De EU dicteert landen hun vernieling in

P1040802

Door Boy van Meetelen

De Europese Unie heeft zowel de Franse- als de Italiaanse begroting voor 2015 afgekeurd.

Dit zijn respectievelijk de 2de en de 3de economieën van de Europese Unie. Die landen beweren beiden dat ze al dusdanig veel hebben bezuinigd en hervormd, dat ze aan hun max zitten in zo’n kleine tijdsmarge.

Ook zeggen zij dat nu nog harder bezuinigen en afbouwen van sociale zekerheden slechts zal leiden tot een grotere druk op de economie en de kans op sociale onrust toeneemt.

Nu valt er over te redetwisten welk economisch model juist is. Maar wat buiten kijf staat is dat een nationale regering in de eerste plaats aan haar eigen bevolking en belangen dient te denken. Als de Franse regering bijvoorbeeld daadwerkelijk vreest voor sociale wantoestanden als het ander beleid voert dan dat ze nu doet, kan dat wel degelijk een reden zijn om bepaalde afwegingen te maken die niet precies passen in de draaiboeken van EU bureaucraten.

De EU reageerde echter en zei dat de net nieuw geïnstalleerde Europese Commissie haar geloofwaardigheid zou kunnen verliezen als zij niet hard zou optreden tegen deze twee grote landen.

De eventuele ‘geloofwaardigheid’ van een stel totaal onbekende (en onbekwame) mensen bepaalt tegenwoordig dus de richting van de EU politiek aangaande financieel-economische vraagstukken.

Buiten deze merkwaardige afweging die niets met economie of sociale afwegingen te maken heeft, is het onwenselijk om 28 verschillende economieën in één en hetzelfde model te proppen. De ene economie moet wellicht gestimuleerd worden en de ander juist bezuinigen, de één wil een harde munt de ander een makkelijk te devalueren munt.

Maar boven alles zouden democratisch gekozen nationale regeringen zelf hun voorkeuren moeten kunnen doorvoeren.

Dat dit nu niet kan, komt doordat de ondemocratische Europese Commissie boven de nationale regeringen verheven is. Ook wordt beweerd dat de 3% norm goed is omdat anders andere landen de rekening moeten betalen van de landen die er een zooitje van maken. Maar ook dit probleem is een zelf gecreëerd probleem dat slechts bestaat omdat de Europese Unie niet meer een gewoon samenwerkingsverdrag is tussen landen maar een dictatoriaal instituut dat het zelfbeschikkingsrecht van staten heeft ontnomen. Als wij weer terug gaan naar een samenwerking tussen soevereine staten kunnen landen weer hun eigen economische model hanteren. Werkt dat model wel, dan bloeit de economie van dat desbetreffende land. Werkt het niet dan kan dat land vervolgens zelf oplossingen verzinnen hoe het dat tracht op te lossen. Het is een eerlijker model, een economisch sterker en een meer toegespitst op een bepaald land model. En het is vooral een democratischer model dan een model dat drijft op het ego van een paar ongekozen, onbekende zichzelf belangrijk makende eurocraten.

 

Print Friendly

14 gedachten over “De EU dicteert landen hun vernieling in”

  1. Er is geen “werkelijke” economische groei meer mogelijk dus elk land moet inkomsten en uitgaven (productie versus consumptie) in balans houden hoe vervelend dat ook is voor de bevolking.

    Gewoon economische realiteit.

    1. Geen idee waar je het over heb. Wat bedoel je met “inkomsten en uitgaven van elk land in balans houden en moet ik daar hetzelfde onder verstaan als een vrijwel sluitende overheidsbegroting c.q een gelijkheid van “productie en consumptie”?

      1. Klopt, net zoals u en ik niet meer moeten uitgeven dan er binnenkomt zo moet een overheid dat natuurlijk ook.

        Cold turkey is de enige manier of je verkoopt je goud maar :)

        1. Het echte probleem van de eurozone is het ontbreken van wisselkoersen en de noodzaak één gemeenschappelijk monetair beleid te voeren voor een gebied dat ze daarvoor niet leent. Nationale overschotten en tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans krijgen daardoor een min of meer permanent karakter. Tekortlanden komen daardoor per saldo steeds meer in de schuld te staan bij de surpluslanden

          Met de omvang van het overheidstekort heeft dit allemaal niet zo heel veel te maken. Ook al wordt die, ideologisch bepaalde draai wel voortdurend gegeven aan het eurodrama.

          1. Dus u denkt dat Saoedie Arabie liever een Nederlandse gulden accepteert voor haar olie dan de euro?

            Think again

            Wat moet Saoedie Arabie met guldens? Tulpenbollen kopen misschien? Er zou een handelstekort ontstaan voor NL en de Saoedies gaan echt geen uit niets verzonnen flutguldentjes sparen hoor.

  2. Quote: Als wij weer terug gaan naar een samenwerking tussen soevereine staten kunnen landen weer hun eigen economische model hanteren. Werkt dat model wel, dan bloeit de economie van dat desbetreffende land. Einde quote.
    Inderdaad, als dat model werkt dan zullen ook een aantal mensen uit andere landen, waar het op dat moment minder gaat, gebruik maken van het vrije verkeer en in het productieve land gaan werken. Gaat het weer minder dan gaan ze terug v.v. De EU, ECB en Euro hebben niet gebracht wat de volkeren werd voorgespiegeld. Het is een banencaroussel voor de elite en ambtenaren. Beter is het om een fout te erkennen dan te blijven aanmodderen. Politici/bestuurders blijven altijd erom heen lullen; kwestie van eigenbelang.

  3. De euro kan nooit werken vanwege de lage mate van monetaire soevereiniteit. Het is een 100% garantie voor een depressie, iedereen die monetaire systemen een beetje bestudeerd heeft kan dat eenvoudig beredeneren en de geschiedenis kent alleen maar voorbeelden van monetair non-soevereine staten die failliet gingen. Argentinie recentelijk nog met de USD-genomineerde staatsobligaties van ze. Sukkels.

    De depressie in de EZ moet echter nog beginnen hoor, ain’t seen nothing yet.

  4. Uit een systeem dat inherent fout is valt niets goeds te vermelden. Wie is er in staat één positief feit over de EU te produceren, afgezien van salarissverhogingen van haar personeel?

  5. @Dante 081014 00:28

    ‘Dus u denkt dat Saoedie Arabie liever een Nederlandse gulden accepteert voor haar olie dan de euro?’

    Saoedie Arabie verkoopt olie tegen US dollars. Afgezien daarvan, Nederland was al een exportland met de gulden en landen als Noorwegen of Zwitserland zijn dat nog steeds met een eigen munt. Dit is echt een drogargument. Maar zelfs als dat niet zo zou zijn, neemt dat nog niet het fundamentele probleem van de euro weg: het ontbreken van wisselkoersen die daar wel zouden moeten zijn.

    Overigens is de euro net zo’n uit het niets verzonnen munt als de gulden.

    1. Ogenschijnlijk lijkt het dat Saoedi Arabië haar olie verkoopt voor dollars maar dat is verre van de waarheid.

      Euro’s, dollars of guldens, het blijven schuldverklaringen.

      Schuldverklaringen zijn namelijk geen reserve maar een liability. Saoedi Arabië wil uiteindelijk gewoon betaald worden met producten die echte waarde hebben.

      1. Ken het gerucht, SA zou zich ten dele in goud laten betalen. Wellicht berust het gerucht op waarheid, maar so what? Dat maakt de euro nog geen levensvatbare constructie.

        1. Wat is het probleem dan?

          De tijden dat schulden maken cq. geld printen voor economische groei kon zorgen is voorbij ongeacht welke valuta je hanteert.

  6. Niet de EU draait Frankrijk en Italië de vernieling in, Frankrijk en Italië draaien ons de vernieling in.

Reacties zijn gesloten.