Brekend. PvdA-leider Diederik Samsom verlaat politiek

Door Joost Niemöller

PvdA-leider Diederik Samsom verlaat de politiek. Hij stelt zich niet opnieuw kandidaat voor de Tweede Kamer en wil geen minister of premier worden in een nieuw kabinet. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, wordt vrijwel zeker de nieuwe lijsttrekker van de PvdA.

Dat heeft Samsom vrijdagochtend laten weten op een persconferentie. Privéredenen liggen ten grondslag aan zijn beslissing om af te treden. Hij wil meer tijd aan zijn kinderen besteden. Samsom (45) was getrouwd en heeft twee kinderen. „Mijn motieven liggen thuis. Als ik door zou gaan en premier zou worden in 2017, zie ik mijn eigen kinderen niet opgroeien. Dat is het me niet waard. De politiek eist een zware tol van je privéleven.”

Samsom benadrukte dat het niet makkelijk is op te stappen „net nu het weer beter gaat met de PvdA en iedereen er weer in gelooft”. Maar dat Ahmed Aboutaleb klaar staat om hem op te volgen vergemakkelijkte zijn besluit, zei Samsom. „Hij lijkt me bij uitstek de premier die dit land de komende jaren nodig heeft.”

Volgens Samsom voerde hij al sinds januari 2015 „serieuze gesprekken” met Aboutaleb, voormalig staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Kabinet Balkenende IV en sinds 2008 burgemeester van Rotterdam. Samsom: „De partij is altijd in staat om een goede opvolger te vinden. Ons verhaal staat als een huis en we hebben de laatste maanden enorm veel aan zelfvertrouwen en energie herwonnen.”

Komt bekend voor? Tja.

Werd groot succes.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

33 Reacties

 1. Leo KarelJan

  16 mei 2016 op 15:31

  Als Aboutaleb premier wordt, is de ondergang van NL definitief een feit. Deze wolf in schaapskleren is met populaire praatjes bezig de mensen te misleiden. Volgens de opdrachten in zijn favoriete boek, de koran. Helaas zijn er genoeg stomme idioten die er in trappen. Er leven nu eenmaal te veel imbeciele Gutmenschen in dit land en de media zorgen er met hun indoctrinatie voor dat dat zo blijft. Einde verhaal. Als je kunt: emigreer.!!

 2. g.h.m.leferink

  16 mei 2016 op 00:12

  “Samsom: „De partij is altijd in staat om een goede opvolger te vinden. Ons verhaal staat als een huis en we hebben de laatste maanden enorm veel aan zelfvertrouwen en energie herwonnen.”.
  Weer typische de ratelketting Samsom. Onder het motto van: “Als ik maar heel snel het antwoord eruit floep, dan maakt dat een bijzonder sterke indruk van DAADKRACHT”. Maar dit soort snelratel-blufpoker wordt door steeds meer mensen doorzien!
  Gelukkig zijn er veel Nederlanders die er helemaal niet van onder de indruk zijn.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 3. Goh, weer om de kinderen de politiek verlaten. De PvdA-ers houden veel van hun kinderen. Meer dan van hun land. Of ging het toch niet zo goed in de politiek, heer Samsom? U heeft uw idealen verkwanseld en uw partij gedecimeerd dat moet dan de echte reden zijn.

 4. “Als ik door zou gaan en premier zou worden in 2017…”
  .
  Sorry, maar hahaha… wat moest ik lachen om dat totale gebrek aan inzicht in de werkelijkheid. Je partij is naar de knoppen, je hebt er nationaal en internationaal alleen maar dingen mee kapot gemaakt, je multiculti droom is uitgelopen op een drama, en dan loop je weg voor je falen? En dan nog roepen “als ik door zou gaan en premier zou worden”? Je partij zal in ieder geval bij de komende verkiezingen, nóóit de grootste worden. En hopelijk zal dat ook nooit meer gebeuren in de toekomst. De PvdA is een partij verworden die liever hardwerkende mensen sloopt en tuig in ons land naar binnen laat, dan dat ze opkomen voor, jawel, de arbeider.

 5. D. G. Neree

  14 mei 2016 op 23:56

  @Joost, een hoop mensen zijn erin getrapt. Ik in eerste instantie ook en voordat iemand me erop wees riep het zowel blijdschap als woede in me op. Complimenten.

 6. reageerbuis

  14 mei 2016 op 21:31

  Als iemand zich belijdend moslim noemt, zoals Aboutaleb doet, identificeert hij zich met het naar alleenheerschappij strevende doel van de islam. Hij wilde niet dat Hirsi Ali een verhaal zou houden, omdat ze ex moslim was en het nest had bevuild.
  „Eerst uit de groep stappen, roepen dat je ex-moslim bent, vervolgens stevig in het nest pissen en ook nog verwachten dat je als gesprekspartner volledig wordt geaccepteerd.”

 7. Samsom is een kopie van Camiel Eurlings. Ook die moest meer tijd besteden aan het gezin. Er zijn nog meer van die figuren geweest. Eerst de zaken verzieken en dan van een afstand toekijken hoe het putje over stroomt. Het klinkt allemaal erg lekker in het Nederland dat een hang heeft naar vroeger. Het gezin was een CDA-gedachte maar zelfs het CDA denkt meer aan de moslim dan aan de voormalige achterban. Die tijden komen echter nooit meer terug. Hadden we vroeger maar beter moeten opletten.

 8. “Als ik door zou gaan en premier zou worden in 2017……..” zegt Samsom. De stumper!!!! Hij weet donders goed dat hij dat nooit zal worden . Daarom verlaat hij het zinkende schip. Alweer eentje die de boel verkloot heeft en alweer iemand als lijsttrekker, waarmee de P.v.d.A hoopt, dat de kiezer voor de zoveelste keer een opleving krijgt en toch weer op deze troosteloze partij gaat stemmen. Déjà vu!!! Aboutaleb is een heel gevaarlijke man, ondanks zijn spierballentaal, waardoor het lijkt als of hij de situatie begrijpt en voor Nederlanders op wil komen. Maar hij is een wolf in schaapsvacht. Hij behoort bij het Paard van Troje! Helaas zal het stemvee dit wel weer niet door hebben. Hoe diep kan je als land zinken met een Moslim als premier. Zo eentje als burgemeester van Londen is al zo pijnlijk.

 9. En dan vergeet ik nog de peilingen van Maurice de hoax die een gouden toekomst voor de PvdA lieten zien wanneer deze wissel zich zou materialiseren.
  Het backstabben was dus toen al begonnen.

 10. Daarom moest hij ook spreken op 4 mei, Verbeet is ook nog voorzitter van 4/5 meicomite, doorgestoken PvdA kaart dus.
  Deze wisseling zal nog succesvoller blijken dan die met Cohen indertijd.

 11. Meer, meer, aub nog meer….. Tot de bom barst.

 12. Janas van Dijk

  14 mei 2016 op 17:29

  Mooi op tijd!. En nu een jaar lang Aboutaleb-pushen op NPO1 en 2, via het Journaal, Nieuws-uur, Pauw en DWDD, en ze zijn weer de grootste. Want de kiezer trapt er weer in!

 13. Ahmed Aboutaleb bidt niet alleen de dagelijkse vijf verplichte islamitische gebeden, nee, volgens eigen zeggen bidt hij ook nog tussendoor. Nog niet zo lang geleden zei hij in een interview dat zijn geloof hem inspireert.

  Maar wat bidt de vrome moslim Aboutaleb dan wel niet allemaal?

  Luister naar Bill Warner van de site Political Islam.

  https://www.politicalislam.com/prayers-for-kafirs/

  Is iemand die minimaal vijf keer per dag zulke haatdragende smeekbedes aan zijn godheid richt, EN ZICH DAAR NAAR EIGEN ZEGGEN NOG DOOR LAAT INSPIREREN OOK, de juiste man om een land vol kafirs te leiden?

  In ’40-’45 is er met man en macht oorlog gevoerd om een dictator af te zetten door wiens toedoen tientallen miljoenen mensen het leven hebben verloren. In de afgelopen 1400 jaar hebben moslims in opdracht van hun godheid en zijn “profeet” 270 miljoen niet-moslims vermoord (http://tinyurl.com/h97jgt2 of http://tinyurl.com/lvwstzl (Ned.)

  Geen islamitische premier, maar een…

 14. Mastermattie

  14 mei 2016 op 17:05

  Als ‘ie echt weggaat dan zal ie wel bij de VN terechtkomen ofzo?
  http://nos.nl/artikel/2104866-senegalese-vn-functionaris-wordt-topvrouw-bij-fifa.html

 15. Het kan niet anders of politici worden gesellecteerd op de eigenschap schaamteloosheid. De redenen lezend waarom Samsom zegt de politiek te verlaten, zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Ongetwijfeld gaat hij 4 jaar op kosten v/d werkende belastingbetaler luieren.

 16. Ik dacht toch echt dat de GROOTSTE partij de MP mocht leveren ????
  Of zou de PvdA dan toch de grootste PARTIJ kunnen worden ( met veel gesjoemel? ) En aangezien Aboutalip van PvdA huize, zal dit toch NIET kunnen ?
  Of is dat inmiddels komen te vervallen?

  • @rs

   U hoeft er niet raar van op te kijken als de PvdA inderdaad de grootste wordt. Niets is zo veranderlijk als de politiek. Moslims en multicultiknuffelaars vinden het natuurlijk geweldig dat Abu aan het roer staat en het hopeloze, destructieve PvdA beleid van nu wordt dan met liefde snel vergeten.

 17. J. C. Th. Köhler

  15 mei 2016 op 02:13

  RS,
  waarschijnlijk wordt de PVV de grootste. Geert Wilders zal dus als eerste de formatieopdracht krijgen. Vervolgens blijkt dan dat het cordon sanitaire nog altijd functioneert. Geert krijgt dus geen kabinet voor elkaar. Dan gaat de opdracht naar de volgende. Dat zou best de VVD of het CDA kunnen zijn. Als die het ook niet kunnen wordt het de PvdA. Wat is dus aannemelijk en wat is voordehand liggend. Reken zelf maar uit.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 18. Jammer, ik was zeer tevreden met Samsom. Wat mij betreft had hij zijn missie mogen voltooien en de PvdA helemáál naar de kloten mogen helpen. Voordeel is wel dat Aboutaleb islamitische stemmen trekt en dat de klikturken van Denk hierdoor waarschijnlijk geen enkele zetel halen. Zijn we die in ieder geval kwijt.

 19. Eerst alles kapot maken en dan het zinkende schip verlaten….slinks hoor Samsom.

  • g.h.m.leferink

   14 mei 2016 op 17:09

   ‘Cliff’, maar dat is toch typisch iets voor SLinks Links? Van het soort Marcel van Dam: lid worden van de SP en intussen grootgrondbezitter in Hulshorst op de Veluwe zijn.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 20. Aboutaleb is nooit voor iets verkiesbaar geweest. Altijd in functies benoemd. Dit wordt een interessante test hoe naïef de Nederlandse kiezer is t.a.v. de islam en zijn liefde voor Marokko. Deze man is immers een volbloed moslim met ook nog een dubbele nationaliteit. Onder de miljoenen autochtone Nederlanders kunnen de sociaal democraten geen lijsttrekker meer vinden? Hoever kun je vervreemden van je volk.

 21. Prachtig, die laatste zin met link. De tekst lijkt wel een kopie. Het is enorm teleurstellend dat er in de politiek, op elk niveau, zoveel incompetentie heerst. Bovendien komen er steeds meer Marokkanen in hoge posities in de Nederlandse politiek, want een verstandige Nederlander beziet de waanzin en bedankt voor de eer. Wat is er toch aan de hand met Nederland? In de politiek is men geheel de weg kwijt. Dat is in ieder geval wel duidelijk. En dat er een PvdA premier komt? Zou zo maar kunnen. Met een coalitie van 10 verschillende partijen lukt het best om de PVV uit de regering te houden. En dan zou onder het Nederlandse volk de pleuris wel eens uit kunnen breken en dat is hard nodig. Dus een goed idee; Ahmed Aboutaleb, beste kerel, fijne vent, ga er voor!

 22. Aboutaleb was dan niet voor niets voor de 4-mei lezing uitgezocht door zijn partijvrienden in het 4-5 mei comité. Hoe dan ook is de PvdA, met de opkomst van Nieuw Links, bij uitstek een cultureel marxistische partij geworden. Net als de Britse PvdA-tegenhanger is het vol van rancune, met een ingebakken hekel aan blanken en hun in het christendom gedrenkte nationale culturen. De benoeming van de moslim en dubbelpaspoorter Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam is ongetwijfeld wraak geweest voor de Fortuyn-Leefbaar periode. Om het afvallige PvdA electoraat te straffen en “to rub the right’s nose in diversity”. Ze hebben indertijd zelfs de burgemeestersverkiezing geschrapt en in het honderd gestuurd (Ter Horst), anders was vrijwel zeker Opstelten de eerste gekozen burgemeester van Rotterdam geworden. Het is te hopen dat de mensen die louche partij doorzien en het definitief de rug toekeren, net als met de andere oude partijen.

 23. Ik hoop dat aboutaleb dit niet leest want misschien verandert hij dan van gedachte en dat moeten we niet willen 🙂
  Ik ben namelijk van mening dat het een geschenk uit de hemel is wanneer hij geen burgemeester meer is en lijsttrekker wordt, iemand met een dubbele nationaliteit die openlijk vermeld heeft niet te willen dat zijn dochters met niet-moslims thuiskomen geef ik weinig kans in een niet-islamitisch land als Nederland. Hij werd ongekozen burgemeester, wanneer hij lijsttrekker wordt dan wordt het een ander verhaal. Dus ik hoop van ganse harte dat hij lijsttrekker wordt, zodat we daarna deze troep kunnen doortrekken en met wat luchtverfrisser is het net alsof het allemaal nooit gebeurd is.

  • Daar zou ik maar niet te hard op rekenen. Ik denk dat Abu heel populair is en niet alleen bij bij links. Eindelijk een moslim die begrijpt wat er in Nederland gaande is en die aan “onze” kant staat, denkt men. Ik deel uw vreugde niet.

   • Koendekoning

    14 mei 2016 op 20:55

    Precies… “Waren alle moslims maar zoals hij” is de gedachte onder gewone Nederlanders. Hij doet zich voor als Nederlander, praat net als wij. Hij krijgt straks allochtone en autochtone stemmen. Maar het is gewoon een moslimwolf in beschaafde Nederlandse schaapskleren. Straks komt de aap uit de mouw.

 24. Jan Stemerdink

  14 mei 2016 op 15:00

  Jammer hoor. Je gunt de PvdA een lijsttrekker waarvan je kunt zeggen: “U stemt toch niet op een van de mensen die dit land kapot hebben gemaakt?”
  Eerst het land kapot maken en dan vertrekken voordat de straf bij de volgende verkiezingen geïncasseerd kan worden. Laf.
  @Gait H.M. Leferink, ik hoop dat de PvdA inderdaad een zinkend schip is.

  • g.h.m.leferink

   14 mei 2016 op 20:51

   Jan Stemerdink, als nog iemand als de oude Drees de leiding van de PvdA had, ik zou er ongezien op stemmen! Maar dit stelletje FARIZEEËRS? Nooit zal ik helpen mijn eigen graf te graven! Wat is die partij veranderd in het tegendeel van waarvoor ze eerst pal stond….. Geen wonder dat Drees sr. zijn lidmaatschap heeft opgezegd! Dat gebeurde nadat ‘Tien over (SLinks) Rood’ de zaak had overgenomen. De ‘socialisten’ die later veranderden in GRAAIERS, en deels een soort kapitalisten werden van de ergste soort.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 25. g.h.m.leferink

  14 mei 2016 op 14:54

  De PvdA is een zinkend schip, en één van de lekkages die dat veroorzaakten heet Diederik Samsom. En het is bekend dat een zinkend schip het eerst wordt verlaten door de ratten….
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 26. Windmolens falen bij windstilte. Miljarden aan belasting en uw pensioen geld zijn weggesluisd om dit mogelijk te maken. Dan komt het moment om net als D. Duck in het zwembad te duiken. Dat is nu. Wachten op meer slecht nieuws van pensioen wind beleggingen is jezelf tekort doen. Andere linkse joker clowns hebben hun ogen ook op potten van uw goud waard pensioen geld. Warmwater stoken van uw afval is hun plan. En gaat ook betaald worden door pensioen investeringen. Eenmaal opgestart, geen weg terug, treden zij ook af. Met als beloning een zwembad gevuld met de verdiende provisie.

 27. Koendekoning

  14 mei 2016 op 14:09

  Kijkkijk. Aboutaleb stoomt lekker door. Zei hij niet kort geleden nog dat er geen sprake van was dat hij lijsttrekker ging worden? Nee hoor, hij zou fijn in Rotterdam blijven zitten, daar was nog werk genoeg.
  Nu gewoon stoere teksten over oprotten enzo blijven roepen tegen terroristen, hij loopt toch geen enkel risico. Die islamfundi’s zien ook wel dat hij op die manier regelrecht her Torentje inwandelt. Ze lachen zich kapot, een NL premier die onderhorig is aan de koning van Marokko.