Blanken mogen niet bestaan

Door Joost Niemöller

Op een gegeven moment kwamen er steeds meer tv programma’s over de vraag ‘Is Zwarte Piet racistisch?’ Dat was in de maatschappij helemaal geen vraag. Er was slechts een klein groepje drammers dat eindeloos zat door te drammen over het slavenverleden van Nederland, en daarmee het vermeende racistische karakter van de Nederlanders. Iedereen, ook zwarten, zagen dat dit Sinterklaasfeest een onschuldig rollenspel was voor kinderen.

Pauw bij de VARA en enkele programmamakers bij de multiculti omroep NCRV zagen er wel brood in, en begonnen  Zwarte Piet als een brandend probleem te benoemen dat kwetsend zou zijn voor Zwarten. En zie daar, multicultureel Nederland werd alweer een stukje ongemakkelijker en vervelender, en het oude, oorspronkelijke Nederland werd weer een stukje meer verdacht gemaakt. Wat precies de bedoeling is achter de kosmopolitisch denkende bestuurders van de NPO.

Dat is geen complot. Dat is simpelweg een weergave van hoe de bestuurlijke elite opereert: Nederland moet kapot gemaakt worden en overgaan in een internationaal netwerk, waarbinnen de gewone burgers van een land niets meer te zeggen hebben en het internationale bedrijfsleven heerst. Vandaar de EU. Vandaar TTIP. Vandaar de weerstand tegen referenda.

En nu zou er weer een probleem zijn met het woord ‘blank.’ Is daar een probleem mee? Nou nee. ‘Een lezer’ van Onze Taal’ zou geconstateerd hebben dat het woord ‘blank’ steeds meer plaats maakt voor het woord  ‘wit.’

De vraag die je dan kunt stellen is: door wie gebeurt dat? En waarom? Maar die vraag stelt Onze Taal zich niet.

Onze Taal stelt wel twee insinuerende vragen die op hetzelfde neerkomen:

Is blank nog een correcte term?

En:

Kan de term ‘blank’ nog?

Het antwoord was trouwens overduidelijk en zal de redactie van Onze Taal niet bevallen: 87% van de stemmers heeft geen probleem met het woord ‘blank.’ Net zoals de overgrote meerderheid geen probleem heeft met Zwarte Piet. Of met woorden als ‘negerzoen.’

Maar Onze Taal zet de kwestie op de agenda. En dan weet je wat er kan gaan gebeuren. Het wordt een ding. En als Pauw er lucht van krijgt, wordt het een mega zeur ding.

Zeg je ‘blank’, dan ben je voortaan een racist.

Ik kaartte dit gisteren aan op Twitter, en Het Genootschap Onze Taal reageerde daarop door te zeggen dat Onze Taal ‘alleen maar constateerde dat het gebeurde.’

Interessant. Eerst constateerde alleen nog een lezer dat het gebeurde, en nu constateert het hele Genootschap dit ineens. Sinds gisteren staat de kwestie dus alweer veel hoger op de Onze Taal agenda!

En straks zit Sylvana Simons heel erg haar neus op te trekken wanneer iemand bij De Wereld Draait Door nog het woord ‘blank’ in de mond durft te nemen.

Wit is beter.

En waarom is wit beter?

Wit is geen kleur.

Blanken mogen niet bestaan.

En daarom mogen ze ook geen kleur hebben.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

52 Reacties

 1. Een baan hebben geeft als direct resultaat eerbied en respect. Dat is voor de voedende hand. Eenmaal met pensioen, afgekeurd, kan je flink doen. Dit is normaal gedrag. Voor die reden is de kleine zelfstandige niet geliefd bij bestuurder, politicus, ambtenaar, of ander omhoog gewaaid boomblad. Die clowns, eenmaal oververtegenwoordigd, reguleren denkrichtingen zoals de zwart of wit mens voor hun, niet uw, bestwil.

 2. Leo KarelJan

  3 mei 2016 op 16:52

  @ gnor
  Ik laat overal luid en duidelijk horen hoe ik erover denk. Ik heb geen abonnementen ( meer ). Als ik een politicus tegen kom, zeg ik het ook. Zelfs als ik later wordt aangehouden door de KLPD.
  En ik stem PV V en NOOIT op de rest van die gore regentenkliek.

 3. @Leo KarelJan. Niemand durft het voortouw te nemen. We zijn net, zoals ik laatst hoorde. zo rijp als t.t.v. WO2. GeenStijl zet zo nu en dan de duimschroeven aan met woorden. Piet Hein is al lang uit de boeken geschreven. Zijn naam is klein, onze daden eveneens. Na de komende oorlog krijg je weer mensen bovendrijven net als in 1945. De simpele ziel blijft de simpele ziel. Wie voor een duppie geboren is wordt nooit een kwartje. De massa is dus de klos omdat men niet door heeft (wil hebben) hoe machtig die kan zijn. Daar heb je geen verkiezingen voor nodig maar gezond verstand.

 4. Leo KarelJan

  3 mei 2016 op 16:28

  Het loopt de spuigaten uit! Ook weer dat gedoe rond 4 mei. En dat smerige gebruik van het woord “wit”. Maar waarom reageren wij blanken niet veel en veel feller! Waarom trekken we niet keihard aan de bel? Waarom laten wij die verdomde linkse Gutmenschen onze maatschappij kapot maken?
  Waarom zeggen we niet massaal TV gidsen op, zeggen we niet massaal krantenabonnementen op, waarom schelden wij deze blankenhaters niet openlijk verrot. Het zijn gewoon gore racisten. Vergeet de goede manieren maar, het is oorlog. Een blanke meerderheid die zich zo laat treiteren door fascistische en racistische blankenhaters. We moeten ons schamen.

 5. Wie wind zaait oogst. Geschiedenis heeft talloze voorbeelden van zaaiers die klagers werden. Het mooiste voorbeeld is de Franse revolutie. Daarna begon het vrije denken wat van alles opleverde tot de meter aan toe. Andere pluspunten waren weg met zeil en wind en leve de machine. Negatief waren kerk, hun boodschap, en uw toekomst. Een boodschap was blank superior. Dat kwam in Europa prima over. Wat resulteerde in een koloniale macht waar de zon, voor sommigen, nooit onder ging. Rond 1900 vierde deze denkrichting het 400 jarig bestaan. Honderd jaar later vragen mensen, blanke, zich af hoe en waarom. Dan heb je een plaat voor je kop of erger. De zaaiers, nu klagers, hebben hun straat schoon geveegd. En snappen alles. De rekening krijgt u.

  • g.h.m.leferink

   3 mei 2016 op 22:53

   ‘Bas’: “Daarna begon het vrije denken wat van alles opleverde tot de meter aan toe.”
   Dat klopt voor geen meter! Die meter was al door de ingenieurs van Napoleon ingevoerd, om aan de wirwar van lengtematen een eind te maken.
   En die is het 1: 40.000.000-ste deel van de omtrek van de aarde, gemeten langs een meridiaan.
   Zeg, als je eens ophield met van allerlei soorten ONZIN te blèren?
   Goodgoan: Natuurkundige Gait H.M. Leferink

 6. Waarom moeten we alles willen verklaren? Dat is zo in de zwartepietendiscussie. Nu gaan dezelfde idioten weer beginnen over 4 mei de dodenherdenking. Dan denk ik laat die idioten maar doodvallen dan kan ik ze herdenken.

 7. Er bestaan fanatische groeperingen die niet echt opvallen, niet ergens in passen. Bij de middellandse zee vechten ze tegen de Politie die de vluchtelingen naar opvangplaatsen wil brengen. Ze duiken in de zee en gaan voor een vertrekkende veerboot zwemmen die vluchtelingen terug naar Turkije brengt Idem bij Calais Engelsen en Franse, Nederlanders die de vluchtelingen als hun verantwoording beschouwen Ze gedragen zich zeer agressief tegen pers en Politie. Nu in Duitsland mensen die naar een bijeenkomst van Pegida of AFD willen gaan worden afgeranseld door deze diffuse maar goed georganiseerde groep Doet me een beetje denken aan RaRa mannetjes en vrouwtjes. Of Animal liberation groep Ik vertaal dat jongeren zich graag ergens voor in willen zetten voor willen strijden.

  • _Mediaevist_

   3 mei 2016 op 10:14

   Ze zijn met een scheepsschroef of een harpoen wel aan te pakken lijkt me. Het valt me mee dat de Duitse politie nog wel iets tegen ze deed onlangs met dat AfD congres.

 8. Het zijn volkert-vd-graaf-types, die bekend zijn bij politie en inlichtingendiensten, waar ze ideologisch thuishoren laat naar zich raden. Is er een aantoonbaar verband is met bestaande politieke partijen groenlinks, sp, pvda? Is dit de radicale achterban van deze pp?
  In Duitsland worden ze geidentificeert als ‘autonomen’, linksgroenen genoemd en gerekend tot de nakomelingen van de 68ers.
  Ze verstoren democratische bijeenkomsten van tegenstanders (dus burgerrechten geschonden) waarbij . Interesant is dat deze bijeenkomsten werkelijk democratisch zijn, er wordt gediscussieerd en gestemd over zaken die van onderen, vanuit de leden op de agenda komen waar bij de bijeenkomsten vd gevestigde oude politiek slechts applaus feesten zijn à la noord Korea.

 9. g.h.m.leferink

  3 mei 2016 op 09:33

  “Oh ja, er wonen ook nog blanken in NL maar die hebben, zo als het nu gaat, hun langste tijd gehad ….”. ‘Sint Nicolaas’, laat je niks wijsmaken door die schreeuwers en uit-luiheid-maar-wat-opschrijvend-wat-ze-denken-dat-trendy-is media-muskieten!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Sint Nicolaas

   3 mei 2016 op 13:50

   Geen nood g.h.m.leferink, Sint laat zich niet kisten en in de luren leggen door het stelletje shit faces op de NL tv. Het is werkelijk tenenkrommend te zien hoe men het klootjesvolk een bepaalde denkrichting in stuurt en tegengeluiden weggewuifd ziet worden. Mediaal Hilversum wordt bevolkt door betweters en over het paard getilde arroganten waarvan een Groot deel nog in zijn broek scheet toen Sint al lang en breed zijn ( belasting ) bijdrage aan het land leverde. Innmiddels al jarenlang uit NL vertrokken zijnde ziet Sint met lede ogen aan hoe het land in de €U wurggreep zit, onder de voet gelopen wordt door ongewenste import die en passant alle normen, waarden, tradities en gewoonten ter discussie stellen en in het proces bijval krijgen van ontelbare landverradersclubjes, (s)linkse kerkgangers, de VN en de rest van de santekraam die het “weg met ons” een warm hart toedragen. NL is mijn NL al lang niet meer. Hopelijk keert het tij bij de volgende verkiezingen. Redt wat je redden kan…

   • g.h.m.leferink

    3 mei 2016 op 22:46

    ‘Sint Nicolaas’: “ongewenste import die en passant alle normen, waarden, tradities en gewoonten ter discussie stellen”.

    Reaxy: Oh, dat mag best, MITS ook ter diskussie worden gesteld de volgende gewoonten/tradities:
    # Dochterlief wordt onderworpen aan clitoris-wegsnijding
    # Zonen hebben véél meer rechten dan dochters
    # Als dochter toch trouwt met een man van niet-islamitischen huize volgt er bloedwraak, en maken we haar dood als we de kans krijgen
    # Vrouwen moeten in een kolenzak lopen en een kopdweil dragen
    # “Islamieten zijn het ‘Herrenvolk’, want ene Mo hep dat selluf gesegd!”
    # Niet islamieten mag je rustig beliegen, bedriegen en bestelen, want dat zijn toch maar minderwaardige ‘Dhimmy’s’
    # “Niet-islamitische vrouwen mag je rustig verkrachten, want “ze vragen er zelf om”
    # Wie omkomt in de Jihad gaat direkt naar het ’72-maagden-neukparadijs’
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 10. g.h.m.leferink

  2 mei 2016 op 23:14

  Het is gewoon weer het oude gezanik: “Oh wat zijn WIJ BLANKEN slecht!”
  Waarna een aantal HALVE WAARHEDEN volgt. Typisch voor Farizeeërs: Een schuldgevoel proberen aan te praten, en STIEKEM halverwege van kant wisselen: “Ja, maar IKKE erken de smerigheid, IKKE doe er niet aan mee!” Waarna de valse beschuldigingen tegen de rest van de ‘eigen groep’ met verdubbelde hevigheid doorgaan…..
  Zoals tijdens de Vietnamoorlog het NOSsjenaal van allerlei negatief nieuws bracht over de Amerikanen, maar OVER NOORDVIETNAM ZWEEG ALS HET GRAF….
  En nu ZWIJGEN de Hilvo-gluipers van het mediapark in alle talen over de rechten van de vrouwen bij de import die we opgedrongen krijgen, over de HAAT van veel islamieten tegen alles wat niet islam is, en dus ‘Untermensch’, is enz.
  En over Taliban, al Qaida en IS? Als de NAVO zo onverdraagzaam zou zijn als die drie, het NOSsjenaal-huis zou te klein zijn. Maar NU? Doodse stilte.
  Ik kost gewoon van die Sjenaalgluipers.
  Goodgoan: Gait H.M…

 11. dit gezeik gaat niet over kleur, dit gaat over white guilt.
  dat MOET ons aangepraat worden !
  blanken zijn verantwoordelijk voor alle rottigheid op de aarde, nu, en in het verleden. blanken zijn slecht, blanken moeten af van dat superieure gevoel.
  daarom moeten de blanken hun schuld aflossen aan alle niet-blanken.
  .
  ben ik even blij dat niet-blanken zo integer zijn, hoog moreel besef bezitten, nooit crimineel zijn, nooit oorlogen voeren, nooit wreedheden begaan, vredelievend zijn, verantwoordelijk voor de gehele industriële revolutie zijn, etc.
  .
  .
  oh wacht……….

 12. Wat Joost Niemöller schrijft, is me uit het hart gegrepen. Het raakt me hoe de racistische ‘anti-racisten’ het almaar over de ‘witte Nederlanders’ en de ‘witte mannen’ hebben. Zij worden tot de schuldigen gebombardeerd van alles wat niet deugt volgens de politiek correcte Goedmens.
  Als de media dit oppakken en het op de agenda zetten, kan het een boemerang worden, de Nederlanders wakker schudden en zelfbewuster maken, trots op hun blanke oorsprong. Meer mensen gaan doorkrijgen wat er gaande is en welke verraderlijke rol de gevestigde media spelen.
  Zojuist had al 90% op de site van Onze Taal op de vraag “Kan de aanduiding blank nog?” met JA gestemd.
  Die vraagstelling heeft niets van doen met correct gebruik van het Nederlands (het eigenlijke werk van Onze Taal), maar alles met het racisme van de moderne ‘anti-racisten’. Het is weer een item vanuit het politiek correct denken. De autochtone, altijd blank geweest zijnde Nederlanders moeten in de hoek van racisten worden gedreven.

 13. _Mediaevist_

  2 mei 2016 op 21:04

  Misschien komt het nog zover dat de blanken massaal de gaskamer in moeten. Laat de genocide dan alsjeblieft beginnen met de TV-zelfmoorden van Jeroen Pauw, Arnon Grunberg en Matthijs van Nieuwkerk.

 14. en hoera dat mag nog ( je mening zeggen )

 15. blank is blank , wit is wit , geel is geel en zwart is zwart….
  En dat aanpassen van ons ben ik helemaal zat….kerststol is gewoon een kerststol,
  jodenkoeken , negerzoenen ,zwarte Piet en ga zo maar door ….voelt iemand zich gediscrimineerd daardoor ? doei weg wezen …ga lekker ergens anders wonen waar je er geen last van hebt…o nee wacht even je hebt er geen last van maar moet gewoon iets te zeiken hebben….doei doei veel plezier ergens anders.
  En ja mijn kinderen gaan ook regelmatig met zwarten om …en discrimineer ik ?
  nee niet echt maar ik maak er wel grapjes over ….mag zeker ook niet..? als 1 van mijn kinderen op bezoek komt met een donker iemand zeg ik altijd o wat leuk ik zal de banaantjes en de nootjes op tafel zetten….gaat dat te ver ? nee in mijn beleving niet…..en mocht er ooit een moslim langskomen heb ik spare ribs so what…?
  En extreem slinks kan van mij gewoon de boom in ..samen met die andere apen.
  Ja sorry maar dat is mijn mening…en hoera dat…

 16. Joost, je bent briljant! Tijdens het lezen van de reacties op dit artikel wordt maar eens mooi aangetoond hoe belachelijk de discussie omtrent een woord kan zijn. Uiteindelijk is er geen passende en eenduidige uitleg op de herkomst van ”zwart” in ”zwarte piet”. Tja, zo gaat dat met geschiedenis en taal. Zo is het germanisme in de comparativus, zoals in bijv. ”groter ALS” ipv ”groter DAN”, ook inmiddels ingeburgerd en goedgekeurd binnen onze Nederlandse taal, eenvoudigweg omdat steeds meer mensen het als zodanig gingen gebruiken.
  Het gaat er uiteindelijk toch maar om dat we weten wie, wat, hoe en waar we bedoelen. Maar goed, als we toch gaan discussiëren: mi dekt het woord ”wit” de lading ook niet helemaal. Ik ben immers in de winter blauw, in de lente wit, in de zomer rood, en in de herfst bruin. Laten we het dus maar gewoon bij ”blank” houden. Immers, niet elke verandering is een verbetering.

  • ‘Groter als’ is een gruwel en duidt op slordig denken wat mij betreft. Ik irriteer me er aan. Lol. Nog zo’n gruwel.
   Overigens heb ik bij deze discussie geen enkele “belachelijke” reactie gezien, wel veel humor.

   • @Inheems
    Helemaal eens met uw reactie op ”groter als”! Maar wie ben ik om taalverandering tegen te gaan? Ik werk niet voor Onze Taal, helaas.

    En ”belachelijk” was niet bijvoeglijk bedoeld bij de reacties, die ook werkelijk zeer humoristisch waren in positieve zin! Mijn excuses als ik iemand hiermee ongewild tegen zijn/haar schenen heb geschopt. Waar ik op doelde was hoe onzinnig gezeur over een woord (blank), inderdaad een hele hetze kan veroorzaken, en Joost stelde dit hier heel mooi aan de kaak.
    De volgende keer zal ik meer acht moeten slaan op mijn woordkeuze. Dat is een feit! Wat een woord al niet kan veroorzaken …

    • schenen schoppen of lange tenen, de jury is nog in beraad

     • Jury’s?
      Daar geloof ik niet in. Immers, wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.
      Ik geloof ook niet in meerderen en ook niet in minderen.
      Ik geloof niet in blank en ook niet in zwart.
      Ik geloof niet in links en ook niet in rechts.
      Het enige waar ik nog in geloof is mijn eigen recht. En bij deze kan ik alvast melden dat ik niet bereid ben om voor mijn ‘v(err)ader(s)’land te sterven, en dat de schapen-, rijst-, kaas- of wat dan ook-vreter die mijzelf of mijn kinderen fysiek naar het leven staat, een flink pak rammel met mijn oer-Hollandse houten klompen kan verwachten

 17. Wat een stel multiculti zeiksnorren weer… ik ben blank. Basta.
  .
  Ik ben niet wit, want ik heb een niet te specificeren blanke kleur. Ik ben niet roze, niet wit, niet geel/groen of welke andere kleur dan ook. Ik ben blank, en dat mag. Dat zegt niets over of en hoe racistisch ik al-dan-niet zou zijn. Het is een omschrijving, niets meer en niets minder.
  .
  En zwarten blijven bij mij ook zwarten. Of negers, of hoe ’t ook al jaren genoemd wordt. En dat zal ik tot aan m’n dood blijven doen. Het gaat er ook niet om hoe iets of iemand heet, of hoe hun uiterlijk benoemd wordt. Het gaat om het respect wat je elkaar kunt geven aan de hand van of (en hoe) iemand dat verdient. En de zeiksnorren die hier éindeloos een probleem van maken, verdienen in geen enkel geval respect. Laat staan de aandacht die ze toch telkens weten op te eisen.

 18. Blanken noemen zichzelf ‘blank’. ‘Wit’ is wat niet-blanken blanken noemen. Het geeft te denken wanneer een minderheid zou voorschrijven hoe een meerderheid genoemd moet worden en zeker wanneer het bij die meerderheid de oorspronkelijke bewoners betreft en deze de benaming niet prettig vindt. Vroeger werden Inuit ‘Eskimos’ genoemd. Nou schijnt dat een scheldwoord te zijn. Inuit noemen zichzelf ‘Mens’ en het is pc om dat te respecteren, daarnaast en veel belangrijker is het fatsoenlijk om dat te respecteren. Hoe konsekwent pc men bij is bij de staatsmedia zal blijken als het inderdaad zo een mega-zeur-item wordt bij die haan op een mesthoop Pauw. Op enig fatsoen hoef je daar niet te rekenen is inmiddels duidelijk. Laat het dan ook maar pc zijn om een blanke, een blanke te noemen.

 19. Heikneuter

  2 mei 2016 op 15:05

  Heikneuter is een blanke/witte van het West-Germaanse type. De privileges die dat wereldwijd geeft, zijn zeker prettig, waarvoor mijn dank aan de iets getintere medemens.

 20. Weg met ons. Onze oorspronkelijkheid. Ons zijn. Onze identiteit. En altijd weer die verdomde kleurtjes erbij halen.
  Gasten als Pauw en die hele VARA kliek zijn dol op het kapot maken van ons ‘wij’ gevoel. Met zijn altijd maar corrigerende frons op zijn uitgestreken smoel weet die Pauw volk en vaderland in de uitverkoop te zetten. Die lui bij de VARA mogen de zakken vullen, door Nederland kapot te lullen.
  Maar het vergif van de omvolking trekt door de gehele maatschappij. Trots zijn op je afkomst mag niet meer. Welke afkomst eigenlijk? Dat doet mij direct denken aan onze geuzentijd. De tijd dat wij nog een echte opstand konden creëren. Wij opkwamen voor ons ‘zijn’, wij samen wilden iets zijn.
  Iemand anders met ook een kleurtje heeft dat ‘zijn’ van ons ook al eens afgepikt. Ik denk aan de Oranjes. Kan dat oranje eigenlijk wel? Ik vind dat pure discriminatie t.a.v. onze oorspronkelijkheid. Ik ben voor de Geus. Die goeie ouwe Geus die respect afdwong.

  • Die Geus, die zich niet volvrat en iedere avond hangend achter die propagandakast zich vol laat lopen met de troep uit Hilversum. De Geus zou de vesting Hilversum bestormen en weer terug innemen. Hilversum is tenslotte Neerlands bodem.
   En wat die Oranjes betreft. Dat kan echt niet meer. Die komen ook niet op voor onze belangen. Ik ben daarom ook weer voor ons echte eigen volkslied. Uit de tijd van Geus en Vaderland, zonder dat oranjegedoe.

   Wilhellemussie van Nâhassouwen,
   Zijt gij van Duihuihuitsen bloed?
   De elleboog door de mouwen,
   Het haar al door de hoed.
   Zijt gij Wilhellemus?
   Zijt gij Wilhellemus?
   Wel dat is goed.

 21. “Gasten als Pauw en die hele VARA kliek zijn dol op het kapot maken van ons ‘wij’ gevoel.”
  .
  Ik heb begrepen dat vanavond bij Pauw dat chickie zit die een probleem met 4 mei schijnt te hebben. Alles wat weg-met-ons is komt bij die landverraders ruimschoots aan bod. Hoewel GS in dezen ook wel wat te verwijten valt m.i. want zij waren het die haar onder de aandacht bracht. Aan de ene kan ben ik benieuwd hoe Pauw haar benadert vanavond maar desondanks ga en kan ik niet kijken, dat soort programma’s kan ik niet meer aan want het maakt me moedeloos, wat waarschijnlijk de bedoeling is, het Grote Verraad. Btw, moedeloos staat niet gelijk niet strijdbaar.

 22. “later een paar symbolen ingeslopen van de slaventijd, de oorbellen en de krullen”
  .
  Gouden oorbellen zijn typisch iets voor slaven? Nee joh, natuurlijk niet, slaven hadden geen bezittingen en zeker geen gouden oorbellen. Krullen staan gelijk aan slaven? Nee joh, zelfs kroeshaar staat niet gelijk aan slaven.
  .
  Die gouden oorbellen zullen eerder verwijzen naar het gegeven dat de Sint een beschermheilige van de zeelieden was/is, plus dat de Zwartepieten de boot van de Sint besturen en dus zeelieden zijn. Zeelieden droegen toentertijd gouden oorbellen – zoals vissers uit IJmuiden en Urk nog steeds in die traditie gouden oorbellen dragen – dat was hun begrafenisverzekering mochten ze na een schipbreuk dood aanspoelen in den vreemden.
  .
  De Sint en Zwartepiet hebben nul komma nul met slavernij te maken. Laat je niets aanpraten.

  • Vanuit de groep critici hoorde ik dat oorbellen stonden voor ‘vrije slaaf’. Klinkt toch plausibel, dacht ik.

   • Volgens mij ben je geen slaaf wanneer je vrij bent, toch?! Of kregen slaven gouden oorbellen als gouden handdruk? 🙂
    .
    Waarom er volgens mij een punt van wordt gemaakt – en daarbij hoort tevens de rode lippen – is dat in het verleden in bijvoorbeeld stripboekjes de zwarte Afrikanen (in sommigen hun ogen denigrerend en stigmatiserend) werden afgebeeld met oorbellen en rode lippen. Daar moet je het “probleem” volgens mij zoeken.

 23. Zucht, sinterklaasfeest komt uit de Germaanse tijd, de Sint is Wodan op zijn paard, de Pieten waren de hulpjes, in de gedaante van raven luisterend aan de schoorstenen, de offers van het land keurend (wortels) en verslag uitbrengend aan de God op zijn ros van 5 benen, Sleipnier. De hoofdpiet was de ondergod van de nacht, Noche, heette hij geloof ik. De Romeinen maakte van deze mythe en offerfeest het sinterklaasfeest, en van het feest van de zonnewende Kerstfeest.

  Inderdaad zijn er later een paar symbolen ingeslopen van de slaventijd, de oorbellen en de krullen. Die zijn al verwijderd.

 24. Sint Nicolaas

  2 mei 2016 op 13:46

  Zo gaat dat tegenwoordig in onze maatschappij. De kleine moord en brand schreeuwende minderheid krijgt de grootste aandacht. De brutale mens heeft de halve wereld nietwaar ? Ook al is er geen probleem dan wordt er wel een probleem van gemaakt. Zoals Joost al schreef over Zwarte Piet en negerzoenen. Nooit een probleem geweest en plotseling is het racistisch. Het kwam zelfs zover dat een VN commissie een rapport over Zwarte Piet uitbracht. De waanzin ten top maar ach, zo bleven er weer een aantal gecreëerde baantjes zoet gehouden. Wat moeten die figuren anders doen ? Het Sinterklaasfeest zou neerkomen op een “terugkeer van de slavernij”. Daarom kan het feest beter worden afgeschaft, stelde de Jamaicaanse teef die in de commissie zat. Sint was onlangs in Engeland. Daar is het “not done” om black coffee te bestellen want ook dat zou racistisch zijn. Op de vraag of een white coffee dan ook niet meer ok was moest men het antwoord schuldig blijven.

  • Sint Nicolaas

   2 mei 2016 op 13:58

   Uiteraard heeft Sint volledig schijt aan dit alles en bestelt hij gewoon een black coffee of vraagt in NL waar de negerzoenen te vinden zijn. Natuurlijk wordt alle diversiteit, tradities en gebruiken in landen en door volkeren zo veel mogelijk uitgroeid door de €U, de VN en de volledige verzameling actiecommiteën van zich achtergesteld voelende medestreepjeslanders. Ook al heeft het gros van de bevolking geen enkel probleem met Sint en Piet, de negerzoen, de jodenkoek etc. Het moet en zal om zeep geholpen worden want het onderscheidt NL van de rest van €uropa. we moeten een smeltkroes van nationaliteiten worden. Weg met ons, leve de muzelmens, hoezee voor de bananenplukkers en welkom vluchteling. Oh ja, er wonen ook nog blanken in NL maar die hebben, zo als het nu gaat, hun langste tijd gehad en zijn op een haar na monddood gemaakt en murw geslagen door de eigen volksvertegenwoordiging die graag flirt met de zwarten, om het beestje maar eens bij de naam te noemen.

   • Gelukkig geeft Wodan, hoewel niemand meer in hem gelooft en hij nu alleen nog bestaat in de vorm van een man met baard luisterend naar de naam Sint Nicolaas, nog altijd zijn ongezoute mening op een internet forum, want hij gaat met zijn tijd mee.

 25. @ Sint,

  helemaal mee eens…

 26. Ja, dat slavernij verhaal weer, tjonge jonge dat zal maar een deel van je identiteit en folklore zijn! Wat een stelletje losers met een chip op de schouders. Er is geen bevolking die ooit niet een keer een bron van slaven is geweest voor een andere natie. Nu is de gouden koets voor enige tijd uit de roulatie voor een grote onderhoudsbeurt en de zijpanelen of deuren hebben koloniaal geinspireerde afbeeldingen. Eens afwachten hoe dat afloopt. Willie zal het inmiddels ook allemaal aan z’n reet roesten wat voor poppenkast hij terugkrijgt.

 27. De tekeningen op de koets zijn geen slaven uit de west-indies maar onderdanen uit de oost-indies. Tsja, het is voor sommigen wennen maar koningen en koninginnen hebben per definitie onderdanen. Echter, het zal me niet verbazen als het toch aangepast wordt.
  .
  Ik was onlangs op het vliegveld van Mumbai, in het nieuwe gedeelte staan allerlei antieke Indiase kunst en voorwerpen tentoongesteld. Er hangen diverse schilderijen met daarop woest bebaarde mannen met voor- en onder zich mannen met kleine snorretjes waarvan sommigen een kromzwaard tegen hun keel hebben, ze kijken ook niet blij, dat zijn natuurlijk de slaven. Dat hangt gewoon pontificaal op het vliegveld maar niemand neemt daar aanstoot aan want het is geschiedenis. Maar in Nederland zijn ze al bezig met in nota bene musea schilderijen aan te passen. Er komt een dag dat het backfired, maar dan is het te laat en zullen ze wel een excuus bedenken om een ander de schuld te geven voor het verlies van die goede ouwe tijd.

  • “een ander de schuld te geven voor het verlies van die goede ouwe tijd.”
   .
   Daarmee doel ik uiteraard niet op het slavernijverleden, maar op de periode waarin we ons niet lieten chanteren door kleine groepen met dubieuze motieven waardoor ons mooie open en vrije samenleving dreigt te verdwijnen.

 28. Ik ben zelf jaren Kuifje in Afrika geweest en ik kan u vertellen dat Hergé, ook al was hij er zelf nooit geweest een vrij accuraat beeld had van hoe de zaken daar verlopen. Nu lopen de gedisciplineerde Chinezen met hun beta-brein daar tegenaan bij hun investeringen. No more strictly a white man’s burden.

 29. Ach ja, ze moeten wat, ze zoeken het maar uit, het zal mij echt worst wezen. Toch wil ik wel wat aanhalen en wat suggesties bieden:
  .
  Volgens de wetenschap is de mensheid ontstaan in Oost Afrika wat dus inhoudt dat wij witte negers zijn, of politiek correct: witte zwarten.
  .
  Ze zoeken het maar uit die gekkenhuizen, maar wel onder één beding: wij blanken maken zelf uit hoe we aangesproken willen worden, zoals de zwarten dat ook zelf uitmaken. Dus medemens van de niet-blanke kleur spreek me voortaan aan met witte neger of met witte zwarte. En alleen wij blanken mogen elkaar blank noemen zoals alleen zwarten het N woord mogen bezigen want we moeten uiteraard geen apartheid willen met z’n allen. Toch, zogenaamde antiracisten (die enkel kleur en ras nog relevant vinden).

  • g.h.m.leferink

   3 mei 2016 op 09:19

   ‘Dick’: Waar ze op het Mediapark over kwekken, en vervolgens op de buis kwakken, zonder ons, die ervoor betalen, ook maar iets te vragen? Dat wordt bepaald binnen de stinkslootringen/open riolen in Kakelhuizen aan de Amstel. Met teveel ingebeelde figuren-met-geld die zichzelf en ons wijsmaken “Hier gebeurt het!” Ofwel, de Grachtengordel-kabouters die denken dat ze reuzen zijn, en menen dat het mensenleven wordt bepaald door Laatste Modetjes. Die menen in het leven geen enkele moeite meer te hoeven doen. Kritische instelling tegenover de stompzinnige ideeën die ontstaan tussen Schellingwouderbrug en station Sloterdijk? “Oh nee, want dan moet je nadenken, en daar word je moe van!”
   En de NOS-gluipers zorgen wel dat die ‘hypetjes’ op de buis en de radio terechtkomen. En wie daarop kritiek heeft, die proberen ze te mangelen via Pauw, Nieuwsuur, enz.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 30. In wit licht zitten ALLE kleuren. Hou er maar eens een prisma bij.

  dixitque Deus fiat lux candida et facta est lux candida

 31. “Wit is beter want wit is geen kleur”. Laten we meegaan in dit gezwam.

  Andere kleuren promoveren de blanken dus weg. Of omhoog. Naar het allerhoogste dat is nl. wit. Wit is de basis en oorsprong van alle kleuren, die ontstaan daaruit, ook de vage kleur blank.

  Het instinct van mensen van alle kleuren zegt ons dat wit, blank, puur, zuiver het allerhoogste symboliseert. De blanke die daar trots op is net zo ver in zijn instinct leven blijven hagen als de gekleurde die ment dat ‘de blanken’ daar meerwaarde en ‘privileges’ uit opeisen en daarom de blanken zo hoog plaatsen zodat ze die gemakkelijker kunnen raken. Jachtinstinct leeft niet alleen in blanken.

 32. Breinbrouwsels

  2 mei 2016 op 12:18

  Ze zouden graag dat boek over die multicultihomorelatie van Ouwe Rukhand en Witte Veter uit de handel nemen.

  • Altijd met veel plezier gelezen. Ik schat P. Nowee vele malen hoger in dan die negerin bij de VARA, die dagelijks een ander pruik opzet.(iets met het zoeken naar haar persoonlijkheid neem ik aan)

 33. Ik weet zeker dat er in dit land mensen zijn, die over hun schouder moeten kijken.