Speculeert Soros Britse families arm met zijn Brexit doomscenario?

Door Joost Niemöller

Van speculant, globalist en Poetin hater George Soros (zijn persoonlijke bezit wordt op 24 miljard geschat) verscheen gisteren een opiniestuk in The Guardian waarin hel en verdoemenis werd voorspeld voor de Britten als ze zich zouden uitspreken voor een Brexit.

Het voordeel van internationalistische grootgokkers als George Soros, is dat ik in geval twijfel gelijk weet wat ik ergens van moet vinden: Zegt Soros ja, dan is het nee, zegt Soros nee, dan is het ja. Zijn mening is namelijk altijd verbonden met zijn specifieke belang, en dat is het belang van het grootkapitaal, wat voordeel heeft bij de afbraak van de natiestaten en dus van de democratie.

Soros voorspelt dat de pond spectaculair zal devalueren. En, zegt hij, hij kan het weten, want hij speculeerde al eens eerder tegen de Bank of Engeland, en daarmee kon hij achteraf goed zijn zakken vullen. Hij zegt het er eerlijk bij, dat laatste, zeg maar gerust triomfantelijk, maar erg sympathiek maakt hem dat toch niet, to put it mildly:

To start off, sterling is almost certain to fall steeply and quickly if there is a vote to leave– even more so after yesterday’s rebound as markets reacted to the shift in opinion polls towards remain. I would expect this devaluation to be bigger and more disruptive than the 15% devaluation that occurred in September 1992, when I was fortunate enough to make a substantial profit for my hedge fund investors, at the expense of the Bank of England and the British government.

De Britse families zullen door hun Brexit besluit in één klap een stuk armer zijn, voorspelt hij. Deze slag zal nog groter worden dan die in 1992:

It is reasonable to assume, given the expectations implied by the market pricing at present, that after a Brexit vote the pound would fall by at least 15% and possibly more than 20%, from its present level of $1.46 to below $1.15 (which would be between 25% and 30% below its pre-referendum trading range of $1.50 to $1.60). If sterling fell to this level, then ironically one pound would be worth about one euro – a method of “joining the euro” that nobody in Britain would want.

Maar in een nuchter commentaar van vandaag op de website van Sky News wordt uiteengezet dat Soros er met zijn gegok ook heel vaak naast zat. De miljardair die de Bank of England liet springen, schatte zelf net zo makkelijk Black Monday verkeerd in, gokte ten onrechte op de devaluatie van de Japanse Yen, zat er compleet naast met zijn voorspelling van een stijging van de Russische roebel en verloor ook zomaar eventjes vier miljard op de Nasdaq wegens verkeerd gokken:

For example, his fund lost $800m during the 1987 global stock market crash known as Black Monday.

Just three weeks before the crash, when many market commentators were saying Wall Street was heading for a correction, Mr Soros had told Fortune magazine: “Just because the market is overvalued does not mean it is not sustainable.”

He also suffered a $600m loss in February 1994 after mistakenly betting that the Japanese yen would continue to fall against the US dollar.

And, in September 1998, Mr Soros admitted that his fund had lost $2bn that year wrongly betting on increases in the Russian stock market and rouble.

In early January 2000, in just three days, he also lost $600m following a sell-off in technology stocks. By the middle of that year the fund was down some $4bn, reflecting big falls in the Nasdaq, with Mr Soros’s losses magnified because he had borrowed to invest in tech stocks.

En ja, diezelfde Soros voorspelde ook in 2002 dat Groot Brittannië moest meedoen met de euro, want anders was iedere kans verkeken op het aantrekken van buitenlandse investeringen. Ook daar zat hij er faliekant naast:

And, of course, as Michael Gove of the Leave campaign has pointed out, Mr Soros famously said, in June 2002: “Britain needs to join the euro because not joining it would disqualify Britain from attracting capital investment.”

That call, of course, was utterly wrong.

Maar Soros is een zeer invloedrijk man in de international financiële markt. Wanneer hij een voorspelling als deze doet, zou het wel eens uit kunnen komen alleen omdat hij het was die de voorspelling deed:

Past experience suggests that, when high-profile traders like Mr Soros speak out on issues like the referendum, their comments can often become a self-fulfilling prophesy. A big fall in the pound may be exactly what he is hoping will happen.

En zo kan hij dus de gewone Britse families arm speculeren. En wanneer hij het kan, zal hij het niet laten. Dit soort duivelse types heeft namelijk geen enkel moreel besef.

 

 

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

9 Reacties

 1. Jan Stemerdink

  23 juni 2016 op 11:28

  Het kan best zo zijn dat Soros’ uitspraken en speculaties als een self fulfilling prophecy werken, maar het is niet interessant hoe het Engelse pond er volgende week voor staat, het is interessant hoe het Engelse pond er volgend jaar voor staat.

 2. Kent iemand het verhaal op de beurs na Waterloo? Well, de bode van de zetbaas van Rothschild was het eerst in Londen en berichtte dat Napoleon had gewonnen. Aandelen werden op de markt gegooid en de koers ging sneller omlaag dan de Titanic. Uhuh, dat was het moment dat fa. De Rothschild alles opkocht. En toen kwam de echte koerier, Napoleon was verslagen…..
  Mja, zo werkt dat.

  Idem zo wordt momenteel de goudprijs gemanipuleerd.

 3. Volkomen terecht schrijft Joost Niemöller “Zegt Soros ja, dan is het nee, zegt Soros nee, dan is het ja”.
  George Soros, de multimiljonair, is de financier van de petitie-organisatie “AVAAZ” (dus nooit ondertekenen!) en van de denktank “European Stability Initiative“, zit geregeld aan tafel met de ‘groten der aarde’, presidenten, ook in het Midden-Oosten, CEO’s, politici enz. Hij is grootaandeelhouder van Monsanto, van de banken Citigroup en Wells Fargo. Was de aanstichter voor de burgeroorlog in Syrië (“democratisering”), riep de EU op om asielzoekers te gaan ophalen in Turkije en om in Afrika wegen aan te leggen richting Middellandse Zee voor veiliger routes naar Europa, financierde de “ja” campagne bij het Oekraïne-referendum, pleit voor inlijving van Oekraïne bij de EU.

 4. Hier een leuk artikel over Soros. Al zou het maar voor 10% waar zijn…
  http://itmakessenseblog.com/2011/01/28/george-soros-says-he-feels-no-remorse-for-collaborating-with-nazis-during-wwii-to-send-his-fellow-jews-to-the-death-camps-steal-their-property/

 5. Europa is NATO. Hun vijand is Rusland vanaf 1918 door hun revolutie. Europa, die tijd de UK, samen met de U.S, vielen direct Rusland aan. Tevergeefs. Rusland werd een directe bedreiging voor wereld kapitaal vrede. Wat gegroeid was uit handel en industrie over een periode van vierhonderd jaar. En compleet gedomineerd door Europa. Wereld wijd waaide de U.K vlag als bewijs van eigendom wat groeide en in de grond zat. Dit kwam formeel tot een recent Mandela einde. Een Brexit is connected aan die tijd. In zal de U.K maken als Nederland. Veel wind en weinig wol. Uit is beter door hun ogen bekeken. De aloude handel met China, connected met veel ex colonies en Rusland, zou boom time betekenen. Soros weet als geen ander dat hij daarin geen rol zal spelen.
  Twee honden vechten om een been, de E.U en U.S. De derde, U.K, loop er mee heen.

 6. g.h.m.leferink

  22 juni 2016 op 13:52

  Het soort als die Soros is nou precies wat ene Karl M. (nee, niet Karl May) in zijn boek ‘Das Kapital’ beschreef als ‘kapitalistische uitzuigers’.
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 7. Breinbrouwsels

  22 juni 2016 op 06:45

  Soros gokt er kennelijk op dat de Brexit niet door gaat en hij promoot zijn investering hierop zoals elke goeie gokker zou doen. Nu kan het zijn dat ie de zaak goed geanalyseerd heeft en daar zijn gok op zet of dat hij meer weet dan wij. Over foutjes bij de tellingen, verkeerde stapeltje, vrachtwagens vol kliko’s met vooralsdan welgevallige Remain-stemmetje, dat soort werk wat je in een zichzelf respecterend land zoals Oostenrijk of Nederland ook zou kunnen verwachten. Ik gok op Soros en voor wat betreft ons eigen referendum op Rutte. Hopelijk verlies ik.

 8. Dit soort figuren is koren op de molen voor een Brexit. De gemiddelde Engelsman en vrouw moeten niets van dit soort figuren hebben die met een vingerknip de wereld willen beheersen. Baas in eigen land blijft een ijzersterk argument. Helemaal nu met de immigratie crisis. Het gaat nog erg spannend worden. Ik gok nog steeds op een Brexit overwinning. De bemoeizucht, de regeltjes, de wetten die van buiten opgelegd worden. De Duitsers die alles bepalen. Het komt de Engelsen de neus uit. En niet alleen de Engelsen. Maar is het genoeg?