopmerking over het referendum en dit initiatief ook zijn. Die grefo’s uit alle richtingen zijn naast de rojen de nagels aan Neerlands doodskist, Ik kots echt van die lui. Iemand die gelooft,dat Rutte een besluit zal nemen dat niet in het belang is van zijn eigen carriere -straks bij EU of VN – gelooft waarschijnlijk ook in de kwadratuur van de cirkel, een these die Rutte rustig aan je voor waar verkoopt.

 15. Ze zullen een listige truc bedenken – met steun van PvdA, VVD, D66, CDA, GroenLinks en de kleine christelijke partijen – en hun zin doordrijven om Oekraïne de EU binnen te krijgen. Maar het Nederlandse volk houden ze er niet mee voor de gek. Steeds meer mensen worden wakker.

 16. Janas van Dijk

  7 april 2016 op 18:45

  Zeldzaam fraai staaltje van zelfoverschatting van Beau, Albert en Peter R op RTL-Boulevard. De elite zit overal, maar gaat hier heerlijk op haar bek. Wat een dom volk! Wedden dat Peter R wel twee dagen niet bij Pauw durft te zitten. Wat een inschattingsvermogen van deze alwetende!

 17. g.h.m.leferink

  7 april 2016 op 18:41

  Als we niet blijven opletten doet deze Minister-Presidentje spelende kleuter straks weer eenzelfde soort truc als toen Bak-Ellende: een wachten tot de meesten weer hun aandacht hebben bij wat anders. Dus weer meer benieuwd zijn naar de uitslag van Fejax-Aijenoord, en daarover op Maandagmorgen nakaarten op de werkplek. En dan STIEKEM zijn eigen plan doordrukken, met rookgordijn om de zaak te maskeren. Van de MSM hoeven we ook niet veel heil te verwachten, omdat het aantal OBJEKTIEVE verslaggevers de laatste jaren dramatisch is afgenomen. Denk maar aan de dolken in de rug die Fortuyn van de MSM kreeg! Voor mij was het destijds de aanleiding om Twentsche Courant/Tubantia blijvend op te zeggen, nar later bleek 2 uur voor Pim vermoord werd…..
  Ik verlang naar het moment dat we van deze snelratelende veelkwekker die niet alleen met “iedereen moet er 1000 euro bij krijgen” de zaak beloog, definitief afscheid nemen!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 18. .
  Tja, het draagvlak M.P Rutte wordt nu toch wel flinterdun
  en dat is iets dat ik je nou zó van harte gun,
  want voor Ons Land heb je nog zelden iets gedaan
  jij werkte slechts aan Status en aan Baan…
  en wist je zó vilein de bocht steeds door te wringen
  maar, men blijft niet gek en gaat al minder dringen !
  .
  nog ‘n paar capriolen en dan volgt toch jouw congé…
  neem dan meteen die van der Steur en ’t hele zooitje mee …
  .

 19. Leo KarelJan

  7 april 2016 op 15:47

  Wie de Rutte-Samsomkliek nu nog steeds vertrouwt, moet zich snel onder behandeling laten stellen. Rutte zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij de EUSSR ook maar een beetje in de weg zal lopen. Hij zal altijd kiezen voor de EUSSR en nooit voor de NL bevolking. Maar vooral zal hij BOVEN ALLES kiezen voor zichzelf.
  De man is door en door vals en gemeen. We hebben HELEMAAL NIETS van deze figuur te verwachten, net zo min als van die andere regenten uit zijn kliek.

 20. Niet als het aan de Oost Europeanen ligt, waarschijnlijk ook niet aan de Britten, en gelukkig inmiddels ook niet aan ons Nederlanders. Het is echter wel de hoogste tijd geworden om dit ook bij de volgende verkiezingen om te zetten in een duidelijke stem VOOR het behoud van ons land, onze normen en waarden, onze cultuur en onze welvaart, en dus VOOR het herstel van onze grenzen, onze soevereiniteit en ons zelfbeschikkingsrecht.

  Laten we hopen dat we dan samen met zoveel mogelijk andere echte Europeanen definitief een einde kunnen maken aan de EU en aan Brussel, en terugkeren naar het EG-model dat was gebaseerd op vrijwillige samenwerking, en dat daarom wel succesvol was.

 21. De migrantencrisis blijft echter het grootste en meest acute probleem van Europa een crisis, die de huidige politieke orde in Europa overduidelijk totaal boven het hoofd is gegroeid. Dan drukken we het nog zo positief mogelijk uit, want het begint er steeds meer op te lijken dat de gevestigde orde het oude Europa doelbewust WIL afschaffen, ondermijnen en doen instorten met het toelaten van miljoenen moslimmigranten, zodat Brussel op de puinhopen zijn lang gedroomde superstaat kan bouwen.

 22. Als 65% voor het verdrag had gestemd, had heel correct Nederland (politici, media die heulen met alle correctheid, ‘deskundigen’) gejuicht over wat deze wet had bereikt. Dat de wet een mooi voorbeeld was, hoe ‘het volk’ kan meebeslissen. De politiek correcte zelffelicitaties zouden niet van de lucht geweest zijn.
  Maar nu de uitslag niet bevalt, de organisatie in handen was van ‘rechtsen’, moeten we zien hoe iedereen die ertoe doet, er probeert onderuit te komen. Al het gekronkel en gedraai om de uitslag maar te kunnen wegkijken, het is erg genant om die vertoning te moeten zien. Politieke correctheid is veelal gewoon huichelachtigheid.
  Waar is de tijd gebleven dat kritische journalistiek de mode was?

 23. Ach de referendum uitkomst is alweer vergeten. Wiegel heeft nog even vermeld in zijn artikeltje op TPO.nl dat de referendum wet een gedrocht is en staat daar mee op een lijn met varken Poroschenko die zegt dat dit referendum een aanval op Europese waarden is.
  Angela Merkel wil niets meer met de Duitse vlag te maken hebben:
  https://www.youtube.com/watch?v=_Rcc7xgD2dM
  Wat zou er door Mark Rutte’s hoofd spelen? Blij als ik weg ben uit NL met die lastige Hollanders? Geef mij maar een blauwe vlag met een paar sterretjes ipv rood, wit en blauw? Bovengenoemden zijn allemaal tot op het bot gefrustreerd omdat ze uiteindelijk moeten toegeven niet voor hun taak geschikt te zijn. Blijft over geïrriteerd raken, boos worden, ontkennen en weglopen.

  • Merkel is een schande voor Duitsland, net zoals de meeste Nederlandse politici een schande zijn voor Nederland.
   En als ik goed om mij heen kijk schijnt het bijna in elk ander land ook zo te gaan…bijna niemand is integer.

   • g.h.m.leferink

    8 april 2016 op 20:39

    ‘Cliff’: Die konklusie trok ik ook al. Voor al in de politiek zijn er procentueel de meeste MRE-ers (= Moderne Rot Egoïsten)! En vaak ook nog lijdend aan de ziekte van Machtswellust.
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 24. Zo dan wordt het nu tijd voor een bindend referendum : uit de EU .
  Het enigste wat de EU voortbrengt zijn de zakkenvullers die daar werken,
  liegen bedriegen , verhullen , verzwijgen en onzinnige regeltjes bedenken, ondertussen komen er elke dag nog steeds meer uitvreters …..ze worden zelfs gewoon opgehaald en in de watten gelegd..terwijl onze ouderen , armen in de kou kunnen blijven staan.
  Laatst even voor de deur bij de voedselbank gekeken….en verdomd als het niet waar is er waren alleen maar Nederlanders…( ja de echte met 1 paspoort )

  • g.h.m.leferink

   8 april 2016 op 20:00

   ‘Cliff’, het is een verdomd schandaal dat dit hier en nu gebeurt. En is het toeval dat ik bedenk dat minister van Sociale zaken een PvdAer is? Hoezo, SOCIAAL? Dit was onder Drees niet voorgekomen!
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 25. de correcten zijn nu bezig met de grieken.
  nadat gisteren verloren werd is de focus nu weer op het helpen van de grieken.
  de grieken hebben geen fuck gedaan (de laatste 3 jaar) en de beloftes dat er veranderingen op sociaal vlak en met pensioenen zouden komen worden genegeerd.
  het imf geeft geen geld meer dus moet de eu bijspringen.
  rutte zal dit gebruiken om de uitslag als zijnde niet relevant te beschouwen

  • Griekenland is niet meer te redden. In de eerste 3 maanden van dit jaar steeg het aantal faillissementen met meer dan 70% ten opzichte van een jaar eerder. Van de zogenaamde economische ‘opleving’ is helemaal niets meer over.

 26. Jan-Peter is beloond met een baan van zo’n 450.000 euro per jaar, dat weegt vermoedelijk wel op aan het gebrek aan belangstelling, die hij nu ervaart, en hij kan zich redelijk vrij bewegen in het land.

  • Ja, eigenlijk vreemd dat zo’n landverrader gewoon vrij kan rondlopen!

   • Ik heb altijd het gevoel gehad dat Balkenende de overdracht van bevoegdheden naar Brussel versneld heeft om ze buiten bereik van Wilders te brengen op nationaal niveau. Dat maakt van Balkenende een landverradende giga-rat en het maakt duidelijk dat Wilders soms een zegen en soms een vloek is. Vind ik. Daarom zou het mooi zijn als uit GeenPeil een of ander democratisch vervolg zou ontstaan dat door de/een massa wordt gedragen en niet opgehangen is aan 1 persoon.

    • Je bedoelt dat Balkenende nadat hij zich eerst van Pim Fortuyn had ontdaan, Wilders buitenspel heeft gezet.
     Waarom Wilders een vloek zou zijn is mij een raadsel. Ook zonder Pim en Geert, zouden de Jan Peters, Cohens, Ruttens, Samsons of Pechtolds van deze wereld ons aan de EU hebben verkocht.

 27. @Kazimir. verbaas u nergens over. Volkert van der Graaf loopt ook versneld vrij rond en mag nog babbels hebben ook.

 28. Kazimir…..landverraders beschermen elkaar.

 29. http://nos.nl/artikel/2097705-europese-commissie-nee-heeft-geen-invloed-op-oekraine-verdrag.html

  En Brussel heeft ook al aangegeven zich niets aan te trekken van het Nederlandse referendum.

  • Europa is niet democratisch en vreet de belastingruif gevuld door alle werkenden verder leeg.

 30. Sint Nicolaas

  7 april 2016 op 15:13

  Uiteraard trekken die imperialisten zich niets aan van de uitslag van het referendum. Die hadden er al voor gezorgd dat het stilletjes door de afzonderlijke regeringsleiders aangenomen was voordat het referendum een feit was. Toch fijn dat Brussel keer op keer weer bevestigd dat het een dictatoriaal, ondemocratisch, monddood makend gedrocht is, bevolkt door machtswellustelingen en graaiers die er zoals gezegd niet voor u en ik zijn maar wij voor hun. Tijd voor het volgende referendum : de Nexit. Het Brexit referendum komt er aan, dus waarom geen Nexit ? Lijkt me dat hier ook makkelijk de benodigde handtekeningen voor binnen te halen zijn. Hoop toch vurig dat de Britten een dikke middelvinger opsteken tegen Brussel en dat ze vertrekken. Da’s een kaart weg uit het al zeer wankele kaartenhuis wat ze daar gebouwd hebben. Einde €U. Kan er niet mee zitten en zal er een flinke borrel op nemen.