Haagse chaos compleet. Wilders wint.

Door Joost Niemöller

Iedere dag blijkt het formatiekarretje waar Edith Schippers krampachtig aan staat te trekken, dieper in het mulle zand gezakt.

Combi met GroenLinks mislukt. SP wil niet met VVD. Bijna niemand wil met PVV. D66 wil niet met CU. PvdA haakt af.

Buma heeft het over een ‘impasse.’

Geen van de establishment partijen lijkt het aan te durven om in dit bij voorbaat lekke regeringsbootje te stappen. Schippers last een weekend ‘bedenktijd’ in, wat betekent: Nog meer achter de schermen, nog meer onduidelijkheid, nog meer vaagheid.

Nu kun je zeggen: Formeren met vier, of misschien wel meer partijen is bij voorbaat hondsmoeilijk, zo niet onmogelijk, omdat dan bij gebrek aan vertrouwen werkelijk alles dichtgetimmerd moet worden. Met als uitkomst geen beleid. Een beetje zoals dat in Brussel gebeurt.

Maar er is meer aan de hand. De formatiepoging met GroenLinks mislukte op het immigratiedossier. Zo werd althans naar buiten gecommuniceerd. De onderhandelende partijen bleven niettemin vriendschap naar buiten toe uitstralen, met als onderliggende boodschap: We komen er nu misschien niet uit, maar in een later stadium wellicht wel. Dat roept bij de niet mee onderhandelende partijen zoals de PvdA, en in mindere mate de CU, uiteraard wantrouwen op. En nu is er al bij voorbaat nauwelijks vriendelijkheid tussen D66 en CU. D66 ligt op ramkoers aangaande hun ‘voltooid leven’ agenda. Hoe ironisch in dit geval. En hoe ongeloofwaardig. Natuurlijk gaat het daar niet om. Een combinatie met de CU is simpelweg te zwak. Dat is alleen nog maar net iets minder zwak dan een minderheidskabinet VVD CDA D66.

Toch valt het moeilijk te geloven dat de ‘immigratie’ bij de eerste formatiepoging echt het breekpunt was. De betrokken partijen willen namelijk alles via de band van de EU spelen.  CDA en VVD zouden de internationale verdragen over asiel willen veranderen. GroenLinks zou daar tegen zijn. Maar dat voorstel is niet meer dan een lege huls, zolang het Nederlandse lidmaatschap van de EU op tafel blijft liggen. GroenLinks hoeft dus nergens bang voor te zijn. Binnen de EU kan geen enkel internationaal verdrag veranderd worden. EU wetgeving en asielwetgeving zijn tot in het oneindige verknoopt geraakt. Bovendien bestaat de wil er niet in Brussel. Een no go.

De enige weg naar een gezond immigratiebeleid is de Zwitserse weg. VVD en CDA komen niet eens in de buurt van dit denken.

Het lijkt er dus op dat het opheffen van de eerste formatieronde een strategisch spelletje is. In deze chaos wil niemand als eerste toehappen. Ook als Pechtold uiteindelijk toe zal stemmen in samenwerking met de ChristenUnie, zal dit niet leiden tot een vruchtbare samenwerking.

 

De ervaren politicus Wilders moet dit alles op afstand hebben zien aankomen. Het is ook een simpel rekensommetje: Immigratie is het grote onderwerp. Geen van de partijen, behalve de PVV en Forum voor Democratie, is bereid tot structurele stappen. Bovendien werd Wilders al bij voorbaat uitgesloten. Door de tweede partij uit te sluiten, heeft Rutte zich in een doodlopende straat gemanoeuvreerd.

En dan komen er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Waaraan de PVV dit keer ruim gaat meedoen, om zo een revolte tegen de zittende macht te ontketenen. De Haagse elite kijkt met angst en beven tegen deze ontwikkelingen aan. Hun enige kans om dit te keren is een kabinet met de PVV om zo, volgens oud-Nederlandse gewoonte, de oppositie in te polderen. Wilders heeft nu natuurlijk helemaal geen zin om aan dit spelletje mee te doen. Uiteraard biedt hij zich nadrukkelijk aan voor onderhandelingen. In alle redelijkheid. Waartegen de onredelijkheid van de zittende macht staat. Besluitloos. Onmachtig.

Uiteindelijk zullen er toch grote stappen genomen moeten worden. Een referendum over de EU. Als Nederland daarover, in alle impasse, klaar voor is.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

25 Reacties

 1. D. G. Neree

  20 mei 2017 op 11:19

  Laat Murk Ratte waar een kwartet- of een quintetkabinet vormen.

  Achter de dam hoopt zich de rotzooi op en die dam gaat binnenkort breken. Rutte krijgt dan een ongelooflijke hoop rotzooi op zijn bord, de vruchten van wat hij en de zijnen zelf hebben gezaaid.

  Het enige wat het tij nu nog kan keren is een regering met PVV -> soevereiniteit terugpakken en de grenzen bewaken. En de weg inzetten naar een directe democratie.

  Maar het is misschien al te laat. Het giftige afval is al bezig de nationale instituties te doordringen en over te nemen. De PvdA is al ingestort vanwege hun allochtonenliefde ten koste van de Nederlandse arbeider.

  Dit lot gaat de VVD ook treffen. Mark Rutte is het slechtste wat Nederland sinds WOII heeft gehad als regeringsleider. Ook nu is het alleen hij die samenwerking met de PVV frustreert en de democratie voor de zoveelste keer (na verkrachting v.d. referendumwet) probeert de nek om te draaien.

 2. Ik ga iets doms stellen, maar het houdt me bezig: zijn de verkiezingen, lees het tellen enz. wel eerlijk verlopen? Stemcomputer mag niet ondanks dat een John Mackafee zegt dat juist een biljet een crime is en een niet aangesloten computer het veiligste dat er is…..
  Zelf ben ik die mening ook toegedaan, maar u en ik staan nog steeds met een rood potlood in een hok en na het verdwijnen in die grijze vuilnisemmer, weten u en ik niet wat er gebeurt.

  • Sint Nicolaas

   20 mei 2017 op 09:26

   Helemaal geen domme opmerking beste Toetssteen. Stembusfraude komt overal voor dus waarom niet in Nederland ? Dat meneer Plasterk geen computers wil vanwege de fraudegevoeligheid slaat nergens op. Zolang het slechts een lokale, niet internetgebaseerde verbinding stemhokje-computer is of dom gezegd, een kabeltje stemhokje-telcomputer kan er van buitenaf in ieder geval niet mee geknoeid worden. We weten dat onze grote vriendin Anne Fleur Dekker ( een zeer fanatieke Groen (s)links activiste en uitgesproken Wilders en Baudet haatster ) voorzitter was van een Hilversums stembureau dus wat die eventueel heeft uitgespookt blijft inderdaad een vraagteken. Of het op grote schaal voorkomt in Nederland betwijfelt Sint maar dat een uitgesproken dame als Dekker voorzitter van een stembureau was is toch iets om vraagtekens bij te zetten en had door de burgemeester van Hilversum niet goedgekeurd mogen worden in mijn optiek.

  • Ik ben het hier volstrekt mee oneens. Ik kom zelf uit de ICT. Inderdaad kun je fraude plegen met papieren stemmen, maar om dit op grote schaal te doen is extreem moeilijk. Je heb dan veel mensen nodig die met het plan meewerken, en dat het dan geheime blijft is onmogelijk. Bij papier zijn er meer schakels. Bijvoorbeeld de stembusfraude in Frankrijk, waarbij grote aantallen stembiljetten van Le Pen stemmers beschadigd waren, is toch maar mooi boven water gekomen. Via software kun je ervoor zorgen dat de computers het goed doen tijdens testen maar juist voor het echie de gegevens veranderen en de software werkt wel op grote schaal, en onzichtbaar. Papier is het beste.

   • Sint Nicolaas

    20 mei 2017 op 09:47

    Sint had het over van buitenaf beste Koffij ( doelende op de eeuwige Russen inmenging die nooit bewezen is ) Wat men inderdaad van binnenuit doet ( kan doen ) is een ander verhaal, daar sluit Sint zich bij uw mening aan.

    • @Sint Nicolaas. Laat mij u als computer hobbyist iets uitleggen. Men kan zelfs een standalone (dus zonder connectie naar buiten toe) machine nog gewoon hacken. Niet alleen software matig maar ook hardware matig. Ze kunnen een bepaalde chipset met een preset instructiecode op het Moederbord plaatsen die e.e.a. verandert zónder dat dat te traceren is. Bv; van iedere 2e PVV stemmer wordt automatisch de stem veranderd in een vooraf opgegeven alternatief. In de US was er een hoop over de stem machines te doen omdat deze gemaakt worden door een firma van Soros. En men was bang voor precies hetgeen dat ik hierboven uitleg.

     @AaHunze. Inderdaad; zoals de “sjoemelsoftware”.

   • Op de manier van sjoemeldiesel software bedoelt u?

 3. In Engeland hebben ze het begrepen. Het nieuwe verkiezingsprogramma van de Conservatieve is nu vergelijkbaar met die van Wilders, er mag nog maar een netto migratiesaldo zijn van 100,000. May heeft ook gezegd dat het van belang is de immigratie te beperken om de boel bij elkaar te houden, of woorden van gelijke strekking.
  Een verschil met ons is dat Engeland een veel pluriformer pers heeft. Wij hebben te maken met staatsroeptoeters zoals Nieuwsuur, terwijl je in Engeland nog een echte rechtse pers hebt. Zelfs de telegraaf is pro status quo. Soms vind ik de Volkskrant gedurfder dan de telegraaf als het gaat om politiek incorrecte onderwerpen. Wij hier in Nederland gaan helaas nog gebukt onder de propaganda.

  • Citaat May:
   ” “Een te snelle en te grote immigratie bemoeilijkt de opbouw van een samenleving die bijeen blijft”, zei May ter motivering van haar eis.”

   Een helderder formulering dan Wim Koks destijds, met zijn: “het bij elkaar houden”

   • W e zitten hier onder een merkwaardige linkse doctrine. De VPRO toont ons in de serie ‘Westerlingen’ andere culturen die niet pro westers zijn. In Rusland ontmoette de verslaggeefster iemand van de Russisch Orthodoxe Kerk en ze toonde zich voortduren verbaasd en neerbuigend. Vanavond zien we een verslaggeefster in islamitisch Indonesie, en ze toont zich voortdurend verrast, aangenaam verrast en zeer welwillend. Hier begrijp ik dus helemaal niets van; dat je neerbuigend doet over de Orthodoxe Kerk, maar welwillend en zelfs bewonderend over de islam. Maar het is dus wel de sfeer in het huidige Nederland. Ik vind dat dus walgelijk. Geef mij maar die Orthodoxe Kerk. Die heeft geen geweld in haar beginselen, noch een profeet die het geweld verheerlijkt.
    Als men zwijmelt over een gewelddadig beginsel, vind ik dat bijzonder verderfelijk.

 4. Bedrog of waarheid berusten op een neus in de juiste richting. Met een beetje duwen en wrikken kon deze formatie. Een probleem was NATO en Trump. Hij had zijn neus in een handel richting zonder E.U. Iedereen rijk, zonder E.U, word dan mogelijk. Dat gedeelte van deze planeet word dan iets wat Afrika, Zwart, slaven, wereld beroemd maakte.
  Het witte vergeten soort slaven, de werkende klasse, opeens begrijp je formeren, groen, dus gek.

 5. Conservatief

  19 mei 2017 op 17:23

  Wilders zou fantastisch werk kunnen verrichten met het terugpakken van de soevereiniteit op alle fronten, maar helaas de economische- en bestuurselite wil daar niet aan. En de suffende bevolking stemt daar in meerderheid voor. Ach, ach. De mensen moesten eens weten wat hen boven het hoofd hangt binnen niet al te lange termijn. Wat rest is de ondergang van dit bestel, met de euro als achilleshiel, wat natuurlijk het gelijk van Wilders en Baudet zal bewijzen. Pijnlijk, maar hard nodig.

 6. Belangrijker zijn de provinciale staten verkiezingen in 2018 ,daar wordt indirect de 1e kamer gekozen, wat waarschijnlijk zal leiden tot vervroegde Kamerverkiezingen wegens onregeerbaarheid .

 7. Conservatief

  19 mei 2017 op 17:17

  Aan regeren valt komende jaren geen eer te behalen. Rutte heeft zich de hoek in geverfd; Wilders kan in de oppositie fluitend zijn gelijk halen. Want: de euro is ten dode opgeschreven. De EU dus ook. Italië is hier het toverwoord. In het bijzonder de onverkoopbare schuldenberg van dat failliete land, in hoofdzaak verdeeld tussen de domoren van de ECB en de Italiaanse banken, die nu al op het randje van een crisis balanceren. Dat belooft wat, als hun belangrijkste activa in rook opgaat. Idem voor de ECB natuurlijk en daarmee het vertrouwen in de euro. Blijft Nederland in de euro en (dus ook) in de EU, dan gaan we mee ten onder. Dag eurofiele bestuurselite.

 8. Leo KarelJan

  19 mei 2017 op 16:10

  Je wordt onpasselijk van het zien van al die gelijkgeschakelde regenten: allemaal multiculti, allemaal pro islam, allemaal klimaatgek, allemaal pro EUSSR, allemaal voor open grenzen en voor import van achterlijkheid, allemaal voor een regering die zich overal mee bemoeit en elk jaar een groter deel van het BNP pakt. Natuurlijk moet de PVV niet met deze idiote linkse kliek meedoen. Er was hier onlangs nog iemand die VVD en CDA “rechts” vond. Heeft zeker nooit iets gelezen van Ayn Rand of Friedrich Hayek. De VVD is b.v. een puur marxistische partij: onder Rutte is een record geboekt: nog nooit had de staat zo’n groot aandeel in het BNP en waren de lasten zo hoog! En dan zijn er lieden die over een rechtse VVD durven spreken. Politieke correctheid is overigens het belangrijkste voor de regenten: alleen de PVV doet hier niet aan. En wellicht het FvD.

  • Het is een Europees verschijnsel: we krijgen zuiver anekdotische probleempjes voorgeschoteld (b.v. ‘racistische’ incidenten; 1 incident tegenover 999 niet-incidenten), en hoppa, iedereen roept dat de overheid hier iets aan moet doen. En dan aast men op belastinggeld. Zo maken ze ons steeds meer afhankelijk van de overheid, want zelf iets oplossen is er niet bij. Dat kost zoveel, dat overheden intussen diep in de schulden zitten. Plus het feit dat een machtiger overheid steeds verstikkender wordt. De ‘sense of freedom’ voel je nog wel in de VS, maar in Europa niet; hier dragen we de loden last van een giga-overheid.

  • Conservatief

   19 mei 2017 op 18:55

   Daarom mag Wilders zich in de oppositie gelukkig prijzen: de aankomende Eurocrisis komt volledig op het bord van de Eurofielen. Met Wilders waren we daar allang uitgestapt en was de schade nog beperkt. Trump heeft in de VS de pech dat een nieuwe financiële crisis op zijn bord komt. Hij wordt ook volledig tegengewerkt, waardoor broodnodige economische maatregelen er niet komen, maar Trump wel de schuld daarvan krijgt. Dat elitegedoe blijft Wilders (en Baudet) nu bespaard.

   • ==Daarom mag Wilders zich in de oppositie gelukkig prijzen==
    Als dat waar is dan zou ik daarmee niet blij zijn. Er is helemaal geen tijd meer om linies nog te versterken. Ik heb Wilders liever nù in de regering met dan maar wat compromissen, bijv. op het gebied van het klimaat en de eu.

 9. @Jan Van. Daar heeft u gelijk in. Men wíl bedrogen worden. Het alternatief, zelf nadenken, is te beangstigend. Want dan behoor je niet meer tot deugend NL. Die kentering waar u het over heeft zal dan vele malen te laat zijn. En tegen de tijd dat het zover komt, nemen ze allemaal de wijk naar elders en mogen mensen als u en ik met de brokken blijven zitten.

  Men weet inderdaad níets van de Islam. Ik heb mezelf daarin (noodgedwongen) verdiept en geschoold. De Koran, Soera en Hadith gelezen. Onderzoeken etc. gelezen. Ik wil wéten waar ik over praat. En ben zodoende behoorlijk onderlegd geraakt over het onderwerp. Mijn mening is dan ook gefundeerd en op feiten gestoeld, niet op “hear-say”. Dit i.t.t. de zogen. “experts” in o.a. de 2eKamer. Men zou eens moeten weten wat ze met ons (álle niet-moslims!) voor hebben. De haren rijzen je te berge. Het faciliteren van het geheel maakt me witheet van woede. Hoe kun je je eigen bevolking zó verraden en na trappen!

 10. Rutterat zal zich blíjven beroepen op het ‘weglopen’ van de PVV uit de Catshuis onderhandelingen, hoewel iedereen wéét dat het CDÁ zich niet wilde houden aan de gemaakte afspraken / beloften.

  70% van ons volk heeft blijkbaar geen énkele moeite met leugens en bedrog en zo stevenen we af een een regelrechte burgeroorlog, want “de Nederlander” is de islamisering hartstikke zat….. en wanneer het kulverhaal van gehoofdoekte agenten doorgang vindt…, dan garandeer ik u talloze incidenten waarbij echte Néderlanders zullen weigeren orders / aanwijzingen van onderdrukkende, vlagvertonende ‘medelanders’ uit te voeren.

  In eerste instantie lijdzaam verzet……. maar uiteindelijk zal de roep om Vrijheid van Meningsuiting zo groot worden dat er echte verzetsbewegingen zullen komen……

 11. Een referendum over de EU,Joost, nadat op 15/3 de kiezer zich met 80% heeft overgegeven aan vnl eurofiele policor multicul partijen en nog geen 20% koos voor een echte andere koers ?
  Al had de luie kiezer de PVV maar gezegend met 25 zetels en het FvD met 4 of 5,maar nee dat spul moest zo nodig weer genomen worden door Rutte,Pechtold en Buma, 2 garanties voor policor stagnatie en fanaat EU drijven . Als je de details leest van het dagelijkse islamisering /elatikering van het Bestuur,incl de totaal verrotte rechterlijke macht,lijkt dit kiezersgedrag en deze formatie toch echt meer op de mars naar de galg van en voor dit voormalige volk. Voormalig, omdat het eigenlijk niet meer bestaat, vanwege de opheffingsdrift bij een veel te groot deel ervan…

  • @Veelminder. Ik kan een stuk in uw betoog mee gaan maar; U vergeet dat het merendeel van de Ndrlanders uitermate slecht geïnformeerd is. Men kijkt nog steeds massaal naar de NPO en RTL en wordt dientengevolge overstelpt met propaganda waar Kim Jung Un nog een puntje aan kan zuigen. Ik betrek mijn nieuws alleen nog van het Net en via de alternatieve kanalen. Voor de gein kijk ik heel soms dan naar het RTL nieuws om te zien wat zij melden. *huilende wind over kale vlakten* Als mensen eens wisten wat er écht gaande is, dan kwamen terstond de hooivorken, fakkels en platte karren van zolder. Verder wordt de Ndrlander al vanaf de Basisschool Links geïndoctrineerd, en zoals we kunnen zien mist dat zijn giftige uitwerking niet. Ook het trauma van WW II ligt gedeeltelijk ten grondslag aan e.e.a.. Al met al een enorm desastreuze cocktail waarvan we het laatste nog niet gezien hebben….

   • Hi Sjefke.
    Mensen wíllen bedrogen worden….. en ik weet zeker dat de kentering pas komt wanneer ook de kinderen van onze leiders op de witte scholen en in de witte wijken belaagd gaan worden en men moskeeën zal plaatsen in de “betere” wijken…..

    Men wéét niets van islam…. en men wíl er niks van weten zodat men niet bang hoeft te zijn om voor racist uitgemaakt te worden!

   • Sint Nicolaas

    20 mei 2017 op 09:41

    Inderdaad Sjefke, we hebben het laatste nog niet gezien en zolang deze formatiepoppenkast voortsukkelt en vooral mijnheer Rutte zo stront eigenwijs blijft en niet over zijn eigen schaduw durft te stappen vanwege gezichtsverlies ( Wat heeft die figuur überhaupt nog te verliezen, die hangt van leugens en bedrog aan elkaar dus een sorry meer of minder maakt ook niet meer uit ) en de uitgemolken 2012 weglopen smoes wat uiteindelijk een CDA kwestie was, wordt NL niet bestuurd en schrijdt de afbraak en islamisering van NL voort. Zoals de afgelopen dagen weer : hoofddoek bij de Amsterdamse politie en kinderfeest wat verplaatst wordt ivm. ramadan ( Utrecht ) NL blijft zich maar aanpassen aan de indringer, net zolang totdat we ons volledig hebben weggecijferd. Hallo Sharia, weg vrijheid. Uw oom Wendell zou een column moeten publiceren over zijn ervaringen maar of er oogleden zullen bewegen in NL, ik betwijfel het. Mijn aandacht heeft ie in ieder geval !

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑