Het democratische Nederlandse volk: Als PVV wint, dan PVV in kabinet

Door Joost Niemöller

Een opmerkelijke uitkomst vandaag bij Maurice de Hond. Het Nederlandse volk blijkt meer doordrongen van de essentie van de democratie, dan de Nederlandse partijen. Die Nederlandse partijen hebben nu zo’n beetje allemaal (de VVD is wat vaag, de SP weet ik niet) laten weten dat ze niet, nooit niet met de PVV zullen regeren wanneer die na de komende verkiezingen de grootste worden. Deze partijen willen dus het democratische proces stopzetten om politiek/strategische redenen. De zittende politici hopen door dit cordon sanitaire de kiezer te bewegen niet op de PVV te stemmen, want de PVV zal toch niet kunnen regeren. Het is dan ook een argument dat ik regelmatig hoor uit linkse hoek. Op triomfantelijke toon. Dat daarmee dus de democratie wordt uitgeschakeld, is iets wat bij links sowieso niet zo erg leeft, valt me wel vaker op.

Maar wat blijkt nu; De gemiddelde Nederlander denkt daar anders over. Zelfs de gemiddelde SP-stemmer denkt daar anders over. Zo lees ik vandaag bij Maurice de Hond:

56% van de kiezers vindt dat als de PVV de grootste partij wordt, dat de PVV in de regering moet worden opgenomen. Bij de PVV-kiezers zijn dat alle kiezers. Kiezers van PvdA en Groen Links zijn dan het meest tegen. Bij de kiezers van de VVD en SP is ongeveer de helft voor.

Een opmerkelijke uitslag. Met hun strategie van uitsluiting riskeren de gevestigde partijen dus dat ze de democratische geest van de Nederlandse bevolking negeren. In plaats van daar triomfantelijk over doen, kunnen ze zich beter realiseren dat ze zich zo nog verder vervreemden van datzelfde volk. Want dat volk heeft wel enig besef van de democratie. Die dictatoriale houding zou bij de komende verkiezingen dus wel eens slecht voor ze kunnen uitpakken. Behalve als u PvdA en GroenLinks stemt. Dan heeft u namelijk schijt aan de democratie.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

32 Reacties

 1. Leo KarelJan

  16 mei 2016 op 15:08

  Het heeft voor de PVV alleen zin om te regeren als er ECHT wat verandert op de gebieden immigratie, islam en islamisering en EUSSR. Dat zie ik niet gebeuren: de politiek correcte regentenkliek ( alles minus PVV ) zal op deze gebieden geen echte veranderingen toestaan. Dus alleen als Wilders heel veel zetels haalt ( minstens 45-50 ) is er een ( kleine ) kans op wat inbreng. Alleen met 76 zetels ben je zeker en daarvoor zal de politiek correcte kudde niet gaan zorgen.

  • Leo KarelJan,
   Het gaat natuurlijk niet alleen over Nederland. In alle Euro landen waar de euronazi’s nog steeds de baas spelen is er een enorme kentering en groeien de anti immigratie/islam partijen. Het Oostblok ligt van begin af aan dwars, Frankrijk is dwars en in Duitsland is het einde van Frau Merkel ook al in zicht. Brexit wordt nog spannend, maar kan zomaar gebeuren en het definitieve einde inluiden van het Nazieuro tijdperk. De PVV en Nederland liggen prima op koers om de omwenteling gestalte te geven.

 2. Zolang het cordon sanitaire niet doorbroken wordt gaat de PVV niet regeren tenzij ze in staat zijn overgrote meerderheid te halen. Dan wordt er gesproken als over een staatsgreep.

 3. De rechtervleugel va het CDA sluit de PVV ook n iet uit. Houdt Mona Keijzer in de gaten. Prijs haar zoveel mogelijk aan in CDA-kringen “omdat ze een vrouw is”, hahaha!

 4. O ja.. heb enige jaren op een maroccaans scheepje gevaren als chief engineer,ook de kapitein was nooit een maroccaan(meestal nederlander)dit waren de eisen van de nederlandse rederij waarbij de eigenaars van dat schip waren aangesloten,anders kwam er van op teid varen zonder te veel problemen niet veel terecht.De slechtste teid van mijn 34 jarige carriere,onwil en nalatigheid veelal,en dat waren zeelieden uit meestal casablanca,niet fanatiek moslim ,rookten en dronken alcohol,maar onbetrouwbaar.Heb het helemaal gehad met moslims.Voor oordeel?…nee REALIST.

 5. g.h.m.leferink

  16 mei 2016 op 00:03

  Wat die houding van de meeste ‘gevestigde’ politieke partijen betreft: HOOVAARDIGHEID is steeds rijkelijk vertegenwoordigd geweest in de politiek. En die komt ook nu nog, zoals het altijd was, voor de val!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 6. Ik zit zo wat iedere morgen het gebeuren in europa te lezen ,speciaal nederlands nieuws.Voor mij is het klaar als een klontje.Iedereen die op een PRO islam partij stemt is bezig zijn landje en zich zelf de vernieling in te helpen.Sucses er mee,Mart Brasil.

 7. Totale remigratie, minder is capitulatie.

  Donald J Trump/Allen B West

 8. In mijn beleving moeten wij eerst uit de EU ( Nexit)
  De EU is alleen maar bedacht om elke democratie om zeep te helpen, wetten worden er gemaakt door onzichtbare mensen die door niemand zijn gekozen en die aan niemand verantwoording afleggen.
  De Europese unie en Brussel is de natte droom van iedereen die macht wil zonder verantwoording af te hoeven leggen.
  https://www.youtube.com/watch?v=eYqzcqDtL3k
  Als er een Brexit komt hang ik de vlag uit…

 9. Na 1945 begon voor Nederland het proces luisteren naar wat de U.S wil. Dat liep in het prille begin stroef. Denk Indonesië. Waar Amerika miljoenen dollars tegenaan smeet om Dutch eigenaars tevreden te stellen. Wat 100% lukte. Vandaag bestaat de mogelijkheid dat D Trump baas word. Een man die net als Wilders dingen zegt wat helder en klaar overkomt. Als hij president word gaan veel links Nederlandse groene gekken met pensioen. Word hij het niet dan kan Wilders en aanhang het schudden. Politiek correcte gekken maken barre tijden door in hun democratisch Nederland. Zelfs de opwarming loopt niet zoals gewenst.

 10. Het bij voorbaat uitsluiten van een politieke partij m.b.t. regeringsdeelname is wel degelijk antidemocratisch. Linksmiegels proberen mij er vaak van te overtuigen dat ik maar beter geen PVV kan stemmen omdat ze toch nooit zullen regeren. Een redenatie van lik m’n vestje. Ik zou dus niet moeten stemmen op een partij waarvan het partijprogramma mij het meeste aanspreekt, maar op een partij met standpunten waar ik faliekant tegen ben. Die logica ontgaat mij. Ik stem PVV! Wat er na de verkiezingen gebeurt dat zien we dan wel weer.
  Off topic: Om in te loggen moest ik de som 4-3 oplossen. Voor mij als PVV-stemmer ging dat nog net, maar veel moeilijker moet het niet worden.:)

 11. Zelfs als de PVV als de grootste partij in de regering komt en de premier levert dan heb ik er nog een hard hoofd in dat er op de korte termijn iets gaat veranderen. Ze zal eerst moeten afrekenen met de zgn. hindermacht. Die bestaat uit de werkelijk talloze leden van de traditionele partijen waarvan het hele bestuurlijk apparaat werkelijk vergeven is. Zolang het bestuursapparaat niet gezuiverd is van dergelijke landverraders dan kun je in Den Haag net zoveel beleidsvoornemens formuleren wat je wilt. Als die ‘baasjes’ het niet willen dan word er net zolang gesaboteerd, getraineerd, en gefrustreerd totdat het voornemen weg is, foetsie. In rook opgegaan. En voordat die ‘baasjes’ allemaal weggepromoveerd zijn naar mooie baantjes als “hoofd meeuwentellingen” op Rottumerplaat zal er nog wel wat water door de Rijn stromen, vrees ik.

  • @Marcel
   Daar zou je weleens gelijk in kunnen hebben, plus dat je dan uit de linker- en de islamitische hoek geweld en agressie kan verwachten. Echter, mocht de pvv veruit de grootste partij worden dan is in ieder geval bewezen dat een heel groot deel van het Nederlandse volk de huidige politiek en hun koers meer dan zat is. Mocht er desondanks geen verandering komen door onder andere wat jij beschrijft dan is het in ieder geval wel heel netjes democratisch geprobeerd!! Als dan blijkt dat de democratie niet werkt…. dan…. nou goed, vul het zelf maar in…. Dan zijn er nog allerlei opties mogelijk, maar geen daarvan zal echt prettig zijn en verdient daarom geen aanbeveling. Dus laten we er vooralsnog van uitgaan dat de democratie zal werken en zegevieren zodat de verandering zal komen zoals waarvoor (dan) gestemd is. (Er voor het gemak maar even van uitgaande dat de pvv de grootste partij zal worden)

 12. @Marcel
  Al die burelen zouden bij het aantreden van een nieuw kabinet opgeschoond moeten worden, anders komt er niet van regeren. En dat geldt voor elke smaak kabinet.

 13. J. C. Th. Köhler

  17 mei 2016 op 11:53

  Zie je de situatie al voor je? De PVV levert de premier en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Als dan het cordon sanitaire buiten werking is gesteld in de Tweede Kamer, dan is het te vormen Kabinet alsnog vleugellam. Leve de democratie!
  We gaan donkere tijden tegemoet.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 14. DirkM
  —–
  Wat een onzin weer.
  Nooit heeft een partij van te voren gezegd niet met de PVDA te willen regeren zoals de landverrader partijen het tegenwoordig gretig doen.
  Dus elke vergelijking met de enige Nederlandse politieke partij die er is ( de rest zijn onzinnige landverrader partijen`) gaat mank.

 15. Het zou mooi zijn als een politieke partij een soort vrijstaat zou kunnen worden. Eigen sociaal netwerk (opbouwend en niet afbrekend van aard), zelfvoorzienend en een eigen financieel netwerk. Los van de rest (overheid)
  Vertrouwen, daadwerkelijke verbinding (dus niet alleen verbaal) en verantwoordelijkheid tov zichzelf en de ander binnen de groep is hierbij essentieel.
  Iets voor de PVV?

 16. Een regering van nationale eenheid of een gemeenteraad met een afspiegelingscollege: dat is de uitdrukking van democratisch regeren. Alle partijen (uitgezonderd misschien de eenmansfracties) besturen dan land of gemeente. De gekozenen werken weer zonder de dodelijke partijdiscipline, maar met kennis van zaken en gezond verstand. Bij belangrijke onderwerpen een referendum.
  Ruimte voor partijloze ministers en wethouders om zo de besten in het bestuur te krijgen.
  Coalitieregeringen zijn dictatoriaal (50+1 beslist over 50-1), de dood in de pot.

 17. “Deze partijen willen dus het democratische proces stopzetten ”

  Wat een onzin weer, wat een totaal onbegrip en onbelezenheid ten aanzien van de eigen Nederlandse geschiedenis en democratische beginselen.

  De grootste partij heeft geen enkel recht op regeringsdeelname in onze vorm van democratie en dat is ook vaak genoeg gebleken in onze Vaderlandse Geschiedenis. We doen het boekje even open:

  In 1971 , 1977, en 1982 wint PvdA maar gaat in oppositie. Trouwens, de PvdA had in 1946-2012 regelmatig 36 zetels of hoger zonder in een coalitie te komen wegens diverse ideologische verschillen.

  Laat het aan PVV-aanhangers over om hun geval “speciaal” te vinden en slachtoffertje te spelen. Het lijken wel huilende Marokk….

  • Een cordon sanitaire is de definitie van het verstoren van het Nederlands democratisch proces. PPV stemmers vergelijken met huilende Marokkanen is dus vooral dom, naief en slaat de plank volledig mis. Uw gedachtenkronkels zijn maar moeilijk te volgen.

   • “Een cordon sanitaire”
    .
    Het is nog even afwachten hoeveel zetels de pvv gaat halen maar het zou zomaar kunnen dat de andere partijen met hun cordon sanitaire enkel zichzelf buitensluiten.. haha.. dat lijkt me humor. Trekken ze gezamenlijk geniepig in hun vuistje lachend de deur dicht voor de pvv, blijkt dat ze zichzelf buitengesloten hebben en zijn zij degenen die in de wind en regen in het luchtledige staan te blèren terwijl de pvv het land bestuurt 🙂

 18. @DirkM
  Ehhh, maar de PvdA was op dat moment de enige, de rest bestond uit wat linkse splinters. De PVV staat volgens de laatste peiling samen met de VVD voor 60 zetels. Kweenie hoor, maar aangezien hun stemovereenkomst zeer groot is lijkt het erop dat het gaat om zo’n slordige 40%. Dat was niet het geval bij de PvdA.

 19. J. C. Th. Köhler

  17 mei 2016 op 11:47

  Zeer belezen begrijpende DirkM,

  “De grootste partij heeft geen enkel recht op regeringsdeelname …”

  Maar het is wel al heel lang gebruik dat de lijsttrekker van de grootste partij de formatieopdracht krijgt. En dat de PvdA met de meeste stemmen toch in de oppositie ging had een oorzaak. Vermeld die dan ook even. Bijvoorbeeld 1977: toen heeft Den Uyl eindeloos geprobeerd een Kabinet in elkaar te flanzen en het lukte niet. Toen is tenslotte de formatieopdracht aan Van Agt gegeven en die had het samen met Wiegel in een vloek en een zucht geregeld. Wiens schuld is het dus dat de PvdA in de oppositie ging? Den Uyl! Los hiervan is er in de geschiedenis voorzover ik weet niet eerder sprake geweest van een cordon sanitaire. Dus als dat in dit geval met de PVV wèl aan de orde is, is dat inderdaad “speciaal”.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

 20. Bekijk de reacties op Joop.nl.
  Men heeft daar liever de sharia en een islamitische staat dan Wilders stemmen.
  Ik vraag me af of alle jankertjes over de vervelende Marokkanen plus alle negatieve bijkomstigheden van de islamisering wel op de enige partij gestemd hebben die er wel wat aan wil doen, namelijk de PVV. Hadden we in heel Europa islam kritische partijen aan de macht dan was er geen aanslag of islam gerelateerde problemen geweest.
  Voor mij is het duidelijk: Alle stemmers anders dan de PVV zijn pure landverraders.
  Men wil blijkbaar heel veel aanslagen, bloed en wreedheid importeren, en waag het niet om voor Nederland en de Nederlanders op te komen.
  Maar goed, de islam en alle religies -die van een extra bestuurslaag boven de wolkjes -zijn ten dode opgeschreven op wat langere termijn. De weg naar verlichting en vernieuwing van geest duurt alleen wat langer helaas. Laten we dan in ieder geval de meest gevaarlijke van allen, de islam, terugdringen. Dus een heel grote PVV…

 21. @Joost. Behalve als u PvdA en GroenLinks stemt. Dan heeft u namelijk schijt aan de democratie.==Het is een gedachte die bij velen zal kunnen opkomen. Het kan natuurlijk voor bepaalde mensen die, bijv. PvdA, GL, CDA, VVD of D 66, stemmen ook een vorm van elitair masochisme zijn. Het erbij willen horen net zoals het maandagochtend gesprek over voetjebal.. Voor anderen die op die partijen stemmen kan het ook met domheid of traditie van doen hebben. Dat de uitkomst in dit stelsel betekent dat men schijt heeft aan de democratie lijkt me wat te ver gaan. Men denkt nl. dat stemmen iets oplost. Eerlijk duurt het langst, daarom duurt het ook zo alle J.zus lang voordat burgers iets willen zien.

  • Het zijn verwijfde mafkezen bij GroenLinks. vanochtend voor de training vertelde ik dat een oudere vriendin( ver in de 80 ) tijdens het boodschappen doen door een donkere man werd lastig gevallen. Hij wilde zgn. helpen. Er werd mij gevraagd wat de zin was om de huidskleur van die man te vermelden.
   De vraagsteller heeft blijkbaar moeite de dingen te omschrijven zoals ze zijn. Hij had er ook moeite mee als ik zeg dat de dames over een jaar of 20 in burka hardlopen.
   Triest hoe mensen opzij stappen voor een cultuur die botst met de moderne tijd.

 22. Het democratisch gehalte van de Europese elite lijkt wel wat op de toren van Piza. Je denkt dat het niet schever kan, maar iedere jaar wordt hij schever, zonder dat die toch omvalt.
  Maar als het eenmaal gebeurt is dat proces niet te stuiten.

  Om dat te voorkomen kunnen de politici beter luisteren naar de Kiezer. Die wil vooral minder. Afijn, noem het lijstje maar op wat minder moet. Doe dat niet in het openbaar want voor je het weet moet je je verantwoorden voor de rechter.

  Als de PVV veruit de grootste wordt moet deze natuurlijk in de regering. Een ander punt om te voorkomen dat de toren valt is de stem van de kiezer, die de Oekraïne er niet bij wil hebben, serieus nemen en dus, een nee is een nee, hoe graag Obama en Merkel de Oekraïne (en ook Turkije) bij de EU willen hebben.

  Maar ik vrees dat de elite niet zal luisteren naar de kiezer, ja deze zelfs zal negeren. Een keertje gaat het fout, dan is de kiezer het echt zat.

 23. Een aantal jaren geleden is de toren van Pisa ietsjes rechter gezet om te voorkomen dat hij omvalt. Dat gebeurt ook in de politiek. De boel mag NET NIET omvallen, en dus wordt er voortdurend gepapt en nat gehouden.