Het paranoïde Messiah-complex van Erdogan. Wikileaks ontmaskerde het.

Door Joost Niemöller

Een van de onthullingen van Wikileaks betrof een vertrouwelijk document van de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Eric Edelman, bestemd voor de regering in Washington. Erdogan stond toen op het punt een bezoek te brengen aan de VS, en de Amerikanen wilden weten wat voor vlees ze in de kuip hadden.

De onthullingen van Wikileaks deden Erdogan destijds in grote woede ontsteken. In het kader van de huidige ‘coup’ en de horror die Erdogan nu over het land afroept om het compleet in zijn dictatoriale greep te krijgen, en het enorme risico dat hij nu loopt door een grote spanning met de VS te creëren, is het goed nog eens naar dat document te kijken. Dit is gebaseerd op observaties van dichtbij. Het  onthult een klassieke dictatoriale persoonlijkheidsstructuur, die we ook kennen van bijvoorbeeld Hitler of Stalin. De veelbesproken bewondering van Erdogan voor Hitler, is terug te voeren op hun overeenkomstige persoonlijkheden.

Erdogan bezit uitgesproken charismatische eigenschappen, die zijn succes als politicus verklaren. Hij is ook zeer intelligent en heeft bijvoorbeeld een fenomenaal geheugen voor duizenden gezichten (en hun bijbehorende functies) van partijleden door het hele land. Zijn hang naar de macht is zo enorm dat pragmatisme boven alles gaat. Wanneer zijn islamitische ideologie een probleem is voor de weg omhoog, dan kan hij dit net zo makkelijk, al dan niet ogenschijnlijk, van zich afwerpen. Maar met zijn kracht als prediker weet hij zijn islamitische aanhang toch aan zich te blijven binden:

 Charismatic, and possessing a common touch and phenomenal memory for faces and functions of thousands of party members across the country, Erdogan has a strong pragmatic core. His pragmatism has led him away from the radical Islamist milieu of his past, a point noted to us unhappily by his (radical) former spiritual leader Kemal Hoca. His pragmatism has also led him to avoid precipitously pushing Islamic agenda items such as the wearing of Islamist headscarves while using his outstanding preacher skills and persona as someone persecuted by the secularist Establishment to maintain his hold on the hearts of his more religious supporters.

Het karakter van Erdogan maakt dat hij kwetsbaar is voor grote miscalculaties in de politieke dynamiek, met name in de buitenlandse politiek:

 1. Hij is bovenmatig trots.
 2. Zijn ongebreidelde ambitie is gebaseerd op de overtuiging dat God hem heeft geroepen om Turkije te leiden. (Waar de vele Koranverwijzingen in zijn speeches op wijzen.)
 3. Zijn autoritaire karakter maakt hem extreem eenzaam, omdat hij niet in staat is een kring van betrouwbare adviseurs om zich heen te verzamelen. Hij is hierdoor ook zeer snel van slag gebracht.
 4. Hij heeft een overweldigende drang om aan de macht te blijven, wat hem, ondanks zijn macho uitstraling, onzeker maakt op momenten dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.
 5. Hij heeft een groot wantrouwen voor vrouwen, die hij niet toestaat in zijn machtsbasis.

Erdogan has traits which render him seriously vulnerable to miscalculating the political dynamic, especially in foreign affairs, and vulnerable to attacks by those who would disrupt his equilibrium. First, overbearing pride. Second, unbridled ambition stemming from the belief God has anointed him to lead Turkey (Mustafa Bilginer, a close confidant of Erdogan and his wife Emine from 1997-2003, has analyzed this trait in a draft book on Erdogan’s character; Erdogan used Koranic allusion in his speech to the AK Congress in Oct. 2003 to make the point about his God-appointed mission). Third, an authoritarian loner streak which prevents growth of a circle of strong and skillful advisors, a broad flow of fresh information to him, or development of effective communications among the party headquarters, government, and parliamentary group. This streak also makes him exceptionally thin-skinned. Fourth, an overweening desire to stay in power which, despite his macho image, renders him fearful and prone to temporizing even at moments which call for swift and resolute decisions. Fifth, a distrust of women which manifests itself not only in occasional harsh public comments but also in his unwillingness to give women any meaningful decision-making authority in AK.

In het karakter van Erdogan zijn dus, als bij alle succesvolle dictators, extreme talenten verbonden aan extreme wankelmoedigheid, totaal gebrek aan vertrouwen en een Messiah complex. Zoiets kan makkelijk omslaan in gewelddadig ondergangsgedrag. Wat we nu lijken te zien. Erdogan is, net als Hitler of Stalin, in staat om zijn halve land om zeep te brengen, om zelf maar aan de macht te blijven. Ook al vecht hij tegen spoken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this page

24 Reacties

 1. De democratie gebruiken om de democratie af te schaffen.
  Dat is de misleiding, de minachting en het totale cynisme van zulke dictators.

 2. http://www.veteranstoday.com/2016/03/25/blackwater-head-trips-to-turkey/

  Hoe dat in de materie in te passen? Ik heb wel een idee en dat is dat Erdogan door zag dat zijn eigen positie door de deal met de VS op de tocht stond. Daarom zocht hij contact met Poetin.
  Poetin schaakt beter dan de rest, dus die had het op het grote schaakbord al aan zien komen. Erdogan zit nu klem.
  Let wel, ik denk niet dat die Blackwater lui zich zullen laten pakken en of deze verderfelijke kliek zich al zo diep in de ambtenarij heeft kunnen vreten is de vraag. Maar Hongkong heeft me al voor vraagtekens gesteld en idem de studenten die toen wijs genoeg waren om toedeledokie te zeggen, maar daar had de houtworm nog niet genoeg tijd gehad……

 3. Zo stel ik me Wilders voor na een paar jaartjes macht. Grotendeels dezelfde karaktertrekken. Zijn Islamofobie gooit hij net zo snel weer onder de bus als de macht op het spel staat. Dat is namelijk niet zijn basisdrijfveer. Je ziet het misschien nu helemaal nog niet. Maar moet je zien wat het ruiken van een beetje macht naar boven brengt in hem. Maar het is een Europees fenomeen: het continent verzwakt en zie daar daar komen de baasjes met eigen machtsplannen.

  • DirkM
   18 juli 2016 om 22:32

   Zo stel ik me Wilders voor na een paar jaartjes macht. Grotendeels dezelfde karaktertrekken. Zijn Islamofobie gooit hij net zo snel weer onder de bus.
   —-
   Onder de bus?? Tragisch voorbeeld.
   De werkelijkheid is toch echt anders.
   Op dit moment is hij in Amerika voor de Republikeinse conventie.
   Heel relaxt. Zoals hij is. Hij heeft al meer dan genoeg gedaan. Bewonderenswaardig hoe hij standvastig doorzet en hij het gelijk aan zijn kant heeft gekregen. Het inzicht komt bij sommigen nogal laat. Daarvoor moet helaas eerst de keiharde waarheid zoals in Parijs en Nice, Keulen en een coördinator terreurbestrijding Dick Schoof toegeven dat de terreur gewoon met de immigratie meekomt. Wat iedereen die een beetje kon denken met Wilders al wist. Nog meer islam betekend nog meer terreur. Islamofobie is verzonnen om islam kritiek te onderdrukken. Bizarre term
   http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/buitenland/26240473/__Amerikaanse_dames_dol_op_Wilders__.html

   • @Pieter G
    Kan Geert ook even relaxen.

    —–

    Islamofobie? Mja, daar hadden Martel en Sobieski ook last van……. Xenofobie ook! Foei toch!
    Succes Dirk M op uw persoonlijke kruistocht. Lekker op de boodschapper, mjum.

 4. Islamofobie is niet het goede woord. Het is geen fobie, het is haat, het schurft hebben aan die islamitische klojo’s. Ik koester me aan de verhalen van mijn overleden vader. In Indië hezbollah, masjumi en TNI opsporen in hun schuilgebieden en dan met het stootpeloton eroverheen. Basic killing, met de kolf van de M1 zo’n moslimbreintje eruit tikken. Ik denk dan altijd maar: die hebben zich in ieder geval niet voortgeplant. Alles kan, je moet het alleen willen en het commando geven. No regrets, geen excuses. Rechtvaardig vanuit kracht, geen weekdierengedoe.
  Dus wie weet het goed woord? Moslim…….

 5. Het is een Turk. Dat zegt toch alles. Te min voor woorden.

 6. Lees het artikel van vandaag op Elsevier. http://www.elsevier.nl/buitenland/article/2016/01/erdogan-hitler-duitsland-is-een-voorbeeld-voor-turkse-staat-2740053W/

 7. Het niet toelaten van vrouwen in de machtsbasis was in de jaren dertig nergens gebruikelijk, en is dus niet significant. AH schijnt zich tegenover vrouwen altijd correct te hebben gedragen, en gold zelfs als charmeur. Op de Berghof waren veel vrouwen, waaronder zijn halfzus angela, de vrouwen van zijn intimi, zoals speer en brand, en natuurlijk eva braun. Het bleef wel altijd platonisch. AH was OF homo, OF impotent.

 8. Het lijkt al een beetje op hoe Hitler de Joden ontsloeg uit belangrijke functies. En er is dus ook al een kristalnacht geweest, waarbij ruiten van tegenstanders werden ingegooid.

 9. Wat ook opvalt is het fanatisme waarmee Erdogan aanhangers alle Turken die iets minder enthousiast zijn over Erdogan aanvallen. Er worden weer lijsten gemaakt en bedreigingen geuit, ruiten ingegooid. Erdogan roept weer op om namen door te geven van anti Erdogan Turken. Het is hetzelfde mechanisme waarmee de islam verdedigd wordt. Levensgevaarlijk fanatisme. Waar komt dat toch vandaan? Iemand met een andere mening tot doodsvijand bombarderen.. Er lopen hier veel van dat soort gasten rond. Veel te veel. Het is een leger. Die op elk moment kan ontploffen om een strijd te voeren tegen de ongelovige. Of het nou Erdogan of de islam is.
  Het paard van Troje. Als het regime van Erdogan op zijn einde komt worden ze knettergek. Islam kritiek hetzelfde effect. Alleen dan zijn het niet alleen de Turken maar komt de rest er ook nog bij.

  • Breinbrouwsels

   18 juli 2016 op 14:40

   Hoezo Paard van Troje? De Kudde van Europa zul je bedoelen. Er loopt hier een hele kudde Trojaanse Paarden rond, bestaande uit verschillende trappelende hoefachtigen, die elkaar ook nog eens niet kunnen luchten of zien. Straks worden alle midden-oosten en afrikaanse oorlogen hier uitgevochten. Misschien zelfs omdat de zorg hier gratis is.

 10. Interessant artikel over de mislukte staatsgreep in Turkije:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/39561/Couppoging-Turkije/article/detail/4341522/2016/07/17/De-volgende-keer-mogen-de-coupplegers-me-bellen.dhtml

 11. Breinbrouwsels

  18 juli 2016 op 08:31

  Ik zou niet in z’n schoenen willen staan als er straks een knakker met zo’n vest naast ‘m komt staan en iemand anders op ’t knopje drukt.

 12. En velen die een leidinggevende positie hebben, zullen het misschien herkennen: na een reeks successen kan een leider zo overtuigd van zichzelf raken, dat hij steeds autorirairder wordt. En met toenemend autoritair gedrag, wordt ook het wantrouwen jegens anderen groter. Dit kan gigantische proporties aannemen als de dictator niet tijdig tegenwind krijgt. Mede daarom werd de democratie bedacht: om al te veel heerszucht tijdig te kunnen corrigeren.
  Erdogan lijkt dus helemaal af te glijden naar het zuivere dictatorschap en denkt dat ‘het volk’ hem daarin steunt. Maar wellicht zijn velen inmiddels gewoon bang voor hun leven.

 13. En ik denk dat je onder een islam al snel rechteloos word. Want die religie heeft een 1400 jarige geschiedenis van het vermoorden van iedereen die niet als een “goede moslim” wordt beschouwd. En dat oordeel wordt niet alleen richting ‘het westen’ geveld, maar ook onder islamieten onder elkaar.
  Want als ze werkelijk zo verontwaardigd zijn over de ‘westerse moraal’, zouden ze b.v. de Rooms-Katholieke Kerk kunnen steunen. Maar dat gebeurt ook niet. Want het bloedige zwaard ziet men in die kringen regelmatig als een gerechtvaardigde ‘oplossing’.
  De christen kent dezelfde spanningen tussen Bijbelse moraal en wereld, maar het is duidelijk NIET de bijbelse opdracht willekeurig aan het moorden te slaan. Waar bij de islam een andere profeet wel geweld gebruikte en preekte.

  • g.h.m.leferink

   18 juli 2016 op 09:13

   Ja ‘Arjen’, het verschil vat je goed samen. Daar zou ik nog aan willen toevoegen de ‘Herrenvolk’-mentaliteit van veel islamieten. Die ons nog zwaar zal opbreken.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 14. arjen,
  Maar de rooms-katholieke kerk steunt de islam stom genoeg wel.

 15. We gaan zien wat we bij tal van dictaturen hebben gezien: mensen zijn om het geringste al verdacht en kunnen zomaar worden opgepakt. Onder de mensen die nu de straat op gaan, om Erdogan “steun” te betuigen, zullen er zijn die daarmee mogelijke verdenkingen hopen te ontlopen.

 16. P. van Lenth

  18 juli 2016 op 00:44

  Vanavond in het journaal: Middenin een meute aanhangers verklaarde hij dat het land geteisterd wordt door een VIRUS en dat hij er alles aan zou doen om dat virus volkomen uit te roeien. Het klonk als de aanpak van kanker (er zijn inderdaad virussen die kanker veroorzaken). Tot de laatste moet er uitgeroeid worden,. En het ging echt om vele, vele duizenden. Dat betekent dus òf vele, vele gevangenissen bijbouwen òf de doodstraf, zeg het maar.
  Deze man tekent daarmee hoogstwaarschijnlijk zijn eigen doodvonnis. Velen die tot nu toe voornamelijk kritiek op hem hadden, zullen zich nu bedreigd en vervolgd weten. Ze zullen vanaf nu nog maar één ding bedenken: die man moet zo snel mogelijk dood.
  Ik begrijp ze volkomen en geef ze nog gelijk ook. Een president hoort te binden, niet een minderheid in zijn land die kritiek op hem heeft uit te roeien.

 17. Watergate met Nixon was ook zo.n fascinerend verhaal.
  Wordt ook elke keer herhaald op tv.
  Nixon zag alleen maar vijanden om zich heen die hij op alle smerige manieren onschadelijk moest maken. Alles was toegestaan om maar aan de macht te blijven.
  Gelukkig was er toen de Journalistiek die er het wereldberoemde verhaal van maakte wat het geworden is. Eye opener waren de banden die Nixon van alle gesprekken maakte waar hij zonder voorbehoud al zijn criminele plannetjes met zijn staf doornam. En alle medewerkers werkten gewoon mee. Bizar en nooit denken dat er iets fout zat. Het geeft wel aan hoe dit soort figuren denken. Hoe zal het bij “onze” EU top gaan? En Erdogan heeft zich nog veel meer macht toegeëigend. Schakelt systematisch iedereen uit die hem dwars zouden kunnen zitten. De EU, Rutte, staan achter deze maniak . Wat moet hij nog doen om als maniakale dictator op te vallen? Het scheelt weinig of hij verklaart de USA de oorlog. Te veel vijanden breekt hem op.

  • Daarom zie ik in de nabije toekomst een heel slecht einde voor de man aankomen.
   Daar heeft hij het dan zelf naar gemaakt.
   Zomaar willekeurig vermeende tegenstanders letterlijk vermoorden of in het gevang laten gooien gaat ooit opbreken. Zoals het volk fanatiek voor hen juicht haten ze hem ook. Daarnaast maakt hij overal vijanden (Koerden) die zijn bloed wel kunnen drinken. Dit loopt nooit goed af. Met zijn islam fundamentalisme die hij overal, ook in Europa wil doordrukken via ZIJN Turken is het een levensgevaarlijk heerschap.
   Liever vandaag nog weg dan morgen.

 18. Willoos conformeren aan de macht buiten de boven genoemden, waren Bush en Blair ook mannen van God . De onafhankelijke media zijn zo belangrijk , helaas zien we dat de Nederlandse media totaal verzaakt Gelukkig hebben we de sociale media en Joost mijn dank hiervoor