Nee, PvdA, etnisch profileren is juist mensen redden!

Door Joost Niemöller

Ahmed Marcouch van de PvdA noemt agenten die etnisch profileren ‘ontspoord.’ Hij wil een bureaucratisch net spannen om agenten hun preventieve werk onmogelijk te maken. Dat is een extreem gevaarlijk voorstel. Etnisch profileren is namelijk gewoon een verstandige politiestrategie.

Ik rijd nogal eens met de trein in het buitenland, en maak het dus nogal eens mee bij de grenscontrole; bij mensen met een Noord-Afrikaans of Afrikaans uiterlijk is er heel vaak een probleem met de papieren. Let op: Ik zeg niet: altijd. Ik zeg: Heel vaak. Ik heb nooit meegemaakt dat er problemen waren met mensen met een Europees uiterlijk. Let op: Ik zeg niet dat er nooit problemen zullen zijn met de papieren van mensen met een Europees uiterlijk. Alleen: Ik heb het nog nooit meegemaakt. En, zoals gezegd, ik reis vaak met internationale treinen.

Wanneer men slim is bij de douane, controleert men dus op uiterlijk. Het meest frappante voorbeeld maakte ik mee toen ik met een internationale trein vanuit Duitsland Denemarken binnenreed. Er stapte maar één Deense douanier binnen. Hij liep relaxed door de gangpaden, keek een beetje links en een beetje rechts, en stopte toen bij een man die er heel duidelijk als een moslim uitzag. Hij vroeg naar de papieren. Er bleek een probleem. De man moest eruit. Aan niemand anders had de douanier ook maar enige vraag gesteld. Dit bleek dus een zeer effectieve methode.

Bij de Nederlands-Duitse grens maakte ik regelmatig dergelijke taferelen mee. Al werd er door deze douaniers wel op paspoorten gecontroleerd bij Europeanen. Heel vaak (niet altijd) problemen met Afrikanen en mensen met een Arabisch uiterlijk. Of, in politiejargon: getint en licht getint. Nooit met blanken. Ik zeg ‘maakte’ want de laatste paar jaar wordt er nooit meer gecontroleerd in de trein tussen Nederland en Duitsland. Beide richtingen uit. We leven in tijden van moslimterrorisme, maar er is dus nooit controle. Ik vind dat beangstigend, maar dat is weer een ander verhaal.

Dan het verkeer. Iedereen die in de grote stad woont, maakt het mee: Marokkanen op scooters zijn een ramp. Altijd door het rode licht, dwars voor fietsers langs, auto’s snijden, veel te hard rijden (bijvoorbeeld omdat ze opgevoerd zijn en dus ook nog eens veel herrie maken), heel vaak andere Marokkanen achterop, geen helm en steeds datzelfde vertoon van arrogantie. Ik maak het nooit mee met mensen op een scooter met een Europees uiterlijk. En;  ik hoor ditzelfde van iedereen.

Bij de politie zullen ze dit dan ook als geen ander weten. Wat zou het geweldig zijn als deze gasten middels etnisch profileren van de weg werden gehaald voor ze hun soms dodelijke schade konden aanrichten! En dit is precies wat Marcouch wil voorkomen, door streetwise agenten voor ‘ontspoord’ uit te maken.

En Marokkanen in luxe auto’s? Eerlijk gezegd let ik er zelden op. Ik zie wel vaak Marokkanen in afgeragde auto’s met onverantwoordelijk rijgedrag.

Getinte en licht getinte jonge mannen in luxe auto’s aanhouden, geldt nu ook als verdacht gedrag. Of, om bij Marcouch te blijven: ‘Gestoord’ gedrag. Van de agenten!

Laatst maakte ik een staaltje mee van een Marokkaan in een luxe auto. Het was overdag in het centrum van Amsterdam, heel druk. De auto had geen getinte glazen, daarom was het goed te zien. Ik heb geen verstand van auto’s, maar genoeg om te zien wat een dure, gloednieuwe auto is. En dit was er een. Donkerblauw. Ik zat in een volle bus. De auto haalde de bus in en stopte er vlak voor, bij het stoplicht. Er stapte een Marokkaan uit met een duur uitziend pak. Hij trok langzaam zijn jasje uit. Het licht was allang op groen gesprongen, maar de man trok zich er niets van aan. De buschauffeur toeterde en probeerde om de man heen te rijden. Dit lukte niet, vanwege het drukke verkeer. De Marokkaan, die inmiddels een aardige file had veroorzaakt, keek verbolgen naar de chauffeur; waar die de brutaliteit vandaan haalde om te toeteren! Daarbij ging hij gewoon door met heel langzaam zijn jasje uit te trekken en het op de achterbank te deponeren. Pas toen het licht op rood sprong, reed hij erdoorheen. De geïrriteerde buschauffeur erachter aan. De Marokkaan ging vervolgens op gelijke hoogte van de bus rijden, draaide zijn raampje open en riep iets naar hem. De buschauffeur draaide zijn raampje dicht en begon te spreken met de centrale. De Marokkaan ging dan weer vlak voor hem rijden, dan weer opzij, een stukje voor hem, een stukje naar achteren. Het was zeer bedreigend gedrag. Ik hoorde dat de buschauffeur bleef overleggen met de centrale wat te doen. De buschauffeur gaf het kenteken door van de auto. De Marokkaan zag hem overleggen en bleef dreigende rijbewegingen maken. Hij kwam vlak bij de bus en leek bijna een botsing uit te lokken. De weg was vol, maar hij kreeg het toch voor elkaar om achteruit te rijden en weer naast de buschauffeur te komen. Ik hoorde dat de buschauffeur de opdracht kreeg om bij de volgende halte te blijven staan en deuren en ramen te sluiten. Eenmaal bij de bushalte, reed de Marokkaan langzaam door. Hij leek hem weer op te willen wachten. Maar toen kwam vanuit een zijstraatje een motoragent met loeiende de sirene en de Marokkaan maakte dat hij wegkwam in de wirwar van het verkeer. Hoe het afliep weet ik niet. Ik was blij dat ik uitgestapt was, want ik dacht: Stel dat die psychopaat in die auto een pistool bij zich had. Het ging allemaal heel snel. De meeste passagiers hadden overigens niets in de gaten. De bus was zoals gezegd bomvol.

Is het vreemd om een jonge getinte of licht getinte man in een dure auto aan te houden? Ik denk het niet. Natuurlijk zijn er jonge getinte en licht getinte mannen met keurige topbanen die zich zo’n auto kunnen veroorloven. En dan is het heel vervelend voor hen als ze worden aangehouden. (Tja, ik werd er vroeger bij de douane ook altijd uitgepikt omdat ik lange haren had. Jammer dan!) Maar het zou ook zomaar eens bingo kunnen zijn. Drugs in de achterbak. Wapens. Iedere psychopaat die van de weg gehaald wordt, is winst. en nee, mensen van de PvdA, ik zeg dus niet dat iedere Marokkaan een psychopaat is.

Trump sprak zich na de slachtpartij in Orlando uit voor profileren op moslims door de politie. De hele politiek correcte pers viel over hem heen. Maar het is gewoon gezond verstand.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

29 Reacties

 1. Toen ik mijn Volvo 440 (nooit aangehouden) verving door een BMW Cabrio veranderde de wereld: regelmatig aangehouden en veel meer onbeschoft ongeduld van medeweggebruikers. Wel lekker rijden maar dat deed die Volvo ook al.

 2. Ik heb het meegemaakt op de brug bij het Scheepvaartmuseum. Daar zijn twee rijstroken naast elkaar voor beide rijrichtingen. Twee auto’s stopten, midden op de brug, op de weg naast elkaar, kon niemand meer langs. Raampjes open, en de inzittenden gingen eens gezellig met elkaar in gesprek, midden op de brug, midden op de weg. 1x raden naar het ‘etnisch profiel’ van de betrokkenen…

 3. Joost, maak je geen zorgen!
  Het zal niet zo lang meer duren en dan worden we allemaal, op grond van razendsnelle screening geprofileerd, en door een robot in een vak geduwd. Maar dan zal de keus zijn: stout, niet stout. Wie blijkt zich niet te onderwerpen aan het alom corrupte systeem wordt gewoon afgevoerd en uitgeschakeld. Lastpakken worden immers gevaarlijker geacht dan mensen die anderen fysiek naar het leven staan… Een mensenleven telt immers niet (meer)…
  Big brother is already watching you and me!

 4. Joost, wat moet er niet dagelijks door jouw hoofd heengaan? Wat neem jij allemaal waar? Na gedegen onderzoek en bevindingen plaats jij jouw artikelen en beschrijf je het schools en maak je het begrijpelijk. Het is toch niet normaal meer? Je zou haast denken dat je het verzint en dat wij jou verheerlijken met commentaar en feedback! Niets is minder waar! Je geeft lezingen, je reist, je ontmoet, je maakt mee, je adviseert. Er zullen toch ook mensen zijn die én kapitaal krachtig zijn én invloedrijk zijn? En die denken toch ook, ‘dit gaat niet goed.’ Daar moet toch iets mee gebeuren? Jij bent toch ook op een punt aanbeland dat je klaar bent met alleen verslaan en informeren?! Misschien moet je daar eens een lezing over geven/houden, over de volgende stap.

 5. Gezond verstand? Ik ben woedend! Iedere dag maak ik het mee in het verkeer, rif ratten , die volledig de maling hebben aan verkeersregels. Geen respect en geen achting. Ook brengen ze mijn leven en dat van anderen in gevaar. Het gaat maar door en door. Politie? Nérgens te zien vergeleken met, pak em beet, 10 jaar geleden. Ja, bij fuiken, dan zijn ze met velen om te innen. Bellen om het kenteken door te geven? Ze zien je liever niet komen. Nee, het is schrijnend te moeten ondergaan wat er met ons land gesold en gespeeld wordt. Ik heb de tijd om de dag te bekijken, de mensen te observeren, de excessen waar te nemen. Het merendeel zit in een ratrace, vechtend tegen de klok. Geen tijd om zich druk te maken over zaken waarvan ze denken dat er toch niets aan te doen is. Dat we gaan verliezen is bijna duidelijk, als we dat niet willen dan vertel ik jullie bij deze dat we zeer dichtbij het omslagpunt in de buurt komen nu! Het is tijd, jullie tijd, onze tijd. Sta op, besef, verdedig! Sterkte

 6. g.h.m.leferink

  21 juni 2016 op 00:19

  Wat ik niet snap, Joost, is dat je je zo vaak in dit artikel verontschuldigt. Waarom toch?
  Al eerder schreef ik het: Dat Smitha Biester, een Oegandese die hier in het dorp woont, op mijn raamadvertentie voor een schoonmaakster reageerde. Toen ze zeidat ze het alleen ZWART wilde doen heb ik haar gezegd: “Nee, niet de kleur van je gezicht!” Waarna zij en ik moesten lachen. En zoiets moet gewoon kunnen.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

  • Je hebt hier nu dus een buitenlandse zwartwerker uit je netwerk verklikt met naam en woonplaats. Heb je gechecked of ze jouw opvattingen over anonimiteit onderschrijft?

   • g.h.m.leferink

    21 juni 2016 op 21:08

    Aan diegfjesmaat die zich verschuilt onder ‘Inheems’:
    # Je oordeelt vanuit de verte over twee personen die elkaar kennen, en je weet niet hoe die verhouding ligt. Maar wèl direkt met een beschuldiging klaarstaan! Kom je soms uit Anti-politie-dorp-aan-de-Amstel? Je oordeel/veroordeling is even heftig en over-extreem als van een inwoner van dat Drugsdorp. Dus: Ben je een drugsdorpeling?
    # Je weet niets over het vervolg van mijn gesprek met Smitha. Dus over haar al dan niet schoonmaken, al dan niet ZWART, kun je geen oordeel uitspreken! Maar je hebt wèl direkt over iets waar je geen verstand van hebt je grote GALMGAT wagenwijd open! Kompleet met ook nog een beschuldiging. Mijn gevolgtrekking: je MOET wel haast een Drugsdorpeling komen!
    # Je bent, automatisch, al direkt op de hand van de STIEKEME WEDSOVERTREDING. Je hebt dus een Drugsdorpse Pavlovreactie! Konklusie: Je komt, 99 % zeker, uit Drugsdorp!
    Goodgoan: Gait H.M. Leferink (mijn eigen naam)

 7. g.h.m.leferink

  21 juni 2016 op 00:07

  In Drugsdorp aan de Amstel, ook wel ‘020’ genoemd, heeft de politie al zoveel stiekeme tegenwerking dat het gewoon DISKRIMINATIE is! En nou die SLUWE Marcouch ook nog. Het lijkt wel een vooropgezet plan om de politieleiding kopschuw te maken. Zodat ze de patrouillerende agenten instrukties geven waarmee ze aan handen en voeten, nog nèt niet letterlijk, gebonden zijn.
  En Marcouch vertrouwen doe ik niet, dan nog eerder een opgehitste pitbull.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 8. Ik ben zelf wel etnisch geprofileerd. In mijn jonge jaren heb ik nog een tijd ‘illegaal’ in Barcelona gewerkt (nog geen EEG-lid toen). ’s Avonds op stap in de barrio Chino (zeg maar het Katendrecht van Barca in die tijd). Dan sloot de Guardia nog wel eens van die steegjes van twee kanten af en dan ging iedereen tegen de muur voor controle en fouillering. Behalve mr. blond hair & blue eyes, die mocht iedere keer doorlopen. Handig.
  Marcouch moet z’n bek houden. De tijd dat PVDA-excuusmoslims afgeserveerd worden komt nog wel. Kan ie weer gewoon moslimbroeder worden. Past beter bij hem, met z’n arrogante bakkes vanachter de rug van die rooie flikkers.

 9. Edmond V.O. Katusz

  20 juni 2016 op 23:45

  ’t Is een eeuwigheid geleden, dat ik in de 70er jaren vaak met de bus naar Parijs ging. Goedkoop (dag)tochtje op zaterdag of ’s nachts.

  Kon het gebeuren dat de bus werd aangehouden door de Franse gendarmerie, want ze kenden ons Hollanders als drugsvervoerders en gebruikers. (Sorry, hoor ik was heel braaf, had geen zin om mijn belangrijkste orgaan met troep te beduvelen, geen dope voor mij)

  Dus met enige regelmaat werden er stommelingen geklist, die onze reis verstoorden met drugbezit.

  Hadden de Fransen er ’n keer vreselijk genoeg van. Iedereen bus uit. Alle bagage uitladen en het grensgebouw in. Achter een tafel staan met je koffer of rugzak. Uitpakken!

  Ik was zo stom om aan de verkeerde kant van de tafel te gaan staan als een van de eerst binnenkomenden. Ik werd me daar toch een partij afgeblaft door, niet mooi meer. Werd heftig gewezen met een machinepistool waar ik wél moest staan.

  So what, gewoon rustig ondergaan, beleefd zijn, Wat nou discriminatie?
  Salut!…

 10. Lachen op Joop gaat weer een hoogleraar los op hetzelfde onderwerp. Nou zal die VU sok me een zorg zijn, dat soort komt toch niet buiten zijn comfort zone, maar de reaguurders onder dat baggerstuk:

  http://www.joop.nl/opinies/etnisch-profileren-is-onderdeel-van-vooringenomen-criminaliteitsbeleid

  Volgens dezen zal het echt stukken beter zijn als er een vrouw verkracht is door een licht getint manspersoon van een jaar of twintig, er 80 jarige rollator oma’s staande worden gehouden.

 11. Het kerndoel van links is om anderen van racisme te kunnen beschuldigen. Volgens mij hebben ze speciaal daarvoor immigranten binnengehaald: om de anderen te provoceren tot racisme.

 12. Breinbrouwsels

  20 juni 2016 op 18:48

  Etnisch profiteren was er eerder.

 13. Hier hoor je die ‘racisme’ schreeuwers niet over, logisch want zij zijn zelf de fascisten en de grootste racisten. Snap eerlijk gezegd niet dat dit filmpje niet door/op GS geplaatst is. Misschien komt dat nog, of misschien willen ze bij GS deze waarheid eigenlijk ook niet onder ogen komen:
  .
  http://www.nujij.nl/politiek/absurd-duitse-anti-fascisten-racistisch-tegenover.36337580.lynkx

 14. Het is het linkse ‘gelijkheidsdenken’ dat de linkschmensch voortdurend in de weg zit als hij oordelen begint te vellen.
  Die vieze kleur trekt steeds een sluier over zijn denken. Want ultieme gelijkheid betekent twee dingen: of iedereen is verdacht, of iedereen is niet verdacht. Uiteraard kan geen enkele diender aan het werk met zo’n beginsel.

 15. Waar volledig aan voorbij gegaan wordt is dat wanneer in diverse wijken in Nederland 10 willekeurige mensen staande gehouden worden 9 van de 10 mensen getint cq van niet-Europese komaf zijn, simpelweg omdat die wijken voor ruim 90% uit niet-Europeanen bestaan. Dat dat soort wijken in Nederland bestaan is al schandalig genoeg want degenen die dat decennia geleden voorspelden werden weggezet als paranoia fascisten, m.a.w. zulke wijken zouden er nooit komen, dat zou alleen maar door fascisten geroepen worden om haat te zaaien. Nu die wijken er desondanks daadwerkelijk zijn ben je volgens dezelfde mensen die toentertijd ‘paranoia fascisten’ schreeuwden weer een racist omdat etnisch geprofileerd zou worden. Je wordt er onderhand echt schijtziek van, is het raar dat ik zo langzamerhand begin te denken laat die burgeroorlog maar komen and the winner takes it all? Tsja.. al verlies je dan de strijd, dan heb je iig voor je gevoel je best kunnen doen.

 16. Zo is het. Politie = ervaring. Ze hebben heel veel te maken met ontspoorde types en krijgen een fijne neus voor verdachte types. Vooral doorgaan met etnisch profileren: het is gewoon gezond verstand. Links en gezond verstand: dat gaat niet samen.
  Links weet steeds weer woorden te bedenken die wij dan als “fout” moeten gaan interpreteren. Etnisch profileren krijgt intussen een racistisch stempeltje, wat gewoon flauwekul is. Ik vind het gewoon misdadig te suggereren dat deze agenten racisten zijn. Dan deug je dus echt niet: linksmensch.
  Sexistisch was ook zo’n links woord waar men een verdacht geurtje aan heeft gehangen. Terwijl ik denk: juichen omdat een vrouw president van Amerika kan worden, dat vind ik dan weer sexistisch. Waar dezelfde linkse types nooit juichten om Thatcher. Maar dit alles terzijde.

 17. Voorouders. Van voor wat media tijd heet. Neem hun kruisridders en motief. Een onderwerp wat, tot vandaag, geen onderwerp van religie gesprek is. Toch is vandaag een voortzetting van wat toen gebeurde. De winnaar take all was correct, toen. Dat veranderde met de industriële revolutie. Denken, bevrijd van religie en koning, veranderde deze uitkomst door olie. Wat in de grond van een verliezer zat. Zonder dat zou de wereld niet beter of slechter zijn, maar zeker weten, Mo en Marokko speelden geen rol. Anders als in hun woestijn. Dat zou een grond kunnen wezen van een hoger sturende hand. Waarom is onbekend. Zeker weten, niet om mensen rijker te maken. Misschien wijzer?

 18. Ter aanvulling: uit politiebron weet ik dat ook blanken in het verkeer regelmatig worden “geprofileerd” op hun auto of scooter of anderszins. En terecht. Ook als er niets verkeerds aan de hand is. Is niet prettig als het je vaak overkomt, maar volkomen onschuldig als het een enkele keer gebeurt.
  Dat dit minder bekend is, zal te maken met de klaagcultuur en het gevoel voortdurend gediscrimineerd te worden van moslims en mensen met een tintje.

 19. Deze dienders maken slechts gebruik van een praktische daderprofilering. http://www.encyclo.nl/begrip/daderprofilering Als je stront zoekt, kun je het beste in de beerput beginnen. Marcouch geeft hier uiteraard naar goed PvdA gebruik een racistisch betekenis aan. Zou ik ook doen als mijn uitgangspunt de ontwrichting van onze samenleving zou zijn. Blijft echter miraculeus hoe weinig tegengas dit soort dwaallichten krijgen. Hoewel, wat heb je tegenwoordig nog van de media te verwachten? Laat staan van onze volks(niet)vertegenwoordigers.

 20. Leo KarelJan

  20 juni 2016 op 15:45

  Er is er maar één die hier ontspoord is en dat is Marcouch. Als je ook maar een gram hersens hebt, weet je dat etnisch profileren zeer logisch is en zeer effectief. We weten allemaal donders goed dat bepaalde groepen, zoals de Marokkaanse jeugd, oververtegenwoordigd zijn in criminaliteit en vandalisme. De situaties die Joost hierboven beschrijft zal een normaal denkend mens direct herkennen. Méér etnisch profileren dus: het is hard nodig. Zie het verhaal ( en boek ) van die Duitse agente ( Tania Kambouri ) over het volledig overnemen van de straten door vooral islamitische allochtonen. Je bent in zekere zin gestoord als je tegen etnisch profileren ben. Of een onverbeterlijk politiek correct Gutmensch, maar dan ben je ook niet fris in het hoofd.

 21. Janas van Dijk

  20 juni 2016 op 15:20

  Rationeel, efficiënt handelen, op basis van statistische gegevens, dat is wat anders dan discriminatie. Een ieder die tot een groep behoort, die op basis van slechte statistieken last ondervindt, die moet eens beginnen met zendingswerk binnen de eigen groep, om te zorgen dat de statistieken beter worden. Zolang die niet beter worden, heeft men geen reden tot klagen. Dan is het pech hebben, dat je zoveel verkeerde groepsgenoten hebt. Mensen die in hun werk geen rekening houden met de statistieken verspillen tijd en geld, omdat ze inefficiënt werken.
  Een speld vindt men op een speldenkussen gemakkelijker dan in een hooiberg.
  Het is dan ook een schandaal, dat op vliegvelden dagelijks alle reizigers worden lastiggevallen met screenings, terwijl bijna alleen moslims het vliegverkeer terroriseren. Ook hier zou profilering moeten worden toegepast.
  Waarom mag men in de gezondheidszorg (roken, vet eten) wel consequenties trekken uit statistieken en zou dat bij veiligheid niet mogen?

 22. Het is heel goed dingen te benoemen zoals ze zijn. Velen zullen het met dit artikel eens zijn. Echter bijna niemand durft dit hardop te zeggen.

  • harmen timmerman

   20 juni 2016 op 22:03

   Ik wel en met naam en toenaam!

   • harmen timmerman

    20 juni 2016 op 22:06

    Ik heb als tijdelijk buschauffeur exact hetzelfde mee gemaakt. kijk maar eens naar het programma Wegmisbruikers, zoals vanavond, de agressieve reactie van licht getinten op de camera! Ronduit schandalig! Deze cameramensen filmen gewoon op de openbare weg, wat gewoon is toe gestaan!

    • @Harmen
     Ik heb enige tijd oinder mijn echte naam gereageerd, maar na wat hijgtelefoontjes (vrouw reageerde nuchter en vroeg of ze de hulpdienst in moest roepen), heb ik haar nick heel eerlijk gestolen (met goedkeuring hoor).
     Het gaat om de tekst en niet om de naam.

     First name? Anne (mnl, ik ben van Friese afkomst). Ach bij een lezing in Duitsland was het best vermakelijk. Frau Anne en dan een kerel zien van 1.85 in driedelig. De organisatoren waren overigens woedend dat zoiets had kunnen gebeuren.

 23. Spijker op de kop natuurlijk. Maar het zal nooit werken, want een beangstige hoeveelheid mensen en politici (ik reken de meeste politici niet mee tot “gewone mensen” nee) zijn tegenwoordig harder bezig met politiek correct zijn, dan dat ze logisch nadenken ofwel een beetje op komen voor het eigen land en de eigen burger.
  .
  De enige mensen die wel logisch nadenken, zijn natúúrlijk de rechts-extremisten, de fascisten, de PVV’ers, de racisten en ga zo maar door.
  .
  De oplossing? Helaas zie ik eigenlijk alleen een (burger)oorlog als oplossing. Of massarémigratie van alle moslims naar hun land van herkomst. En ja, daar pak je dan jammer genoeg ook de goede moslim mee… maar er zijn nu eenmaal culturen die incompatibel zijn met elkaar, en het Westen en de Moslims zijn daar een goed voorbeeld van.
  .
  De échte gevaarlijken zijn, zoals in dit artikel ook aangegeven wordt, altijd de wegkijkende politicus. Vandaar dat ik dit soort politici ook niet tot burgers meereken.