Het door de media verzwegen succes van Trump, puntsgewijs.

Door gastauteur Dr. Gert Jan Mulder

 Ronald Reagan werd beschimpt door zijn tegenstanders als een tweederangs acteur, maar ging de geschiedenis in als een van de meest succesvolle presidenten die Amerika ooit gekend heeft.

Donald Trump was een succesvol ondernemer (totaal vermogen ruim USD 10 miljard), en voor velen in het establishment (deep state), de elite en vooral de media, een absolute nachtmerrie als president.

Al in september 2015 sloot ik de eerste weddenschap met een goede vriend in Miami dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in november 2016 zou winnen. Mijn tegenstander betoogde dat ik de weddenschap zou verliezen enkel en alleen omdat Latino’s, homoseksuelen, zwarten en vrouwen allemaal niet op Trump zouden gaan stemmen. Het leek daarom technisch onmogelijk dat Trump ooit zou kunnen winnen.

Trump voldoet aan het prototype beeld van de Amerikaan, die exorbitant rijk en succesvol is en toch een arme indruk maakt. Iemand met een wanstaltige smaak heeft, die geen cultuur waardeert, Amerika als het enige beloofde land ter wereld ziet, er bepaalde, vanuit Nederlands perspectief “dubieuze” morele waarden op na houdt, zowel bij het zakendoen (hij heeft herhaaldelijk bedrijven die hij in bezit had en waarover hij de directie voerde failliet laten gaan, profiteerde maximaal van belastingconstructies en wetgeving, waardoor hij meestal geen inkomstenbelasting betaalde), alsook in de manier waarop hij zijn privéleven heeft geleid (verschillende huwelijken met spraakmakende vrouwen). En dan zijn appartement in Trump Tower, op Fifth Avenue in New York, dat zo exorbitant is ingericht en aangekleed, dat zelfs de voormalige Nederlandse zigeunerkoning Koko Petalo of een Arabische Sjeik, er zich nog unheimisch in zou voelen.

Maar als u dat beeld laat voor wat het is, kunt u een andere Trump ontdekken.

Donald Trump is geen politicus. Vooral daarom werd hij gekozen door de Amerikanen. Geen politicus, geen Hillary Clinton, geen omgekochte Washington insider (het vermogen van senatoren in DC groeit gemiddeld per jaar USD 1,6 miljoen). Donald Trump schakelde op onnavolgbare wijze zijn 15 concurrenten van de Republikeinse partij uit: één voor één!

Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een ander vriendje die in de VS woont. “En, Gert Jan, ben je nog steeds zo enthousiast over Donald Trump, zelfs na al die domme en vreemde dingen die hij de afgelopen dagen heeft gezegd?”.

Zeker, ik ben onverkort, dol enthousiast over de manier waarop Donald Trump invulling geeft aan het presidentschap. Er is geen beleidsterrein waar ik niet lyrisch over ben.

 

 1. De economie groeit 2,6% terwijl die tijdens Obama rond de 1% bleef dobberen. Het aantal banen is met 1 miljoen gegroeid sinds zijn aantreden.
 2. Trump heeft de oerdomme omhelzing van de globalisering gestopt. Onbenullige open grenzen, slechte trade-deals voor Amerika, het onbeperkt toestaan dat de productie jouw land verlaat, terwijl je er weinig of niets voor terug krijgt (vooral in het geval van Mexico en China).
 3. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans dat al sinds de zeventiger jaren exponentieel groeide moest worden omgebogen.
 4. Deregulering: voor iedere nieuwe wet of reglementering moeten er twee worden geschrapt.
 5. Het optimisme van de Amerikaanse ondernemer en consument is lang niet zo groot geweest. Kijk ook naar de beurzen. Als Trump zijn plannen t.a.v. belastinghervorming door het congres krijgt, zal de VS richting 6% groei BBP bewegen.

 

Binnenlandse politiek:

 

 1. Illegale immigratie met 80% teruggedrongen.
 2. Uitzetten van zware –illegale- criminelen is aan de orde van de dag. Zero tolerance, hallelujah.
 3. Trump heeft na veel verzet eindelijk zijn travel ban voor een 6 tal islamitische landen gerealiseerd.
 4. Trump heeft herhaaldelijk geprobeerd het congres te doen laten besluiten to repeal and replace Obama-care. Dankzij tegenwerking uit zijn eigen Republikeinse partij is dat nog niet gelukt, maar hij heeft continue laten zien dat niets doen Obama-care vanzelf zal laten imploderen (kosten groeien de pan uit, premiestijgingen door het dak en oplopende eigenrisico limieten voor verzekerden). Het is Trump nog niet gelukt, maar houdt u nog even geduld.
 5. De infrastructuur van de V.S. dient hartgrondig te worden vernieuwd: Trump zet alle zeilen bij.

 

Buitenlandse politiek:

 

 1. De eerste buitenlandse reis van Trump was naar Riyadh, Saoedi Arabië (geweldige speech, oproep en waarschuwing voor ruim 50 leiders van de islamitische wereld), Jeruzalem, Israël, en Rome, Italië. De landen voor de drie belangrijkste religies ter wereld.
 2. De verdere bezoeken van Trump in Europa (G7, NATO en G20) werden benut om de nieuwe Amerikaanse opstelling toe te lichten in een “interdependent” wereld: Amerika betaalt niet meer voor de verdediging van Duitsland, Japan, Korea, Saoedi Arabië, en heel veel brandhaarden in de wereld, inclusief Midden Oosten. Inzet van Amerikanen prima, maar wel de kosten delen. Van alle Navo landen waren er slechts twee die de afgesproken 2% van BBP norm haalden. De V.S. besteedt meer dan 6% van het BBP aan defensie. Betaalt derhalve ook onevenredig veel aan het totale NAVO budget. Dat gaat dankzij Trump links- of rechtsom veranderen. Merkel schoot in de stress, gaf te kennen dat de EU landen niet langer meer konden rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de V.S. en dat de EU derhalve zelf op zoek moest naar oplossingen om haar defensie te organiseren. Mijn voorspelling is dat het op die manier niet alleen minder sterk zal zijn, maar vooral ook velen malen duurder (een Europees leger is een diep tragisch idee).
 3. Trump nodigde bij hem thuis (Mar-a-Lago), gedurende enkele weekenden respectievelijk de presidenten van Japan en China uit. Tijdens die bezoeken heeft hij onder andere een meer gecoördineerde aanpak van Noord Korea afgestemd. Rusland heeft ook ingestemd met de lijn die Trump heeft uitgezet om de waanzin van de Noord Koreaanse leider te stoppen. Trump gets things done.
 4. Trump stapte volledig terecht uit het klimaat akkoord van Parijs. Kost te veel, levert veel te weinig op en de lasten zijn volledig oneerlijk verdeeld. Trump heeft overigens niet veel op met die klimaathysterie(!)
 5. Trump heeft multilaterale handelsakkoorden afgezworen. De TTP met Aziatische landen werd begraven en de TTIP met de EU ging de vrieskist in. Een hele slimme doordachte strategie. De V.S. kan in multilateraal verband nauwelijks nog verschil maken, invloed uitoefenen, maar een op een met individuele landen geldt zij nochtans als het machtigste land ter wereld. Het zal de V.S. geen windeieren leggen.

Nogmaals, Trump is geen politicus. Hij was wel een uiterst succesvolle ondernemer/CEO en dat zijn nu precies de talenten en de aanpak die in Washington nodig zijn. Alhoewel velen veronderstellen dat Trump impulsief is, en heethoofdig, laten alle resultaten tot nu toe het tegenover gestelde zien. Alles is goed doordacht. Vrijwel iedere move is gepland en past binnen uitgekiende onderhandelingsprocessen. De verschillen met China overbruggen bijvoorbeeld is een heidens karwei. Trump heeft middels tientallen directe en indirecte stapjes de druk op de Chinezen verhoogd. Hij past deze tactiek ook toe op andere grote dossiers (Navo, onbetaalde rekeningen van Duitsland, Nafta en Mexico, de EU): hij verhoogt de druk, laat de tegenstander voor bepaalde tijd in onzekerheid, en als hij dan uiteindelijk aan de finale onderhandelingen begint, valt het einderesultaat meestal mee voor de tegenstander.

Er zijn behalve enkele failed states, vrijwel geen landen in de wereld die om de V.S. heen kunnen. Trump gaat niets uit de weg. America first!

Het was hoog tijd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPrint this pageEmail this to someone

16 Reacties

 1. En steeds. Verschijnt Trump naast Merkel, Rutte, Juncker, Timmermans, Macron, dan weten we steeds dat Trump zijn eigen geld heeft verdiend. Waar de laatsten slechts hun hand ophielden bij de belastingbetaler.
  Dat maakt dat zij minderwaardiger zijn geworden t.a.v. Trump. Zowel zij als wij schijnen dat aan te voelen.
  Daarom worden ‘zij’ nerveus, terwijl Trump zich beschouwt als superieur, want hij kan zich beroemen op eigen prestaties. Links Nederland begrijpt het niet, want ook dat volk teert op de verplichte afdracht door derden. Lekker comfortabel, terwijl de ondernemer steeds afhankelijk is van vrijwillige contracten.
  Meer waardering dus voor de ondernemer als Trump.

 2. @ Jan-Arnout
  Ken je geschiedenis, dan zou je niet de linkse anti Israël kliek napraten.
  Palestijnen bestaan niet: het zijn Arabieren en er heeft nooit een Palestijnse staat bestaan. Gaza was tot 1967 Egyptisch en die zogenaamde Westoever was tot 1967 Jordaans gebied.
  Ga die hele geschiedenis eens echt bestuderen en praat niet de linkse en islamitische lieden na.

  • Hier zijn de feiten: https://youtu.be/O0fl8a0v6VM
   Je hoeft geen voor- of tegenstander te zijn Het gaat om feiten en om mensenrechten. Kom met argumenten.
   Ik citeer Godfried Bomans: Het is langzamerhand tijd dat de joden weer binnen de cirkel van onze vrijmoedige observatie vallen, net als iedereen. Die angstige welwillendheid is ook een getto.

  • Correct. En Jeruzalem bestond al 2000 jaar voor islam.
   Hoe kunnen moslims deze stad nu claimen?

 3. Ik vind dat Trump een miljoen keer beter is dan Clinton. Want met haar hadden we nu al een nog sneller escalerende oorlog in Syrië. En met Rusland.

  Ik ben echter niet zo blij met de vrijerij met Israël en Saoedi Arabië. Ik zie de landen als dé manipulators achter Isis en zeer agressieve aanvallen op landen in het Midden Oosten. En dan heb ik het nog niet eens over de diefstal van land en onderdrukking van de Palestijnen.

  Voor mij is het duidelijk dat democratie niet werkt. Het zijn veel te vaak corrupte lobbyisten die goed zijn in het manipuleren van mensen. Zonder transparantie.

  • williamrightfoot

   24 augustus 2017 op 16:43

   Goed je geschiedenis leren, Palestijnen zijn een gemaakt volk, worden in Israël niet onderdrukt en Israël is geen bezet gebied, Israëliërs zijn wel een bedreigd volk

 4. Interessant artikel. Maar er zijn verschillende meningen over Trump, bijv. dat hij als president machteloos is. Volledig in de handen van de neocons. Ik vond dit artikel op de website van Paul Craig Roberts…
  http://thesaker.is/the-neocons-are-pushing-the-usa-and-the-rest-of-the-world-towards-a-dangerous-crisis/

 5. Het schrappen van het klimaat-accoord en de TPP en (naar het lijkt) het stoppen van steun aan isis zijn m.i. de belangrijkste buitenlandse successen van Trump tot nog toe. Stel je even voor wat er was gebeurd als die idioot Clinton president was geworden…

 6. Het negatieve beeld van Trump is volledig veroorzaakt door de totaal verziekte en verrotte media. Het bewijs is nu toch duidelijk: de media hebben niets meer met echte journalistiek te maken en bestaan uit politiek correcte en volledig gestoorde idioten. Volslagen debiel!
  Zelfs een quizje als De slimste mens wordt nog gebruikt om Trump te demoniseren: Die idiote hork Maarten van Rossum vindt hem “de grootste klootzak op aarde”. Hoor wie het zegt: een verrotte PvdA er en een door en door strontvervelend mens. Met al zijn zogenaamde kennis prikt hij niet eens door de politiek correcte dictatuur en kruipt hij in de hol van het mislukte regentendom.
  Trump is verfrissend: al die regenten/beroepspolitici komen niet verder dan valse cliché s en stupide prietpraat. Ze kruipen voor de islam, de EUSSR en voor debiele politieke correctheid. Trump staat er ver, zeer ver boven!

 7. Hoe zeldzaam in de media is dit: Trump is succesvol.
  Bedankt daarvoor.
  Trump went nooit voor de gelijkgeschakelde media die kostte wat het kost Trump moet demoniseren volgens de voorgeschreven regels van subjectiviteit. Van begin af aan lachte ik me rot toen tegen alle regels in Trum won. Nog steeds zit dom (kwaadaardig) links te mokken omdat de wereld er iets anders uit ziet dan gewenst.
  Realisme is ver te zoeken. Men maakt zich druk over onzinnigheid, maar de islam olifant in de porseleinkast wil maar niet op het netvlies verschijnen.
  Nee, Trump en Baudet zijn gevaarlijk.

 8. Wat men maar niet wil inzien; Trump is geen raspoliticus die zalvende woorden en holle frases spreekt om verder niets te presteren (hoi Rutte!). Hij is een zakenman die prestaties wil zien en van het credo “Niet lullen maar poetsen” is. En daar weet men zich geen raad mee. Hij heeft volledig gelijk als hij zegt dat diverse EU landen de defensie enorm hebben laten versloffen. Kijk alleen maar naar het houtje-touwtje en met duct tape bij elkaar gehouden NL leger. Als je in het buitenland als “Beggar’s Army” te boek staat heb je echt wel wat steken laten vallen ergens. Diep triest en beschamend bovendien. Onder Obama zijn de rassenrelaties in de VS nog nooit zo slecht geweest. En nu mag Trump puin ruimen op allerlei gebied (Obama care etc.). Ook de hetze vanaf het moment dat hij gekozen is. Meer dan stuitend. De media wil een sokpop maar kreeg Trump die een lange neus naar ze maakt. Hij mag dan een hork zijn, dom is de man zeker niet!

 9. Nu vind ik Trump wel heel vaak heel veel domme dingen roepen, veel meer nog dan menig andere politicus.
  .
  Maar dat neemt niet weg dat ik stiekem wel blij ben met ‘m. Zelfs áls hij de slechtste president ooit wordt, hij laat heel veel andere wereldleiders het dun in de broek lopen met de opmerking dat hij niet langer betaalt voor een ander z’n falen. Dat geldt voor NAVO, het klimaatakkoord, wereldveiligheid en ga maar door. Alleen die opmerking al heeft de hele wereld doen schudden, en hopelijk is dat de wekker waarmee “onze wereldleiders” hun eigen broek eens op gaan houden.
  .
  En daarnaast de farce van het klimaatakkoord en Amerika’s no-BS houding tegen alles wat slecht is. In één woord geweldig!
  .
  Ja, ik vind Trump de grootste gek en dom-overkomende schreeuwlelijk die ik ooit als president heb gezien. Maar tegelijkertijd krijgt hij wel een hoop gedaan, wat Amerika bakken met geld en banen oplevert. Binnen één jaar!! Probeer dat de EU maar eens te laten doen… die krijgen…

  • U baseert uw oordeel wellicht op dat wat de dagelijkse nieuwsvoedering u voorschotelt. Maar als u de moeite neemt zijn persconferenties en zijn toespraken helemaal uit te zitten (dat kan met internet en u heeft geen ‘duiders’ meer nodig), krijgt u een veel genuanceerder beeld.
   En over dat klimaatakkoord; we gaan nog meemaken dat de VS ons gaat verslaan qua vernieuwingen, want Trump laat het HEEL graag aan de markt over! Terwijl hij intussen alle vrijheid heeft te concurreren met goedkoop gas en goedkope kolen. En intussen zijn marktpartijen helemaal vrij alternatieven te ontdekken. De man profiteert aldus gewoon dubbel; terwijl wij hier staatsafhankelijk zijn geworden dankzij Brussel, met alle torenhoge belastingen die erbij horen.
   Die man is echt boerenslim!

   • Deels wel inderdaad, maar ik lees ook z’n Twitter en kijk (soms, niet altijd) heel z’n toespraak. Sommige van z’n opmerkingen vind ik weinig doordacht, onnodig bot en op de man spelend. Soms heeft hij opmerkingen die zowel overdreven als waarheid zijn (zoals z’n befaamde “Fake news” opmerkingen), en dan roept hij het net even te vaak om ‘m serieus te nemen, maar wel degelijk een heel grote kern van waarheid… veel media, ook zeker in Amerika, is héél erg eenzijdig met wat ze willen tonen.
    .
    Neemt overigens niet weg dat ik de meeste politici in de EU vele malen erger vindt. 😉

 10. Dank voor dit verhaal. Trump is slimmer en behendiger dan onze media ons willen doen geloven. Maar ook heeft hij lak aan het politieke establisment, en is hij rechtuit.
  Ik vond het geweldig dat hij weigerde mee te doen aan het ons-kent-ons sfeertje van de jaarlijkse grappenmakerij van de president en het journaille. En zijn voorstellen zijn op de keper beschouwd allerminst al te afwijkend van gezond beleid. Zijn interventies als die van een paar bommen op een Syrisch vliegveld en die zware bom op Taliban gebied, blinken uit in voorzichtig en doordacht handelen.
  Men vergeer hiet kennelijk dat Trump al tientallen jaren een actieve interesse heeft in politieke zaken. Zijn politieke opvattingen hebben tientallen jaren van schaven en doordenken achter de rug.
  Maar hij doet niet mee met de gevestigde politieke elite en dat waardeert de ‘gewone man’ enorm. Zijn toespraken zij steeds als die van een staatsman.
  Ik houd het bij hoe wij hier misleid worden aangaande Trump.
  Dan word…

© 2023 De Nieuwe Realist

Thema door Anders NorénOmhoog ↑